Зубко розповів, як можна вирішити проблему води на Донбасі

Зубко розповів, як можна вирішити проблему води на Донбасі

Укрінформ
Екологічна ситуація на Донбасі залишається проблемною, зокрема, щодо забезпечення водопостачання регіону, проте низка проектів щодо її врегулювання вже напрацьовано, а міжнародні партнери планують провести відповідну донорську конференцію.

Про це написав віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на своїй сторінці у Facebook.

“Екологічна ситуація на Донбасі залишається проблемною. У першу чергу, це стосується водозабезпечення населених пунктів Донецької та Луганської областей. Основна загроза – бойові дії з боку російських терористів. Водогін проходить територією постійних обстрілів – Авдіївка, Донецька фільтрувальна станція, Волноваха”, - зазначив урядовець.

Він розповів, що для пошуку шляхів вирішення проблеми, зменшення критичних зон у питанні водопостачання Донбасу в НТУУ «КПІ ім. І.Сікорського» було проведено відповідну нараду.

“Запропоновано декілька проектних рішень щодо використання мембранних технологій очищення води з різних джерел, в тому числі й шахтних вод; встановлення байпасів у критичних зонах, які зазнають обстрілів; альтернативних джерел водопостачання регіону з річки Дніпро та Старокримського водосховища; збільшення дебету води річки Сіверський Донець; опріснення води з Азовського моря”, - зауважив Зубко.

Крім того, за його словами, необхідно, щоб КП «Вода Донбасу» здійснило перехід від хлорного методу очищення води до сучасного мембранного.

Читайте також: Сапери "The Halo Trust" починають гуманітарну місію на Донбасі

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що запропоновані рішення можуть бути впроваджені не лише у Донецькій, а й у Луганській області.

Він також нагадав, що питання водопостачання Донбасу нещодавно обговорювалось під час спільної поїдки в регіон заступника Голови Верховної Ради Ірини Геращенко та депутатів Європарламенту.

Зубко додав, що до напрацювання проектних рішень як на короткострокову, так і на довгострокову перспективу долучились міжнародні партнери з UNICEF Ukraine, проектні організації, які мають практичний досвід впровадження таких проектів, та українські науково-дослідні інститути, а міжнародні партнери запропонували провести донорську конференцію для розгляду запропонованих рішень, на якій також буде створена донорська рада для фінансування проектів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-