Барон згоден: ромська громада залишить Лощинівку після вбивства дитини

Барон згоден: ромська громада залишить Лощинівку після вбивства дитини

Укрінформ
У Лощинівці Одеської області між владою, ромами та місцевою громадою була досягнута домовленість, що завтра вранці роми покинуть село.

Як повідомила у Фейсбуці заступник голови Одеської ОДА Соломія Бобровська, після проведення сходу мешканців Лощинівки та сесії сільської ради, де було підтримано вимоги селян про виселення з населеного пункту ромських родин, голова Ізмаїльської райдержадміністрації Валентина Стойкова і голова райради Василь Антонюк провели зустріч з ромським бароном Олегом Циганом, на якій обговорили украй напружену ситуацію внаслідок убивства дитини.

"За результатами перемовин з місцевим ромським бароном, завтра всі роми залишать село Лощинівку Ізмаїльського району. Нема виправдання тому, хто це зробив", - зазначила Бобровська.

В ОДА уточнили, що після ухвалення рішень про виселення кількох родин ромів з Лощинівки, де більшість населення становлять болгари, правоохоронці підготують необхідні документи у встановленому законом порядку і скерують їх до компетентних органів.  Мешканці Лощинівки на зборах та сесії сільради нарікали, що втомилися від свавілля членів ромської громади, які нібито причетні до розповсюдження наркотичних засобів, грабежів та інших правопорушень. І вбивство дитини стало останньою краплею, що переповнила чашу терпіння.

Як повідомила в ефірі "112 Україна" голова Ізмаїльської райдержадміністрації Валентина Стойкова, "досягнута домовленість, що тим ромам, які проживали в Лощинівці, завтра з 9:00 ранку буде дана можливість мирно забрати свої речі і виїхати з села".

Вона також додала: "Враховуючи, що ми віддаємо собі звіт в тому, що ці роми далеко не заїдуть, вони осядуть в Ізмаїльському районі, досягнута домовленість, що вони дадуть нам перелік контактних осіб, з якими ми зможемо говорити з ромської стороною щодо дотримання ними порядку".

Крім того, зазначила Стойкова, в селі будуть посилені заходи охорони правопорядку. "Ми з лощинівцями обговорювали зміцнення тієї народної дружини, яка у них є, створення будинку шерифа і закріплення за ними одного дільничного. Тому що зараз на 3 села - один дільничний, звичайно, він не може забезпечити правопорядок", - сказала вона.

Як повідомлялося, декілька родин ромів утекли з населеного пункту після згвалтування і вбивства дівчинки 2007 року народження, у чому поліція підозрює 21-річного мешканця, що належить до цієї громади. Слідством встановлено, що смерть наступила від проникаючого поранення гострим предметом грудної клітини, було пошкоджено серце і легені. На тілі дитини виявлено сліди згвалтування.

Підозрюваного затримано, 29 серпня суд обере йому запобіжний захід, повідомили у відділі комунікацій Одескього облуправління Національної поліції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-