Центр перспективних досліджень назвав найвідкритіші облради

Центр перспективних досліджень назвав найвідкритіші облради

Рейтинг
Укрінформ
У рейтингу прозорості регіонів перші місця посдають Кіровоградська, Харківська та Запорізька області, тоді як найменш прозорими є Тернопільська, Херсонська, Чернівецька та Чернігівська області.

Про це розповіла експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Світлана Радченко у понеділок на прес-конференції в Укрінформі.

“Перші три місця посіли Кіровоградська область (58,5 %), Харківська область (56 %) та Запорізька область (55,5%). Ці області мають наразі найвищий рівень прозорості відповідно до нашого рейтингу”, - зазначила Радченко.

Водночас Радченко наголосила, що найменш прозорими є Тернопільська і Херсонська області (отримали по 34 %), Чернівецька (31 %) та Чернігівська області (30 %).

За її словами, для створення рейтингу прозорості була взята за основу методологія Transparency International (Словаччина), рейтинг оцінювався по 9 сферах, а саме — інформаційна політика, участь громадян, державні закупівлі, розпорядження майном, складання бюджету, соціальні послуги, кадрова політика, професійна етика та конфлікт інтересів, медіа.

Експерт зауважила, що найбільше область могла набрати від 0 % до 100 % у ході оцінювання, де 0 % - найгірший результат, а 100 % - найкращий.

Вона також додала, що загалом оцінювались 22 обласні ради (за винятком тимчасово окупованих територій) й для цього як джерела використовувались дані з опитувальника, розісланого МЦПД в облради, відповіді на інформаційні запити від пересічних громадян, інформація у відкритому доступі на офіційних веб-сайтах облрад та інформація з профілів обласних рад у соціальній мережі Facebook.

Радченко відзначила, що позиція облради в рейтингу здебільшого пов’язана з декількома факторами, зокрема відсутністю відомостей на сайтах щодо державних закупівель і розпорядження майном обласної ради; на сайтах існують всі необхідні розділи, але необхідної інформації в них немає, або ж, навпаки, інформації забагато й пересічному громадянинові дуже важко в ній розібратися. Також, за її даними, звіт про виконання бюджету двічі на рік публікують лише 16 із 22 обласних рад, за винятком Рівненської облради, яка публікує такий звіт щотижня.

У свою чергу, старший економіст МЦПД Василь Поворозник зазначив, що рейтинг розроблений і виконаний у рамках проекту “Транспарентність, фінансове здоров’я так конкурентоспроможність місцевого самоврядування в Україні”, який реалізовується спільно з Міжнародним центром перспективних досліджень та Словацьким аналітичним центром INEKO. Проект фінансується американською програмою USAID.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-