Африканська чума свиней поширилася вже на 20 областей України

Африканська чума свиней поширилася вже на 20 областей України

Укрінформ
Африканська чума свиней за три роки поширилася на 20 областей України.

Про це в інтерв’ю Цензор.нет розповів голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа.

«По африканській чумі свиней ситуація набагато складніша. Якщо взяти динаміку останніх трьох років, то вона збільшується: 16 випадків, потім – 40, тепер – 91. Йде поширення захворювання, яке мають уже 20 областей України», - сказав Лапа.

Він назвав основні системні причини поширення захворювання.

«Починаючи від того, що раніше одну з основних ролей у ліквідації таких хвороб грала ветеринарна міліція. У людей, які там працювали, був не дуже однозначний імідж. Плюс, є прогалини, наприклад, у законодавстві про дорожній рух: немає такої підстави як перевезення худоби для зупинки транспортного засобу. Це означає, що не існує можливості її перевірити: звідки вона – з інфікованої зони чи ні, чи супроводжується належними ветеринарними документами», - прокоментував голова Держпродспоживслужби.

Крім того, за його словами, штрафи для господарників, які порушують закони, є неактуальними – їх розмір коливається від 50 до 300 грн.

«Далі – місце забою. Для власних потреб можна забивати не на бійнях, які мають експлуатаційний дозвіл. Це створює тіньовий ринок. Дві третини свинини проходить через якісь незрозумілі бійні. Потім з’являються на ринках. А там перевірити продукцію на африканську чуму – надзвичайно дороге задоволення», - розповів Лапа.

Виходячи із наявних проблем, Держпродспоживслужба підготувала законопроект стосовно штрафів, відповідальності за непроведення ідентифікації та обмеження можливості подвірного забою. 

«Щоправда, окрім цього, там є низка стимулючих заходів. Зокрема ми пропонуємо запровадити програму компенсації для господарюючих суб’єктів, які постраждали внаслідок африканської чуми свиней. Ми хочемо через неї стимулювати підвищення рівня безпеки на фермах», - додав Лапа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-