Справа

Справа "золотого" Романчука: у суді допитали перших свідків

Укрінформ
Перші два свідки, викликані у судове засідання з боку прокуратури у кримінальному провадженні за обвинуваченням екс-першого заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Миколи Романчука, дали покази на користь підозрюваного.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу із зали Центрального районного суду Миколаєва, де 6 вересня почався допит свідків у цій справі.

"Романчука знаю як порядну людину, жодного тиску на мене, як депутата обласної ради та голову бюджетної комісії облради щодо прийняття рішення з надання дозволу ТОВ "ЕЛК-БУД" на видобуток вапняку, він не чинив. Члени комісії, яку я очолюю, керувалися лише наданими нам документами від керівництва та апарату облради. А оскільки наша комісія не є профільною у вирішенні цього питання, то глибоко його ми не вивчали", - сказав депутат облради Федір Барна.

Приблизно так само висловився і його колега, голова постійної комісії з питань промислової політики, підприємництва та транспорту Петро Ковальчук.

Він, зокрема, зазначив, що члени його комісії і він особисто дійсно проголосували за винесення питання з надання дозволу ТОВ "ЕЛК-БУД" на видобуток вапняку на розгляд сесії облради (яка, до речі, так і не відбулася через арешт Романчука).

Детально ж проблему не вивчали, знали лише те, що фірма укладає договір про соціальне партнерство і обіцяє інвестувати 2 мільйони гривень у вирішення нагальних питань місцевої громади.

Читайте також: Суд вивчив докази у справі "золотого" Романчука

Натомість обидва депутати зауважили, що певну зацікавленість у прийнятті даного рішення виявляли інші люди – нині вже екс-перший заступник голови облради Михайло Соколов та помічник голови облради Геннадій Левченко, який наразі перебуває у розшуку.

Оскільки з 12 заявлених свідків з боку обвинувачення у судове засідання з'явилося лише двоє, то суд зробив перерву і дату наступного засідання має призначити додатково.

Сторона захисту також заявила клопотання про виклик у якості свідків всіх депутатів облради. А це 61 людина. Це продиктовано тим, що рішеня про надання дозволів на видобуток корисних копалин приймаються колегіально на сесії обласної ради.

Як уже повідомляв Укрінформ, 3 червня 2016 року СБУ спільно з військовою прокуратурою заявили про припинення корупційної діяльності групи високопосадовців на чолі з першим заступником голови Миколаївської ОДА Миколою Романчуком.

Вони вимагали хабар $90 тис. за надання дозволу ТОВ "ЕЛК-БУД" на видобуток вапняку. Під час обшуків на робочому місці та вдома в маєтку першого заступника голови ОДА знайшли валізу з 300-ма тисячами доларів та велику кількість ювелірних виробів. Під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, в яких знаходилися сейфи із золотими злитками, старовинними іконами, антикваріатом.

Але попри те, що було заявлено про групу високопосадовців, наразі судять одного лише Романчука. Процес триває вже рік.

Фото: novosti-n

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-