У Словаччині закарпатський льодовий затор розбирають екскаватори

У Словаччині закарпатський льодовий затор розбирають екскаватори

Укрінформ
У Словаччині почали розбирати льодовий затор на р. Уж, що починається на їхній території. Він загрожував підтопленням Ужгорода та приміського села Сторожниця.

Про це повідомив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль на своєму сайті.

"Велетенський льодовий затор виявили учора на підставі проведеного спільного обстеження транскордонної річки Уж у зоні державного кордону на українській та словацькій територіях. Затор має довжину 5,5 км, починається в створі гідрометричного посту (Словаччина), нижче села Пінковце та закінчується в с. Сторожниця Ужгородського району (Україна). За результатами поїздки начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимира Чіпака в Кошицький край (Словаччина) словацькі водники прийняли рішення розблокувати льодохід в р.Уж на своїй території з допомогою важкої техніки. Підірвати його виявилося неможливим через близькість гідрологічного посту та житлових будинків", – повідомив Москаль.

Наразі, за його словами, словацькі водники звільняють русло річки від великих брил екскаваторами, які мають виліт стріли до 25 метрів. Завдяки цьому рівень води в Ужі на українській території знаходиться в межах норми, загрози підтоплень немає.

Разом із тим, за повідомленням Управління ДСНС в Закарпатській області, унаслідок танення снігу та сильного дощу учора під вечір знову на території Закарпатської області відбулося часткове підтоплення 16 дворогосподарств в Іршавському та Виноградівському районах. Для ліквідації наслідків залучено підрозділи ДСНС у кількості 10 одиниць техніки та 36 рятувальників.

Також залишаються підтопленими місцеві автошляхи - на ділянці Тисянка-Геївці  та у с. Шаланки Виноградівського району.

Для попередження підтоплення ділянки автошляху державного значення Київ-Чоп поблизу с. Зняцево Мукачівського району працівниками Мукачівського МУВГ укладено захисну лінію з мішків з піском завдовжки 150 м.  Для попередження переливу правобережної дамби р.Боржава в районі с.Верхні Ремети Берегівського району силами Берегівського МУВГ здійснено нарощення дамби на 0,5 м., укладено 1 тис мішків з піском.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-