У Житомирі відкрили меморіальну дошку Леху Качинському

У Житомирі відкрили меморіальну дошку Леху Качинському

Фото
Укрінформ
У центрі Житомира на фасаді будівлі місцевої прокуратури відкрито меморіальну дошку польському президентові Леху Качинському, що загинув в авіакатастрофі під Смоленськом у квітні 2010 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Житомирі проживає одна із найбільших польських громад в Україні. На сьогодні в нашого міста склалися доволі тісні відносини із польськими містами-побратимами – Плоцьком і Битомом. Лех Качинський – це постать світового рівня. Він доклав чимало зусиль, аби відстояти Україну під час російської агресії, він був другом України. Відкривши пам’ятну дошку та перейменувавши одну з центральних вулиць на його честь, ми висловлюємо заразом і вдячність Польщі за підтримку», – зазначив міський голова Сергій Сухомлин.

У свою чергу присутній на заході віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко зауважив, що Житомир став другим містом (після Одеси), де встановлено пам'ятну дошку Качинському.

Віце-спікер Сейму Республіки Польща Рішард Терлецький зазначив, що Качинський був одним із небагатьох сучасних європейських лідерів, які відкрито виступали проти теорії перебування України в тіні російського впливу.

«Україна дійсно могла розраховувати на Леха Качинського, як можна розраховувати на вірного друга. Це була насправді щира і глибока дружба, дружба, яка виростала як з минулого, так і з сьогодення. Її формували спільні традиції, історичний досвід та бачення ролі, яку наші держави разом з іншими країнами можуть відігравати не тільки у центральній та східній Європі, а й на всьому континенті. Він (Качинський. - Ред.) прагнув ліквідувати наслідки ялтинського порядку і розширити сферу свободи», – сказав Терлецький.

Фото: ФБ Геннадія Зубка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-