Двом фігурантам

Двом фігурантам "справи 2 травня" оголосили про підозру в сепаратизмі

Укрінформ
Учасникам масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року громадянину Російської Федерації Євгену Мефьодову та Сергію Долженкову, що перебувають за ухвалою суду під вартою в Одеському СІЗО, слідчі оголосили про підозру в сепаратизмі.

Про це повідомила кореспонденту Укрінформу керівник прес-служби Одеської облпрокуратури Інна Верба.

"Одеська місцева прокуратура №1 спільно з Київським відділом поліції повідомила про підозру двом фігурантам трагічних подій на Грецькій площі у підготовці до організації масових заворушень, готування до яких мало місце також на території меморіального комплексу "411 батарея" (ч. 1 ст. 14 ч. 1 ст. 294 КК України). Зокрема, на території вказаного комплексу, за даними слідства, ці особи здійснювали інструктаж спільників та спорядження їх бронежилетами, кийками", - зазначила Верба.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом лютого-березня 2014 року група осіб вела в Одеській області "антидержавну  підривну і диверсійну діяльність, спрямовану на поширення ідей сепаратизму і розбрату, ксенофобії, порушення функціонування державних структур. Кінцевою метою діяльності було незаконне відокремлення південно-східних регіонів України і приєднання їх до Російської Федерації або створення на цій території нових державних утворень "Новоросії", "Малоросії" чи "народних республік".

Крім того, у ході розслідування кримінального провадження за ознаками ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України органи слідства  одержали висновки лінгвістичної експертизи, які  підтверджують, що публічні заклики, здійснені цими особами у березні 2014 року під час автопробігу по Миколаївщині та Одещині, є умисними діями, що мають на меті вплив на суспільну думку жителів регіонів для подальшого створення на території областей незаконних утворень та порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Читайте також: Одному з виправданих фігурантів справи "2 травня" розбили голову

Як повідомлялося, 18 вересня Київський райсуд Одеси задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді 60 діб арешту стосовно фігурантів справи про події 2 травня 2014 року Євгена Мефьодова та Сергія Долженкова, яких раніше виправдав суд у Чорноморську.  Захисники арештантів подали апеляційні скарги про зміну міри запобіжного заходу до суду другої інстанції.

 2 травня 2014 року в центрі Одеси сталися сутички між проросійськими і проукраїнськими активістами, загинули шість людей.

Після цього проукраїнські активісти прийшли на площу Куликове поле, до табору проросійських мітингувальників. Згодом у Будинку профспілок на Куликовому полі розпочалася пожежа, внаслідок якої 48 осіб загинули.

Фото: Громадське радіо

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-