Як збирали першачків до школи? Найекономніше - у Вінниці

Як збирали першачків до школи? Найекономніше - у Вінниці

Аналітика
Укрінформ
Регіональні ціни на традиційний "набір першачка" у порівнянні з аналогічним "довоєнним" моніторингом трирічної давнини

Власні кореспонденти перед початком навчального року пройшлися шкільними базарами у різних регіонах України і з'ясували, скільки ж нині треба викласти грошей, аби придбати для першокласника хоча б мінімальний набір шкільного приладдя і форму.

Нам удалося охопити моніторингом більш як половину регіонів України й отримати цікаві результати, а оскільки Укрінформ традиційно раз на кілька років робить такий зріз цін на "набір першокласника" перед 1 вересня, то у нас збереглися результати "довоєнного" моніторингу трирічної давнини, тож ми спобували порівняти - як було тоді, і як тепер.

Звичайно ж, подорожчало за цей час практично все, а особливо - одяг, взуття, рюкзаки і ранці. Однак, ми помітили одну особливість: суттєво піднялася переважно нижня планка, тобто, додали в ціні дешеві форми, блузки, туфлі, портфелі. Так, наприклад, найдешевшу форму для дівчаток-першокласниць наші кореспонденти три роки тому знайшли у Дніпропетровську - за 115 грн. Цьогоріч найдешевший шкільний сарафан і піджак для дівчинки ми відшукали у Вінниці - за 290 грн, а найдешевшу хлопчачу форму - ціною 260 грн - на Закарпатті.

У той же час, верхній діапазон цін на форму та й на інші основні шкільні товари не змінився так різко, можливо, далася взнаки обмежена війною купівельна спроможність українців. Три роки тому найдорожча форма для дівчаток-першокласниць, яку вдалося відшукати власкорам, коштувала 1200 грн, була виготовлена з напіввовни і продавалася в Миколаєві. Цьогоріч "переплюнути" цю цифру вдалося лише двом обласним центрам - Тернополю, де за дівчачу форму для першокласниць правлять як за сукню "откутюр" - 3500 і тому ж Миколаєву, який побив власний рекорд трирічної давнини: нині найдорожча форма для дівчат-першачків там коштує 2322 грн.

Якщо орієнтуватися за нижнім рівнем цін, то найбільш доступний "набір першокласника" (а туди ми внесли форму, сорочку чи блузку, взуття, спортивний одяг, кеди, рюкзак чи ранець та мінімальний набір канцтоварів) наші власкори знашли у Вінниці. Там зібрати до 1 вересня дівчинку коштує мінімум 1530 грн, а хлопця-першокласника - 1665 грн.

Найдорожче зібрати до школи першокласницю - у Тернополі, бо там навіть за найнижчими цінами, все ж доведеться викласти на підготовку принцеси до школи 2958 грн. Що цікаво, тернопільські хлопці-першачки рекордів за дороговизною не б'ють, їх можна спорядити й за 1668 грн. "Дорогими" є також першокласники в Одесі: 2557 грн - за стандартний уже згаданий набір для хлопця і 2417 - для дівчинки; чомусь у Житомирі: 2565 грн - для хлопця, 2435 грн - для дівчинки і в Харкові: 2350 - для хлопця, 2550 - для дівчинки.

На наш подив, хоч може це й закономірно, не надто затратними будуть цьогорічні збори першачків у прифронтовій Донецькій області - на території, підконтрольній Україні . Так, у Костянтинівці повний набір для дівчинки (форма+канцтовари) обійдеться у 1800 грн; для хлопчика - лише 1220 - але це вже некомплект, оскільки форми для першокласника ніде не продають, а з огляду на непрості часи, - й не вимагають, тож донецькі першачки підуть на 1 вересня у звичайних костюмах і біленьких сорочках. Зрештою, не проблема, - аби лише в доброму гуморі й у мирі.

Найдешевший рюкзак - річ, украй необхідну кожному школярику, можна придбати знову-таки у Чернівцях - всього за 60 грн, на другому і третьому місці - Чернігів і Львів - від 150 грн. Є, щоправда, величезні сумніви, що такі рюкзаки, здебільшого made in China, відповідють санітарно-гігієнічним нормам.

Натомість рекорди за дороговизною шкільних рюкзаків б'ють той-таки Тернопіль - 1500 грн і Херсон - 1300 грн. Тут цікаво буде згадати, що три роки тому найдешевший рюкзак можна було придбати майже за таку ж ціну - 50 грн у Сумах, а найдорожчим у цій номінації був ортопедичний рюкзак за 1775 грн з дніпропетровського ринку, його ціну не перескочили навіть цьогорічні пропозиції.

За повідомленнями власних кореспондентів Укрінформу 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-