Влада Одеси повернула назви частині декомунізованих вулиць

Влада Одеси повернула назви частині декомунізованих вулиць

Укрінформ
Одеська міська рада під час сесії в середу, 26 травня, повернула назви частини вулиць, які перейменував колишній голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі.

Як повідомляє Укрінформ, на розгляд депутатів це незаплановане питання виніс колишній секретар міськради і тимчасовий мер навесні 2014 року Олег Бриндак.

Зокрема, в Одесу "повернулися" вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії, Гайдара, Бєлінського, Бадаєва, Терешкової, проспект Маршала Жукова, вулиця і провулок Бабушкіна, тощо.

В таблиці перейменувань проти цих назв стоять позначки: “Не підпадає під дію Закону “Про декомунізацію”, або “історико-топонімічна комісія міськради не рекомендує перейменовувати”.

За його словами, перейменування, які пройшли за розпорядженням Саакашвілі, були прийняті без врахування думки одеситів, місцевого самоврядування та топонімічної комісії міськради. Тому було запропоновано перейменувати всі ці вулиці назад - давши їм, по можливості, старі, дореволюційні назви.

Після обговорення питання рішення підтримали 46 депутатів.

Рішенням сесії вони затвердили назви 1531 топоніма (вулиць, провулків, проспектів тощо) українською та російською мовами.

У рамках даного рішення вісім Чапаєвських провулків, які розпорядженням Саакашвілі отримали імена полеглих в АТО захисників України, стали Старокозацькими.

Треба зазначити, що в Одесі таки буде вул. Небесної сотні - це колишня вул. Карла Лібкнехта. Провулок Лібкнехта став провулком Героїв Крут.

Як повідомлялося, в травні 2016 року Саакашвілі своїм розпорядженням перейменував близько 300 вулиць в населених пунктах Одеської області, включаючи обласний центр.

Такі дії викликали неоднозначну реакцію з боку одеситів, а також депутатів міськради. Після цього міськрада вирішила повторно перейменувати вулиці, а історико-топонімічна комісія міськради запропонувала на розгляд городян інші назви. В пропозиціях не обійшлося й без курйозів: провулку Тупіковий-Пролетарський, який розпорядженням Саакашвілі отримав імя Юрія Касима, поверталася назва просто Тупіковий.

У підсумку Одеська міськрада розмістила на своєму сайті опитування щодо перейменування вулиць, в якому взяли участь близько 5000 одеситів, 75% опитаних висловилися за збереження назв вулиць, які вони носили до травня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-