РНБО у понеділок розгляне законопроект про деокупацію Донбасу - джерело

РНБО у понеділок розгляне законопроект про деокупацію Донбасу - джерело

Укрінформ
Рада національної безпеки і оборони України проведе засідання у понеділок, 10 липня, на якому розгляне проект закону “Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України”.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив поінформований співрозмовник.

"Засідання РНБО заплановано на понеділок”, - сказав він.

За словами співрозмовника агентства, засідання заплановано в Адміністрації Президента України орієнтовно о 16.00.

У ході засідання члени РНБО розглянуть законопроект “Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей”. Як очікується, у разі його схвалення Президент внесе погоджений документ на розгляд Верховної Ради.

Читайте також: У Києві підрахували кількість переселенців у столиці

Як повідомляв Укрінформ, 15 червня в Апараті РНБО України відбулося засідання круглого столу, в ході якого обговорювався законопроект “Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей”. В обговоренні взяли участь експерти, які спеціалізуються на зовнішньополітичних, безпекових та оборонних питаннях, а також представники органів державної влади.

19 червня народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук, інформуючи про засідання робочої групи з доопрацювання цього законопроекту, повідомив, що він є такою собі "гібридною відповіддю" України і дозволяє ЗСУ проводити військову операцію зі звільнення окупованих росіянами територій без юридичного стану війни з РФ.

За його словами, АТО пропонується, по суті, замінити, "військовою операцією, керованою не СБУ (як зараз, у режимі АТО), а Оперативним штабом". За його словами, загальне керівництво Оперативним штабом здійснюватиме Президент як Верховний головнокомандувач, з питань оборони також керівництво здійснює Генштаб. Президентові надається право як вирішувати питання використання сил і засобів ВСУ в операції, так і залучати інші силові структури, але під загальним керівництвом військових. Усі нинішні військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації у разі створення останніх також "замикаються" на Оперативному штабі.

Тимчук також зазначав, що законопроект дозволяє запроваджувати воєнний стан на розсуд Президента України.

Депутат також підкреслив, що ухвалення цього законопроекту не означає відмову України від Мінського процесу і навіть навпаки - “після фактичної відмови Росії від Мінських угод, ухвалення цього законопроекту і переформатування АТО дозволить вдихнути життя в Мінський процес, зміцнивши найважливішу складову - що стосується питань безпеки”. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-