У Житомирі визначать, чи шкідливе львівське сміття

У Житомирі визначать, чи шкідливе львівське сміття

Укрінформ
У Житомирі створили спеціальну міжвідомчу робочу групу, яка вивчатиме документи щодо завезення на місцеве звалище сміття зі Львівщини. 

Такої згоди дійшли учасники наради щодо діяльності полігону твердих побутових відходів, яка відбулася 21 червня в міськраді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ця робоча група опрацює весь пакет документів щодо безпечності відходів, які протягом минулого тижня завозилися на житомирське сміттєзвалище зі Львова. Невідомо, що саме перевозили, але однозначно, сміття містило токсичні речовини. Більше того, його не відправляли на переробку, а просто присипали грунтом, від чого поширювався вкрай неприємний запах.  Зі сміттєзвалища зараз зроблено два підкопи. Один з боку кар'єру, в який стікає брудна рідина з нечистотами. З іншого підкопу вона потрапляє у річку Крошенку, що впадає у Кам'янку, а та - у Тетерів. Тому ми наполягаємо на проведенні експертизи води та грунтів", -  розповіла громадська активістка Тетяна Швець, жителька мікрорайону Крошня, поряд із яким знаходиться житомирський полігон твердих побутових відходів.

Зі свого боку заступник житомирського міського голови з питань житлово-комунального господарства Олександр Фещенко стверджує, що львівське сміття подавалося на сортувальну лінію, відсортовувалося і перевозилося на полігон для захоронення.

"На договірних умовах було укладено угоду, КАТП 0628 приймало відходи у допустимих обсягах. Річна норма накопичення нашого полігону ТПВ - 450 тис. кубометів сміття. Крім того, наразі розроблена і затверджена технологічна карта, за якою будуть митися дороги у районі сміттєзвалища", - зазначив чиновник.

Однак лише цим питанням проблеми житомирського зміттєзвалища не вичерпуються. Люди вимагають від представників влади якнайшвидше вирішити питання закриття звалища і створення сучасного сміттєпереробного заводу.

"Ми погодили деякі дії щодо функціонування сміттєзвалища. Хоча передусім нас цікавить питання створення нового полігону відходів за кошти інвесторів. У Житомирі є місця, де його можна звести. Також працюватиме патрульна служба, яка контролюватиме в'їзд автомобілів на територію сміттєзвалища. Оскільки на нього вивозиться продукція переробки м'ясокомбінатів, на утилізацію якої ліцензії у керівництва нашого полігону немає", - додала Швець.

Заступник міського голови згоден із думкою представників громадськості стосовно потреби створити новий сміттєпереробний завод. Орієнтовна сума, яку необхідно вкласти в таке будівництво, за його словами, становить близько 30 млн дол. США.

"Зараз є певні пропозиції від інвесторів. Більше того, у 2010 році був розроблений проект будівництва такого заводу на території Іванівської сільської ради. Але місцеві жителі виступають проти", - пояснив Фещенко.

На сьогодні на житомирському полігоні діють сортувальна станція та лінія дегазації. Наступним кроком стане підвищення рівня дамби та будівництво під'їзних шляхів до звалища. На останнє, зазначив Фещенко, з міського бюджету цьогоріч виділено 3,8 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня кілька десятків житомирян організували мітинг поблизу сміттєзвалища, де виступали проти  завезення на територію полігону сміття із Львівщини. Наступного дня до Житомирської міськради надійшов офіційний лист від мера  Львова Андрія Садового, в якому повідомлялося, що львівське сміття упродовж кількох днів буде перевезено на новий постійний львівський полігон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-