У Сумах відкрили пам’ятну дошку Героям Крут

У Сумах відкрили пам’ятну дошку Героям Крут

Фото
Укрінформ
Пам’ятна дошка  з’явилася на однойменній вулиці, біля пішохідної арки  будинку № 36.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Разом із мешканцями цього мікрорайону до урочистої церемонії долучилися представники міської та обласної влади, а також вихованці Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» імені І.Г. Харитоненка.

Хлопці, які нині опановують ази військової майстерності, є однолітками тих юнаків, які у 1918 році рішуче стали проти більшовицької навали.

Тримаючи у руках листівки з написом «Пам’ятай про Крути» кадети заприсяглися бути опорою та підтримкою своїй державі, захищати її цілісність та бути гідними пам’яті таких же молодих хлопців, як вони самі, полеглих майже 100 років тому.

29 січня 1918 року на залізничній станції біля села Крути, яка розташовувалася на 130-му кілометрі в північно-східному напрямку від Києва, відбулося збройне зіткнення між  300 курсантами військової школи, студентами, гімназистами, козаками „Вільного козацтва” та чотиритисячною більшовицькою армією.

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні.

Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував українську державність.

Після п’яти годин бою у полон потрапили 27 юнаків, яких згодом розстріляли. Того ж року їх тіла було перевезено до Києва та перепоховано на Аскольдовій могилі.

Тривалий час про подвиг юнаків ніхто не згадував, а за часів радянської влади їх могили взагалі були зруйновані.

Уперше про увічнення пам'яті студентів згадали в 1990-х роках. На місцях їх останнього бою та поховання встановлено пам'ятні знаки.

Фото: UA:Суми та День

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-