Полтавські битви. Як

Полтавські битви. Як "привести в чувство" пана Мамая?

Укрінформ
Продовження протестних пристрастей у Полтаві на тлі "протестів у відповідь" мера міста Олександра Мамая

Уже кілька днів у Полтаві вирують пристрасті, пов'язані з забудовою арки в житловому будинку на вул. Соборності, 27, де за погодженням з міською радою місцевий підприємець збирався розмістити кав'ярню. Оскільки заклад перекривав вхід у двір, мешканці сусідніх будинків виступили проти такого “покращення” їхньої прибудинкової території. 

5 квітня вони разом з активістами громадських об'єднань та ветеранами АТО вийшли на мітинг, де їх зустріли представники охоронної фірми "Скорпіон-2016". Мирна акція перетворилася на бійку з різаниною.

Зокрема, під час сутичок вісім ножових поранень отримав ветеран АТО Олександр Коба. Були тяжко травмовані ветеран АТО Дмитро Юденко, а також один із поліцейських, який захищав громадян від "скорпіонівців". 

У той же день "Штаб спротиву" оголосив вимоги: скликати сесію міськради, щоб відсторонити від роботи мера та його першого заступника, накласти мораторій на встановлення МАФів, заборонити скандальні будівництва в місті, розслідувати інцидент біля "Газетної арки" та покарати винних у побитті людей, закрити кримінальні справи проти активістів. 

З п'ятниці члени Штабу спротиву перебувають у приміщенні міськради в очікуванні міського голови Олександра Мамая. Увесь цей час мер на робочому місті не з'являється, на контакт із громадськістю не виходить. У коментарі місцевому інтернет-виданню він заявив, що не збирається вести ніякі перемовини, а сесію може не скликати хоч до кінця червня.

Мамай не пристав на пропозицію голови облради Олександа Біленького та голови облдержадміністрації Валерія Головка, які просили його “не підривати авторитет міста подібними діями, якомога швидше вийти до громади та скликати сесію, взяти до уваги усі вимоги, які висувають мешканці міста”. 

Міський голова також не відреагував на прохання губернатора прийти на спільне засідання з представниками силових структур: СБУ, прокуратурою і керівником Національної поліції. Пояснив це міфічним “відрядженням”, хоча кожному зрозуміло: у цей складний час найважливіші завдання мера пов'язані саме з Полтавою.

Чи здатен мер “поступитися своїми принципами”, коли вони заважають інтересам громади? Чи вміє визнавати свої помилки і робити з них висновки? Чи є він хазяїном свого слова? І головне, чи здатен він діяти як державна людина? 

Відповіді на ці питання Укрінформ спробував знайти в... біографії Олександра Мамая. 

ПІДПРИЄМНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ОСВІТА   

Згідно з офіційною інформацією на сайті Полтавської міськради, освіта – не найсильніший пункт його біографії. Після закінчення школи з 1985 до кінця 1995 року Олександр Мамай працював складальником та вантажником на Полтавському заводі металовиробів, вантажником на Полтавському оптово-роздрібному комбінаті та на Полтавській міській склотарній базі, двірником у дитсадку та маляром-штукатуром на підприємстві «Лтава-2».   

У 1986 році вступив до Полтавського інженерно-будівельного інституту за спеціальністю «Теплогазопостачання та вентиляція», але вже на першій сесії був відрахований за академічну заборгованість. Вищу освіту отримав пізніше: у 2015 р. здобув диплом агронома у Полтавській державній аграрній академії. 

З 1996 року став підприємцем – і вже у вересні 2000-го очолив сільськогосподарське підприємство «Інтер-Агро». Інформація з сайту Полтавської міськради: “велике багатопрофільне сільськогосподарське підприємство «Інтер-Агро», яке забезпечує робочими місцями понад п'ять тисяч мешканців області. Його господарства налічують більше 40 тисяч гектарів орендованої землі, майже 7 тисяч голів великої рогатої худоби, 6 потужних елеваторів. Задля ефективності виробництва Олександр Мамай створив «повний замкнутий цикл»: його підприємства самостійно вирощують, збирають та зберігають зерно”.   

У 2012 р. "Інтер-Агро", яким на той час керували родички Мамая, купив власник агрохолдингу Kernel Олександр Веревський, який входить до десятки найбагатших людей України і був родичем зятя Мамая. За інформацією розслідування на сайті "Ні корупції", на той час підприємство мало загальну кредиторську заборгованість більше 170 мільйонів гривень.   

ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ ТА МАЙНО

У своїй декларації Олександр Мамай вже кілька років вказує три транспортні засоби – легковик ГАЗ-21, 1963 р. в., вантажівку ГАЗ-3302 і причеп КрАЗ. При цьому в серпні 2014 року він потрапив у ДТП, перебуваючи за кермом BMW, у вересні 2014 р. заявив, що в нього вкрали автомобіль Lexus LX 570, а в липні 2015-го "покатав" нардепа Олександра Шамоту на капоті Volkswagen Passat.   

Вперше ставши мером Полтави у 2010 році, Мамай заявив, що ні він, ні його заступник не отримуватимуть зарплатню. Через деякий час повідомив, що це, виявляється, неможливо, тому їхні зарплати ділитимуться між працівниками міськвиконкому, які мають мінімальні оклади. У 2015 році, згідно з декларацією, зарплата міського голови була для Мамая єдиним джерелом прибутку, і при цьому була чи не найбільшою серед мерів українських міст.   

Також, згідно з декларацією, у полтавського мера немає нерухомості. Зате його мати Тамара Мамай у 2017 році задекларувала земельну ділянку у Полтаві площею 1489 кв.м, квартиру (47,6 кв.м) та нежитлову будівлю (911 кв.м), придбані в різні роки. Її грошові активи - 870 000 доларів США та 3 840 000 грн готівкою, при отриманому за 2016 рік доході у вигляді пенсії 16 194 грн.

Раніше значні статки демонструвала дружина мера: у 2012 році Людмила Мамай, згідно з декларацією, мала чотири авто – BMW X5 2007-го, BMW X5 2011-го, Lexus LX 570 2011-го та Volvo 850 1995 року випуску, – 64 млн гривень на банківському рахунку та 5 млн грн щорічними відсотками, а також дві земельні ділянки площею 3841 та 1000 кв.м, будинок площею 420 кв.м та квартиру площею 44 кв.м. За рік до того син Мамая похвалився "ВКонтакте" домашнім 25-метровим басейном.

СПРАВА ПРО ЗЕМЛЮ

У 2014 році щодо Мамая було відкрито кримінальну справу стосовно корупції. За словами судді Лариси Гольник, мера звинуватили в тому, що він без відповідних процедур, використовуючи службове становище, надав своїй падчерці Ірині Климко дозволи на встановлення 13 торгових павільйонів площею майже 500 кв. м. На судові засідання мер не з'являвся. Двічі, коли його приводили до суду примусово, у порядку приводу та адміністративного затримання, йому начебто ставало зле і його забирала швидка. Потім судді Гольник через посередника запропонували хабаря в 5 тис. доларів за винесення "правильного" рішення. Вона заявила про тиск, і стосовно посередника було відкрито справу. Мамай же публічно оголосив, що Гольник сама вимагала хабаря, після чого жінка взяла самовідвід. Черговий суддя виніс рішення про закриття справи за терміном давності.

ПАРТІЙНА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ

Олександр Мамай – член партії "Совість України". На головній сторінці сайту партії зазначено, що "Найвища честь – жити за законами Совісті". Також там ідеться про таке: "Вдумайтеся в саме слово – СОВІСТЬ. Це досягнення людства – совість – потрібно культивувати, формувати, плекати в людині з дитинства. У нашій ідеї ключовим моментом є особиста відповідальність кожного за власну долю та долю своєї країни. «Совість» – світоглядна категорія та необхідна умова культивації свідомості, готовності до вільного вчинку, відповідальної діяльності. Без свободи Совісті людина втрачає надто багато, може бути з легкістю перетворена, за словами Данила Андрєєва, в «человекоорудие». Головне, чого ми прагнемо, – щоб кожна людина задумалася, наскільки вона ототожнює себе зі своєю країною, чи може вона сказати: Моя Совість – Совість України".   

Від цієї партії Мамай обирався на перший строк у 2010 році. Як повідомляє інтернет-видання "Полтавщина", у липні 2012 року змінив членство в партії «Совість України» на квиток Партії регіонів. У лютому 2014 року, коментуючи дії Віктора Януковича, повідомив, що «вийшов з Партії регіонів 1,5 року тому».

РОДИНА

Згідно з інформацією про сімейний стан, розміщеною на сайті міської ради, Мамай “одружений, має двох доньок і сина”. За повідомленням сайту "Полтавщина", "двічі одружувався на Людмилі Мамай: перший раз у 18 років, другий - у 42. Офіційно розлучений з 2013 року". 

БЛАГОДІЙНІСТЬ   

Разом з Іриною Климко, яку називає то падчеркою, то дочкою, то "взагалі не родичкою", у 2007 році створив кредитну спілку "Полтавщина", а 2009-го – ГО "Наш дім – Полтава" задля допомоги й підтримки соціально незахищених верств населення міста. А вже у грудні отримав перемогу на Національному конкурсі України «Благодійник року-2009» в номінації «Бізнесмен». 

Найбільш масштабний благодійний проект Мамая стосувався пенсіонерок: з 25 січня 2010 року до кінця квітня 2010 р. жінкам похилого віку кожного дня видавали продуктові набори. Усього в рамках програми набори були вручені близько 60 тисячам жінкам пенсійного віку. Таку “підтримку” політична опозиція розцінила як підкуп виборців. З 2010 року під час тих чи інших акцій протесту проти Олександра Мамая активісти обсипають очільника міськради та його чиновників гречкою або цукром.

МІСЬКРАДА 

27 вересня 2013 року полтавці вже брали міськраду “в облогу”. Незадоволені рішенням міськвиконкому №112 від 1 серпня 2013 р. про підвищення комунальних тарифів, вони тоді взяли штурмом будівлю Полтавського міськвиконкому.

Підвищення тарифів сталося без попереднього обговорення з громадськістю і без рекомендації Державної інспекції України з контролю за цінами. Полтавці вимагали зустрічі з Олександром Мамаєм. Однак той вислав до протестувальників секретаря міськради. У відповідь активісти, зламавши міліцейські кордони, зайняли перший поверх мерії і окупували залу засідань на другому. Мамай, усупереч запевненням його оточення, що його немає в приміщенні мерії, перебував в цей час у своєму кабінеті під охороною загону “Беркуту”. Нардепи змогли витягнути Мамая з кабінету до сесійної зали, але після нетривалого діалогу той утік. 

Тоді ж голова Полтавської ОДА Олександр Удовіченко назвав наміри підвищити комунальні тарифи «хибними». Ще раніше в справу втрутився голова уряду Микола Азаров, котрий, власне, і доручив полтавському губернаторові на засіданні уряду «предпринять все необходимые меры для приведения в чувство господина Мамая».

Внаслідок акцій протесту на позачерговому засіданні полтавського міськвиконкому дія рішення №112 від 1 серпня 2013 р. була скасована.

ПРЯМА МОВА

"Вважають, що міський голова повинен ходити в лаптях, в тілогрійці, жити в однокімнатній "хрущовці", їздити на тролейбусі. Хочу вам сказати, що все моє майно, яким я зараз користуюся, зароблене в минулому житті. У мене було минуле життя, коли я займався бізнесом. І на сьогоднішній день мені здається, що міський голова повинен отримувати якусь заробітну плату, якісь премії".

"Воїни Української повстанської армії воювали за свою власну незалежність. Наскільки я розумію з історії, їм хотілося, щоб Західна Україна була окремою державою... Але так, як сьогодні у нас Донецька так звана народна республіка і Луганська так звана народна республіка теж хочуть бути окремо - ми їм цього не дозволяємо і не дозволимо, - і тодішній Радянський Союз так само не дозволяв Західній Україні відокремлюватися від Радянського Союзу".

"Я впевнений, що наше місто не просто духовна столиця України. Я буду намагатися зробити так, щоб наше місто було духовною столицею всього світу".

Мешканці Полтави наприкінці першої каденції Мамая висловлювалися про нього так:

ВІДЕО: Youtube

ПІД ЧАС ОСТАННЬОГО ПРОТИСТОЯННЯ

Новини з офіційного сайту Полтавської міської ради за 6 квітня (після різанини на мітингу біля арки "Газетного ряду"), як і в усі інші дні, мали суцільно життєствердний характер: "Яскраві та позитивні вихідні для особливих полтавських діток", "Двомісячник чистоти та благоустрою у місті набирає обертів", "Про впровадження Урядової програми «Доступні ліки»", "У місті тривають ремонті роботи автошляхів", "Запрошуємо на фестиваль композицій «Великодня писанка»!", "Міс УМСА", "Піклуючись про юних спортсменів міста" тощо. 

Сьогодні там також не побачиш жодного слова про трагічні події, що відбуваються в місті.

Міський голова прокоментував події в понеділок, 10 квітня, коли активісти заблокували роботу мерії.

Про те, чому не приїхав до міськради, де його чекали полтавчани: "Я вранці, як завжди, зібрався на об'їзд міста, щоб потім поїхати на роботу до міськради. Приблизно о сьомій ранку мені повідомили, що вхід в міську раду заблоковано. Тоді я змінив свої плани і став працювати в інший спосіб, для цього мені не обов'язково бути в кабінеті". 

Про блокування мерії: "Я вважаю, що відбулося захоплення державної адміністративної будівлі, це кримінальний злочин. Офіційно звертаюся з цього приводу до поліції та прокуратури області, до СБУ, до голови Полтавської ОДА – допоможіть міському голові відновити роботу міської влади".

Про спілкування з протестуючими: "Повторю, що відбулося захоплення адмінприміщення. При цьому це зробили 30 чоловік, серед них 18-річні діти. Із ними я не буду вести переговори".

Про плани активістів приїхати до його будинку: "Вважаю, що це вже посягання на мою власність і безпеку моєї сім'ї. Перед тим, як туди йти, хочу донести до лідерів опозиції, що у випадку небезпеки моїй родині я буду реагувати адекватно! На знаку оклику прошу зробити акцент".  

Ольга Опанасенко, Ольга Коростельова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-