У Львові вшанували пам'ять жертв Скнилівської трагедії

У Львові вшанували пам'ять жертв Скнилівської трагедії

Укрінформ
На Львівщині відбуваються пам'ятні заходи до 14-ї річниці Скнилівськоїї трагедії, коли  під час авіашоу загинули 78 осіб – дітей і дорослих.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Поминальні заходи до 14-х роковин Скнилівської трагедії проходять біля пам’ятного знаку на летовищі, місці загибелі та біля каплички», - повідомили у громадській організації «Скнилівська трагедія».

За інформацією, у капличці вже відслужили службу Божу та парастас за жертвами трагедії. А в полудень учасники пішою ходою вирушили до пам’ятного знаку, де відбудеться спільна молитва. До сегменту на летовищі покладуть квіти та запалять лампадки.

27 липня 2002 року на Скнилівському аеродромі у Львові святкували 60-річчя 14 авіаційного корпусу ВПС України. Фігури вищого пілотажу виконували досвідчені пілоти першого класу групи «Українські соколи» полковник Володимир Топонар і другий пілот полковник Юрій Єгоров. Подивитися на фігури вищого пілотажу прийшли близько 10 тисяч осіб.

О 12.52 за місцевим часом Су-27УБ при завершенні фігури вищого пілотажу «напівпетля» зачепив стабілізатором дерево, та виконавши 3 оберти навколо осі центроплану, впав у натовп людей. Літак вибухнув і загорівся. Обидва пілоти катапультувалися вже після контакту із землею і зазнали лише незначних пошкоджень. А глядачам палаючий літак наніс смертельні ушкодження та каліцтва. Люди гинули цілими сім`ями. Серед полеглих – жителі не тільки Львівщини, а й інших областей, які прибули на авіаційне свято.

До відповідальності за трагедію було притягнено 10 осіб. До 6 років тюремного ув’язнення було засуджено генерал-майора Анатолія Третьякова, який виконував обов’язки командувача 14-го авіаційного корпусу. 5 років ув`язнення отримав керівник польотів із землі підполковник Юрій Яцюк. Льотчика Володимира Топонара засуджено до 14 років ув’язнення, а льотчика Юрія Єгорова - до 8 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-