На Донбасі 750 тисяч дітей можуть опинитися без питної води — ЮНІСЕФ

На Донбасі 750 тисяч дітей можуть опинитися без питної води — ЮНІСЕФ

Укрінформ
Щонайменше 750 тисяч дітей можуть втратити доступ до чистої питної води через загострення бойових дій на сході України.

Про це повідомляє ЮНІСЕФ.

“Доступ до води біля 3-х мільйонів людей на сході України залежить від об’єктів водопостачання, які зараз знаходяться на лінії вогню. Ми передбачаємо, що ще більше сімей опиняться без доступу до питної води. Це створює серйозні ризики поширення захворювань та інші небезпеки для дітей”, – наголосила регіональний директор ЮНІСЕФ у країнах Європи та Центральної Азії Афшан Хан.

Зазначається, що нещодавня ескалація збройного конфлікту призвела до руйнувань критично важливих об'єктів водопостачання. Біля 400 тисяч осіб, у тому числі 104 тисячі дітей, не мали доступу до води протягом чотирьох днів на цьому тижні, оскільки обстрілами були зруйновані дві водоочисні станції на Південнодонбаському водогоні.

Наголошується, що діти, які не отримують чистої питної води, можуть швидко підхопити захворювання, які розповсюджуються через воду, наприклад, діареєю. Дівчата і хлопчики, яким доводиться шукати воду в інших джерелах або залишати свої домівки через перебої з водопостачанням, стикаються з ризиками, що пов’язані з триваючими збройними діями та іншими формами насильства.

“Коли об’єкти водопостачання зазнають пошкоджень, усі сторони конфлікту мають створити умови для їх термінового ремонту та негайно припинити обстріли критично важливих об’єктів цивільної інфраструктури”, – підкреслила Афшан Хан.

ЮНІСЕФ забезпечив доступ до чистої питної води для більше ніж 1,5 мільйона людей на територіях, підконтрольних Уряду, а також непідконтрольних Уряду України. Зокрема, для цього було організовано доставку води вантажівками під час перебоїв з водопостачанням і надано основні матеріали і обладнання для ремонту ушкоджених об’єктів інфраструктури водопостачання.

Конфлікт на сході України триває вже понад три роки, через що 3,8 мільйона людей потребують гуманітарної допомоги, а більше ніж 1,5 мільйона осіб були змушені залишити свої домівки.

ЮНІСЕФ вкотре закликає всі сторіни конфлікту негайно поновити свої зобов’язання щодо припинення вогню, які вони взяли на себе у Мінських домовленостях, підписаних у серпні 2015 р., та поважати норми міжнародного гуманітарного права, у тому числі щодо забезпечення можливості безперешкодно надавати гуманітарну допомогу.

У 2017 р. ЮНІСЕФ звернувся із закликом надати 31,3 млн дол. США для здійснення підтримки у сфері охорони здоров’я, харчування, освіти, водопостачання, санітарно-гігієнічних умов, а також захисту дітей та сімей, постраждалих від конфлікту на сході України. Для забезпечення таких гуманітарних потреб ураженого населення ЮНІСЕФ потрібно зібрати ще 21,4 млн дол. США.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня в результаті бойових дій у Ясинуватському районі поблизу с. Василівка на непідконтрольній території сталося пошкодження двох високовольтних ліній електропередач та трансформаторної підстанції, що призвело до припинення електропостачання насосної станції першого підйому Південно-Донбаського водогону, яка забезпечує водою чотири фільтрувальні станції, а саме: Карлівську (с. Карлівка), Великоанадольську (м. Волноваха), Старокримську №1 та №2 (м. Маріуполь). Без централізованого водопостачання залишилося 72 населених пункти (388 тис. осіб) у 5 районах області (Покровський, Селидовський, Волноваський, Добропільський, Мар'їнський) та смт Олександрівка.

Станом на 7 год. 17 червня до централізованого водопостачання підключено населення Покровського, Мар'їнського, Волноваського, Добропільського районів та населені пункти Селидівської міської ради. В смт Олександрівка очікується заповнення водою резервних резервуарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-