Прокурор Одеської області розповів про службове недбальство у СІЗО

Прокурор Одеської області розповів про службове недбальство у СІЗО

Укрінформ
Прокуратура має намір зайняти принципову позицію при розслідуванні кримінального провадження за фактом службової недбалості працівників Одеського СІЗО, де один із арештантів жорстоко убив молодшого інспектора — 34-літню жінку.

Про це на брифінгу сказав сьогодні прокурор Одеської області Олег Жученко.

“Принципову позицію прокуратура буде займати при розслідуванні злочину, який зареєстровано, щодо службових осіб пенітенціарної служби, а саме — працівників СІЗО Одеської області. Тому що ті факти, які установлювалися нами раніше при перевірці цієї установи і ті, що задокументовані нашою слідчою групою вчора, є жахливими. З початку року на порушення умов саме в СІЗО внесено більше 20 документів прокурорського реагування. Що стосується порушення умов режиму, то тільки за останній місяць — з липня по серпень цього року — внесено чотири документи реагування на порушення режиму працівниками СІЗО. Так, особі, яка затримана, була надана можливість не перебувати в камері, а фактично вільно перебувати на господарському дворі”, - розповів Жученко.

Він зауважив, що відповідно до кримінально-виконавчого законодавства, затриманий міг перебувати там не більше 2-х годин на добу, а з дозволу суду — не більше 8-ми годин. А оскільки ця особа на даний час є під судовим слідством і притягується до кримінальної відповідальності за вчинення розбійного нападу, то лише суд міг надати дозвіл на тривале перебування. За словами прокурора, працівники СІЗО до суду з таким запитом звернулися, але жодного дозволу від судової системи на це не надано. 

Разом з тим, слідчою групою прокуратури встановлено, що у затриманого на госпдворі були його особисті речі, постіль, документи, що свідчить про його тривале перебування там. До того ж, допитані як свідки його співкамерники також вказали, що протягом останнього місяця він у камері майже не з’являвся. За роботою арештованого на госпдворі або деінде поза камерою мали би спостерігати на мобільних постах чергові. Прокуратура встановила відсутність такого нагляду і абсолютно халатне до цього ставлення.

Нагадаємо, вчора ввечері до поліції надійшло повідомлення про те, що на території Одеського слідчого ізолятора зникла співробітниця. Працівники СІЗО дві години самостійно здійснювали пошуки, в результаті чого виявили у смітнику частини тіла загиблої на території ізолятора.

Було встановлено та затримано підозрюваного - 39-річного арештованого, який перебував у СІЗО і раніше притягувався до кримінальної відповідальності за розбій та умисне вбивство.

Читайте також: Одеська поліція опублікувала відео з місця звірячого вбивства в СІЗО (18+)

Поліція та прокуратура розпочали два кримінальні провадження — за фактом загибелі працівниці СІЗО і за фактом службової недбалості працівників СІЗО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-