Хто штовхає Одесу в зону політичної турбулентності?

Хто штовхає Одесу в зону політичної турбулентності?

Аналітика
Укрінформ
Найімовірніше – переростання локальних протестних акцій у новий виток боротьби за відставку мера Одеси Труханова

 Оксамитовий сезон в Одесі завершився сплеском масових протестних акцій, що раз по раз переростали у сутички з поліцією. "Детонаторами" стали дві резонансні події: виправдальний вирок 19 фігурантам "справи 2 травня", абияк "зшитої" 150 слідчими МВС, і трагедія в оздоровчому таборі "Вікторія", який ще у травні мер Геннадій Труханов назвав "кращим дитячим комплексом в Україні".

ДЕЖАВЮ: "АНТИМАЙДАНІВЦІ" ПІД ОХОРОНОЮ І СПЕЦПРИЗНАЧЕНЦІ БЕЗ ШЕВРОНІВ

На першу подію відгукнулась парадоксальним коментарем керівник Центру правового моніторингу "Гідність", координатор "Групи 2 травня" Тетяна Герасимова: "В мені борються два почуття – почуття несправедливості, що уникли відповідальності люди, про яких я знаю точно, що вони винні, і усвідомлення того, що рішення законне".

Ще більше обурення одеситів викликала пожежа у "Вікторії", що призвела до загибелі дітей: понад півтисячі громадських активістів, які пов'язують трагедію із корупційним "розпилом" бюджетних коштів, пікетували 19-у сесію міськради, скандуючи гасла "Корупція вбиває", "Труханов – у відставку!" тощо.

Люди вимагали притягнути до відповідальності, окрім директора муніципального закладу, очільників міськуправлінь і департаментів, що підписували тендерні документи на реконструкцію табору, акти приймання виконаних робіт, проектантів і підрядників будівництва об'єктів. Однак замість діалогу з представниками громадянського суспільства місцева влада виставила по периметру мерії потрійний кордон правоохоронців – бійців підрозділів Нацгвардії, спецпризначенців МВС, посилені наряди Патрульної поліції та бійців "муніципальної безпеки".

Фото: timer-odessa.net
Фото: timer-odessa.net

Зауважимо: аж 1 жовтня, через два тижні після трагедії у таборі, генпрокурор Юрій Луценко оприлюднив заяву про те, що "прокуратура протягом тижня повідомить про підозри посадовим особам Одеського міськвиконкому у кримінальному провадженні щодо пожежі у дитячому таборі "Вікторія". Але тоді, коли в центрі мегаполіса півтисячі представників громадськості чекали належного реагування, перед ними вишикувалися півтисячі правоохоронців. Причому командири підрозділів Нацгвардії та Патрульної поліції, як зафіксував на відеокамеру керівник аналітичного відділу ГО "Оберіг" Вадим Лабас, вивели своїх підлеглих під стіни мерії без шевронів, а спецпризначенці з Одеси та сусідніх областей стояли в шоломах без ідентифікаційних номерів. Усі виглядали "глухонімими" – жодних пояснень громадянам, чому порушують їх права, обмежуючи допуск ініціативної групи громадськості до будівлі органу міського самоврядування!

Фото: Думская
Фото: Думская

Водночас журналісти зафіксували низку спроб спецпризначенців захопити в "кільце" кількох громадських активістів, що спричинило жорсткі сутички між пікетувальниками і правоохоронцями. Журналісти, що відстежували ситуацію, відзначали: по суті, бійці батальйону спецпризначення діяли достоту як сумнозвісні "беркутівці" зразка 2013 року. На запитання, чому грубо перешкоджають також і професійній діяльності журналістів, не допускаючи їх до сесійної зали міськради, один із керівників мерської "муніципальної безпеки", врешті-решт, видавив через гучномовець: "Зала переповнена – всі місця зайняті".

Зрештою, упродовж чверті години не допускала "реформована" поліція до міськради й прокурора Одещини Олега Жученка, який вирішив особисто перевірити факт ігнорування прав і професійних інтересів журналістів. Та пробитись до сесійної зали крізь "ланцюги загороджувальних загонів" йому та групі журналістів вдалося лише завдяки підоспілому на допомогу очільнику поліції Дмитрові Головіну.

Фото: Одеса медіа
Фото: Одеса медіа

Утім, доки "генералітет" правоохоронців розбирався з підлеглими на вході, головуючий на пленарному засіданні сесії Труханов і депутати встигли покинути залу засідань – припинили сесію після розгляду трьох із півсотні запланованих питань порядку денного, мотивуючи це пікетуванням мерії та сутичками мітингувальників із правоохоронцями. А з депутатського "темника", якого знайшов громадський активіст Гліб Жаворонков на кріслі одного з членів міськради, став відомим сценарій "правильних" голосувань за ті чи інші проекти рішень...

Також з'ясувалось, що за півтори години до початку сесії співробітники "муніципальної безпеки" завели до міськради понад півсотні осіб спортивної статури. Лише через кілька годин на заяву з цього приводу громадського активіста Лабаса відреагував очільник управління превентивної діяльності ГУ НП Іван Іщенко – і група "тітушок" покинула коридори та хол мерії.

"Бачимо, що градус суспільної напруги, по суті, зашкалює, міська влада своїми діями не просто розхитує човен стабільності, а пробиває дно, – коментує ситуацію голова Одеського осередку "Автомайдану" Віталій Устименко. – Хіба комусь не ясно, що діти загинули в пожежі передусім через багатомільйонні відкати, розкрадання бюджетних коштів? І відповідальність за трагедію у "Вікторії", окрім представників дирекції, мають нести профільний віце-мер, чиновники, що організовували тендери, замовляли та погоджували проектну документацію й будматеріали, контролювали виконання робіт із реконструкції, підписували акти введення об'єктів і забезпечували їх експлуатацію. Уже маємо документальні підтвердження, що насправді мерія не організовувала тендерів на виконання робіт із реконструкції закладу, згідно з вимогами законодавства. Фактично корпуси табору зводила найнята неформальним чином бригада будівельників, що є порушенням всіх законних норм і процедур".

Фото: 1tv.od.ua
Фото: 1tv.od.ua

За корупцію при реконструкції закладу має бути, наголосив громадський діяч, "не лише юридична відповідальність виконавців, а й політична – керівника органу міського самоврядування, щоб унеможливити в подальшому повторення фінансових зловживань, які обчислюються, напевне, багатьма мільйонами гривень. А з іншого боку – призводять до людських жертв. Хіба можна миритися з тим, що спершу мер із помпою відкриває реконструйований дитячий заклад, демонструючи успішну роботу, а коли через прорахунки чи вкрадені кошти стається трагедія, він просто умиває руки – нехай хтось інший несе за неї відповідальність? У цивілізованому суспільстві такий підхід неприпустимий, і ми як представники структур громадянського суспільства вимагаємо від прокурорських та інших правоохоронних органів відкриття проваджень за фактами службового недбальства і притягнення до відповідальності міських чиновників, що організували й контролювали роботи з реконструкції та введення в експлуатацію об'єктів "Вікторії" – включно з системою протипожежної безпеки".

За словами Устименка, поряд з офіційним слідством, що встановлює причини пожежі у "Вікторії", розпочала паралельне розслідування і здійснює експертизи група фахівців – членів громадських організацій. Бо вже маємо сумний досвід, пояснив громадський діяч, "коли 150 слідчих ГСУ МВС здійснювали протягом багатьох місяців провадження у "справі 2 травня", однак чомусь не забезпечили належного документального оформлення десятків доказів, що призвело до відмови судової колегії у Чорноморську залучити їх до судового розгляду. Сподіваємось, цього разу висновки наших дипломованих фахівців будуть належно оформлені й залучені слідством до кримінального провадження поліції. Так само, як раніше було залучено слідчими висновки громадських експертів до кримінальної справи №3700, пов'язаної з подіями 2 травня 2014 року в районі Куликового поля Одеси, оскільки їх компетентність і неупередженість визнали міжнародні організації. До речі, нашого колегу – лідера одеського ГО "Зелений лист" Владислава Балінського – включено розпорядженням голови Одеської ОДА до складу обласної державної комісії з вивчення причин пожежі в таборі "Вікторія". Відомі вже й попередні результати пожежно-технічної експертизи, зокрема, виявлено низку злочинних порушень як на етапі проектування, так і при монтажі системи пожежогасіння та сигналізації".

Фото: Ivasi news
Фото: Ivasi news

ТРАГЕДІЯ У "ВІКТОРІЇ" СТАЛАСЬ ЧЕРЕЗ ІГНОРУВАННЯ ДЕРЖФІНІНСПЕКЦІЇ?

Устименко також зауважив, що впродовж останнього року в нього, як і в деяких інших громадських діячів міста, "склалося стійке враження, що певні політичні сили силкуються штучно виштовхати Одесу з правового поля Української держави. Принаймні, деякі важливі розпорядчі функції фактично передаються тіньовим фінансово-промисловим групам, які іноді відверто ігнорують закони, що простежується на всіх рівнях, починаючи від дотримання принципів місцевого самоврядування до вирішення масштабних проблем".

Проігнорувала міська влада вимоги чинного законодавства, на що звертала увагу Держфінінспекція, і при проведенні тендера для визначення виконавців робіт із реконструкції об'єктів табору "Вікторія". Як виявилось, будівельники зводили нові корпуси "Вікторії", не маючи необхідного обладнання і матеріально-технічної бази, які були передбачені проектно-технічною документацією. "Крім того, інспектори Держаудитслужби (правонаступниця Держфінінспекції, – ред.) підтвердили, що тендер на виконання робіт із будівництва корпусів табору підлягав скасуванню, а договори з будівельними фірмами належало розірвати. Офіційне звернення з цього приводу керівник Південного офісу Держфінінспекції надсилав чиновникам Одеської міськради, в тому числі й віце-меру Шандрику, і міському голові Труханову.

"Однак Труханов проігнорував у вересні 2015-го звернення Держфінінспекції про порушення закону при проведенні багатомільйонного тендера на реконструкцію табору і тим самим фактично підписав вирок загиблим дітям", – прокоментував редактор журналу "Громадське слідство" Григорій Козьма отримані в розпорядження видання копії документального листування між Держфінінспекцією та Одеською мерією.

 Фото: facebook.com/grig.cozma
Фото: facebook.com/grig.cozma

"Не виключаю, що віце-мер Шандрик, який на той момент опікувався діяльністю Управління капітального будівництва, міг бути зацікавлений у тому, щоб не скасовувати протизаконний тендер на 22 мільйони гривень. Чи буде віце-мер мільйонного міста підписувати відповідь у Держфінінспекцію, що скасувати тендер не можемо, тому що договір укладений і підрядник не хоче його розривати? Очевидно, що ні. Відповідь на питання, чому мер проігнорував лист Держфінінспекції, для мене очевидна: або він розписався в своїй некомпетентності, або став зацікавленою особою", – резюмував Козьма.

Про те, що керівники фінансово-промислових груп "морської столиці" прагнуть не допустити подібних громадських розслідувань і витоків компрометуючих документів, засвідчив свіжий зухвалий "наїзд" на голову міської організації Народного Руху України Михайла Кузаконя, якому відверто пригрозили розправою, як це вже було вчинено щодо кількох громадських активістів. Причому провадження за цими фактами поліція розпочала, а результати поки що – нульові...

МЕРІЯ СПРОСТОВУЄ ЗАКИДИ ЩОДО ПРИЧЕТНОСТІ ЧИНОВНИКІВ ДО "СХЕМ"

Варто зазначити, що сам міський голова Труханов категорично відкидає звинувачення громадських активістів щодо правопорушень при реконструкції корпусів табору "Вікторія", вважаючи акції своїх опонентів "проплаченими", і навіть допускає свідомий підпал корпусу "Вікторії". Всупереч тому, що експерти ДСНС уже назвали ймовірною причиною пожежі аварійну роботу електроприлада у кімнаті вихователя на першому поверсі.

"Ми побудували нові безпечні, екологічно чисті будови і застосували вогнестійкі покриття, про що є всі сертифікати. Що стосується внутрішньої проводки, то вона виконана за всіма вимогами, про що є відповідні висновки. Крім того, вцілілі корпуси допоможуть встановити причину загоряння... Гідрант, що знаходиться на території табору, теж пройшов усі випробування, але він не використовувався. І система пожежної безпеки була встановлена відповідно до технічного завдання та проекту, – стверджує Геннадій Труханов. – А чому не спрацювала система пожежної сигналізації, зараз встановлюють". 

Водночас міський голова заявив, що вбачає зв'язок між нічною пожежею в дитячому таборі "Вікторія" і обуреними одеситами, які оперативно влаштували акцію протесту на Думській площі. "Виникає багато запитань: про спланованість, а може навіть умисну спланованість усього, що відбувається. Ось тут пожежа вночі, а тут зразу акції моментально організовані. Моментально організовані одними й тими ж людьми", – акцентував Труханов.

Мер Одеси не виключає, що причиною трагедії в таборі "Вікторія" міг стати підпал. "Я не хочу переводити це в політичну площину, але дуже цікаво і важливо розібратися в причинах. Як могло таке статися, щоб одночасно все згоріло. Я прошу об'єктивного розслідування, в тому числі не виключаючи версію підпалу. Це питання слід добре вивчити правоохоронцям", – вважає Труханов.

Утім, версію підпалу одного з корпусів табору "українськими націоналістами", підхоплену з подачі екс-нардепа Ігоря Маркова багатьма російськими ЗМІ, відразу ж спростували очільники Одеської облпрокуратури і ГУ НП. "Слідство відпрацьовує три версії причин трагедії: "порушення правил пожежної безпеки та загоряння корпусу через несправність електричного приладу. Розглядається також версія про внесення вогню ззовні (підпал), але не вважається однією з основних", – зазначив на брифінгу генерал поліції Дмитро Головін.

Фото: usionline.com
Фото: usionline.com

Не підтримують аналітики, що відстежують організацію та перебіг масових акцій протесту біля мерії, і версію "проплаченості" їх учасників.

Скоріш за все трагедія у "Вікторії" висвітила спроби однієї з промерських груп бізнесменів, які часто беруть участь і перемагають у тендерах, уникнути відповідальності за можливі порушення при реконструкції оздоровчо-спортивного табору, що, ймовірно, й призвело до жахливої трагедії та сколихнуло душі тисячі людей.

Навряд чи "вигорить" цього разу й варіант спритних тендерних ділків уникнути розплати за виведення з об'єкта реконструкції багатомільйонних коштів, сфокусувавши увагу на формальній провині старшої виховательки табору, яка погодилась поставити підпис про відповідальність за пожежну безпеку, але за своїм статусом апріорі не спроможна була зупинити експлуатацію об'єкта. Що, власне, й підтвердив у розмові з журналістами очільник ГУ НП в області Головін, висловивши припущення, що в СІЗО 23-річна арештантка довго не затримається. Так, власне, й сталося: 28 вересня підсудну Наталю Янчик звільнили з-під варти...

За час слідства громадські діячі та журналісти розкопали й "засвітили" можливе підґрунтя ініціативи екс-директора табору Петроса Саркісяна, внесеної до управління капітального будівництва міськради, щодо заміни бетонних панелей при реконструкції корпусів табору дерев'яними зрубами. Як вдалося директору умовити чиновника мерії погодитись на таку заміну, належить розібратись слідству, а журналісти знайшли у приміському Лиманському районі готельний комплекс на морському узбережжі, який зареєстровано на сина екс-директора "Вікторії". Придбано його в 2015 році (водночас із початком реконструкції табору"Вікторія"), а у 2016-му там-таки з'явилися схожі дерев'яні корпуси...

І це навіть не вершина айсберга корупційних схем – хіба що малопомітна цяточка, вважає координатор одеського Центру публічних розслідувань Валерій Болган, що презентував днями результати піврічних розслідувань.

Фото: facebook.com/bolganv
Фото: facebook.com/bolganv

"Протягом березня-серпня нашими дослідниками здійснено в рамках міжнародного проекту понад 20 розслідувань, що стосуються діяльності ряду депутатів та чиновників управлінь і департаментів Одеської міськради. Виявили можливі корупційні схеми на понад 1,5 мільярда гривень, частину фактів було передано до Управління захисту економіки в Одеській області, а 8 звернень надіслали на реагування до Національного агентства з питань запобігання корупції", – констатував Болган.

ЗАПЕКЛІ СУТИЧКИ ПІД МЕРІЄЮ – РЕЗУЛЬТАТ ВІДСУТНОСТІ ДІАЛОГУ

Що думають із цього приводу члени міськради, чи не вражає їх такий фактаж, і як вони розцінюють пікети й сутички на Думській площі, цікавимось, зокрема, у депутата міськради Ганни Позднякової.

Фото: facebook.com/anna.pozdnyakova.14
Фото: facebook.com/anna.pozdnyakova.14

"Із фактажем досліджень поки не ознайомилась, а от пікети й сутички в сесійний день під стінами мерії вважаю результатом закритості органів місцевого самоврядування, відсутності необхідного діалогу, комунікації між громадянським суспільством і представниками влади. До міськради прийшли люди, обурені корупцією і халатністю міського керівництва, що призвело до трагедії – пожежі й загибелі дітей у таборі «Вікторія». Запеклі зіткнення активістів із поліцією та Нацгвардією, недопуск журналістів і представників територіальної громади в зал засідань – це не той формат діалогу, що може бути прийнятним у нашому місті, відомому всьому світу своєю культурою, толерантністю і мудрістю", – зазначила Позднякова.

А відомий юрист Артем Карташов звертає увагу на безпрецедентну ситуацію, що склалася в Одесі: "На території міста, а саме в адмінбудівлі міськради ігноруються й не діють Закони України. Меру вдалося створити й забезпечити бюджетним фінансуванням за підтримки групи підконтрольних йому депутатів власну армію, що складається зі співробітників КП «Муніципальна охорона» та Департаменту муніципальної безпеки. Під час проведення сесій та депутатських комісій ці працівники без наявності законних підстав перешкоджають, застосовуючи силу, доступу громадян до будівлі міськради, силою розганяють мирні заходи протесту, як це відбулося 1 вересня 2016 року, не допускають до будівлі журналістів, народних депутатів, їхніх помічників, прокурорів та працівників поліції".

Фото: facebook.com/artem.kartashov.9
Фото: facebook.com/artem.kartashov.9

Карташов також стверджує, що без дотримання встановленої процедури «з голосу» або ж «з руки» депутати міськради ухвалюють суперечливі рішення. Без проведення конкурсів віддають в оренду або ж передають у власність земельні ділянки й комунальні будівлі. Непублічно, фактично в ручному режимі, розподіляються бюджетні кошти. За словами юриста, до роботи в мерії залучено осіб, опозиційних до Української держави, мерія надає їм пільги щодо сплати податків і зборів, укладає договори з підприємствами та особами, що співпрацюють з державою-агресором чи фінансують бойовиків на Донбасі, тим самим підтримуючи їх.

Усе це свідчить, каже Карташов, "про спроби створення своєрідної «держави в державі» і про реальну загрозу національній безпеці. Більш того, бачимо, що корупційна складова вже почала вбивати людей. Оскільки трагедія в таборі «Вікторія», на жаль, не перший факт з летальним фіналом – саме кричущі порушення й жахливі наслідки викликали хвилю обурення громадян. Ефект втягування Одеси в своєрідну зону турбулентності посилюється повною бездіяльністю органів Національної поліції та вибірковим застосуванням закону, оскільки парамілітарні організації, підконтрольні мерії, отримали неформальну амністію. Більш того, в деяких питаннях, зокрема, забезпечення допуску в міськраду, поліція активно долучається до порушення прав громадян".

На думку юриста, "зрослі масштаби корупції та ігнорування вимог законодавства лиш нарощують градус напруги в суспільстві. Якщо з боку держави не буде правового чи політичного рішення щодо відставки мера Одеси, перевиборів складу Одеської міськради й притягнення до відповідальності чиновників мерії, можна очікувати соціального вибуху й подальшого загострення ситуації у мегаполісі".

У свою чергу, голова Одеської облорганізації Комітету виборців України Анатолій Бойко заявив у коментарі Укрінформу, що "нинішні кризові явища в Одесі визрівали давно і є абсолютно закономірними. Оскільки в місцевих владних структурах створена й панує система тотальної корупції, безвідповідальності та нехтування вимогами законів України, яку, вочевидь, чомусь "не помічають" органи центральної влади, незважаючи на гучні скандали, які один за одним виникають в останні роки довкола керівництва Одеської мерії. Певною мірою це стосується й виникнення передумов та причин трагедії у "Вікторії".

Фото: Олена Худякова
Фото: Олена Худякова

Хоча й до цього, зауважив експерт, "лунали звинувачування у тотальній корупції, варварській забудові узбережжя Чорного моря, одеських парків, історичної частини міста. Окрема історія – "розпил" бюджету Одеси, найбільш яскравими епізодами якого зараз зайняті детективи НАБУ. І всього цього офіційний Київ воліє не помічати й не втручатися. Очевидно, тому й зростає градус суспільного обурення діями мера і його оточення, принаймні в середовищі активної частини одеської громади, а пожежа й трагедія у "Вікторії" – лише остання крапля, що переповнила чашу терпіння".

З іншого боку, зазначив Бойко, бачимо активізацію потужних конкурентів бізнес-групи, близької до мера Одеси, що теж обурені зневагою міської влади до законів України і потуранню їй з боку центральної влади. Тому й важко спрогнозувати, як розвиватиметься ситуація в подальшому. Ясно одне: поки що важелі впливу перебувають у руках у Банкової, безпосереднє втручання влади й притягнення до відповідальності реальних винуватців трагедії, а не "стрілочників", могло б сприяти розв'язанню кризи. Хоча навряд чи в Києві готові піти на це без крайньої необхідності. Іншими словами – без реальної загрози занурення Одеси у вир відкритого суспільного протистояння. Тому й спостерігаємо спроби офіційних структур заспокоїти громадськість імітацією розслідування, аби не притягати до відповідальності самого мера і осіб з його оточення – переключити увагу на відповідальність "стрілочників".

Водночас сам Труханов, переконаний авторитетний експерт, "визнавати свою провину не збирається, як і йти у відставку, й теж імітує притягнення до відповідальності, відсторонення на час розслідування другорядних членів своєї команди й надання допомоги з міськбюджету родинам постраждалих. Утім, зусилля команди мерії з "розрулювання" кризової ситуації перекреслило пікетування 19-ї сесії міськради, під час якого адмінбудівля, по суті, опинилася в облозі виборців-одеситів. Як і в 2014 році, мерію охороняли посилені підрозділи Нацполіції та Нацгвардії, "муніципальна охорона" й "тітушки". Це тільки підлило "гасу до вогню".

Отож протестні акції, на думку експерта, найвірогідніше, переростатимуть із площини локальної ситуації – трагедії у "Вікторії" – у новий виток боротьби за відставку мера.

Михайло Аксанюк, Одеса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-