Зруйнований вандалами пам'ятник у Гуті Пеняцькій відновлять до кінця лютого

Зруйнований вандалами пам'ятник у Гуті Пеняцькій відновлять до кінця лютого

Укрінформ
Львівська обласна влада обіцяє до кінця лютого відновити зруйнований вандалами пам'ятник у Гуті Пеняцькій.

Про це журналістам сказав секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відновити пам`ятник потрібно у стислі терміни, щоб ми могли разом із польською стороною стати разом біля відбудованого монумента під час чергового вшанування жертв масового знищення поляків, які населяли Гуту Пеняцьку. Обласна влада виділить для цього необхідні кошти», - зазначив Шеремета.

За його словами, пам'ятнику повернуть первісний вигляд, проте напис і вказану на монументі кількість загиблих змінять, оскільки вона завищена. Зокрема, на меморіальній таблиці вказано про більше як тисячу загиблих, але згідно з різними документами їх було 868 осіб.

Шеремета висловив сподівання, що польська сторона виявить таку саму оперативність у відновленні зруйнованих вандалами пам'ятників українцям на території Польщі. Зокрема, у селі Монастир, де в бою з енкаведистами загинули 65 воїнів УПА, з пам'ятника на місці поховання навіть через рік після акту вандалізму не змиті образливі написи. Цього тижня українська делегація поїде туди і змиє їх.

Як раніше повідомляло агентство, в ніч проти 10 січня у селі Гута Пеняцька на Львівщині вандали пошкодили пам'ятник полякам, яких фашисти спалили та розстріляли за допомогу партизанам. За різними оцінками, тоді загинуло 868 осіб, серед яких жінки, діти, люди похилого віку.

Голова «Українського інституту національної пам'яті» Володимир В'ятрович вважає знищення пам'ятника у Гуті Пеняцькій провокацією, спрямованою на загострення польсько-українських відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-