Сміттєва блокада: Садовий просить уряд оголосити Львів зоною екологічного лиха

Сміттєва блокада: Садовий просить уряд оголосити Львів зоною екологічного лиха

Оновлено
Укрінформ
Львівська влада звернулася до Кабміну з вимогою оголосити в місті надзвичайну екологічну ситуацію через ситуацію зі сміттям.

Таке рішення прийняла 12 червня на позачерговому засіданні міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Через складну ситуацію у місті ми не маємо права ставити під загрозу життя мешканців міста Львова. Ми повинні діяти в рамках чинного законодавства. Можливо, цей наш крик буде почутий і буде реакція, бо впродовж року жодної реакції не було. Ми, як платники податків, маємо право розраховувати на підтримку держави, бо є зона компетенції Львова, а є зона компетенції держави», - зазначив міський голова Андрій Садовий.

Комісія прийняла рішення звернутись до голови ЛОДА, Прем’єр-міністра України, Секретаря РНБО України про оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації. Про це рішення також буде поінформовано Президента України та Голову Верховної Ради України.

Як зазначалось на засіданні, таке рішення міської комісії ТЕБ та НС пов’язане з критичною ситуацією, яка склалась в місті з захороненням та вивезенням сміття. Представники фірм-перевізників поінформували, що зараз у Львові загалом є 6850 тонн накопичених та не вивезених відходів. Більшість перевізників не мають куди вивозити сміття. Відповідно до Меморандуму, міста в області приймають зі Львова лише 80-100 тонн в день. Також рішення комісії базується на приписі Держпродспоживслужби області, який місто і перевізники станом на сьогодні виконати не можуть, адже нема полігонів, куди можна систематично вивозити сміття.

Як відомо, 28 травня 2016 року сталася пожежа на звалищі побутових відходів у селі Грибовичі на Львівщині. Рятувальники кілька днів гасили вогонь, але 30 травня стався зсув грунту, і четверо працівників ДСНС опинилися під завалами сміття.

Відтоді сміттєзвалище було зачинене, а Львів зіткнувся з серйозною проблемою вивезення сміття: в області зберігати його стало ніде, а інші регіони України брати його були не в змозі. Неодноразово львівське сміття намагалися вивезти в інші регіони нелегально.

За даними місцевих ЗМІ, станом на сьогодні у Львові не вивезли сміття з 401 контейнерного майданчика. Це 32% від загальної кількості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-