На поромному маршруті Стамбул - Одеса застрягли на півтора місяця 12 нелегалів

На поромному маршруті Стамбул - Одеса застрягли на півтора місяця 12 нелегалів

Укрінформ
Понад півтора місяця вимушено подорожують у чотирьох закритих каютах вантажно-пасажирського порома "Kaunas Seaways" на маршруті Стамбул - Одеса дванадцять нелегальних мігрантів з Алжиру, Марокко та Палестини.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу виконувач обов'язків керівника прес-служби Південного регіонального управління ДПСУ Олександр Яковенко.

"Шістьох африканських мігрантів моряки порома "Kaunas Seaways", що ходить під прапором Литви, виявили під час морського переходу між турецьким та українським портами 27 липня. Про зафіксовану групу нелегалів на борту капітан судна повідомив через агентуючу компанію "Інтерферрі" правоохоронні органи Туреччини і представників Одеського прикордонного загону Державної прикордонної служби України. Під час опитування затриманих представниками ДПСУ в порту Чорноморськ встановлено, що п'ятеро громадян Алжиру та один уродженець Палестини незаконно проникли на судно, ховаючись під причепами великогабаритних вантажних автомобілів при завантаженні на борт порома в турецьому порту Гайдарпаша", - зазначив Яковенко.

З огляду на це, уточнив підполковник Яковенко, мігрантів було відправлено 30 липня на борту цього ж судна в порт Гайдарпаша, але турецька сторона відмовилась їх прийняти, мотивуючи "відсутністю підстав вважати, що нелегальні мігранти потрапили на борт саме в турецькому порту".

І як не парадоксально, додав прес-секретар Одеського прикордонного загону Костянтин Кізім, "1 серпня члени екіпажу "Kaunas Seaways" виявили після виходу порома з порту Гайдарпаша в наступний рейс ще одну групу нелегалів, які теж зуміли непомітно проникнути на борт судна. По прибутті до Чорноморська прикордонники з'ясували: це - шість громадян Марокко, які мали наміри, згідно з їхніми поясненнями, проникнути на борт іншого порома, щоб потрапити до однієї з країн - членів Євросоюзу.

Після того, як було підтверджено факт проникнення мігрантів на судно під причепами вантажних автомобів у порту Гайдарпаша, представники прикордонної служби України вжили вичерпних заходів щодо недопущення порушення прав нелегальних мігрантів з Туреччини при завантаженні порома "Kaunas Seaways", акцентували в ДПСУ.

За словами Яковенка, було організовано, зокрема, прибуття на пором міжвідомчої групи у складі ДПСУ, Державної міграційної служби України, 4 перекладачів та представника судна-перевізника для опитування нелегальних мігрантів щодо їхнього бажання отримання статусу біженця в Україні або статусу особи, яка потребує додаткового захисту. Однак мігранти такого бажання не виявили.

Читайте також: За рік потік нелегальних мігрантів до України зріс на чверть

Про ситуацію, яка склалася, ДПСУ поінформувала 12 серпня офіційними листами Генконсульство Республіки Туреччини і Представництво МЗС України Одесі, а також було запрошено на борт судна віце-консула і секретаря турецького Генконсульства, які мали змогу пересвідчитись під час співбесід з нелегальними мігрантами у факті нелегального їх проникнення на борт порома саме в порту Гайдарпаша.

"На жаль, досі питання про прийом нелегальних мігрантів турецькою стороною не вирішено, тому дванадцять мігрантів уже півтора місяця перебувають під охороною в чотирьох каютах на борту вантажно-пасажирського судна данського оператора DFDS. З ними зустрічались не лише офіційні особи Української держави, а й представники ЗМІ, в тому числі Данії", - підсумував Яковенко.

"Дехто з мігрантів схильний до насильства та агресії, а також погрожують вистрибнути за борт порома. Тому в нас не було іншої альтернативи, крім закритття нелегалів у чотирьох каютах судна", - пояснили свою позицію представники операторської компанії DFDS.

Для врегулювання ситуації МЗС Данії розпочав перемовини з представниками МЗС Республіки Туреччини, України і Литовської Республіки, під прапором якої здійснює свою комерційну діяльність екіпаж порома "Kaunas Seaways".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-