В Одесі може стати небезпечно в будь-який момент - Луценко

В Одесі може стати небезпечно в будь-який момент - Луценко

Укрінформ
Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що Одеса переживає складну і напружену ситуацію, спричинену зовнішніми та внутрішніми факторами.

Про це Луценко заявив, відповідаючи на запитання журналістів на брифінгу в Одеській облпрокуратурі.

"Як достатньо поінформований політик, вважаю ситуацію в Одесі дуже складною. Мені здається, що вона викликана соціальним роздратуванням і може стати небезпечною в будь-який момент. І факторів тут кілька, передусім зовнішній, пов'язаний з тим, що Росія постійно сюди закидає не тільки диверсантів, а й підкидає "диверсійні" ідеї. Втім, для протидії існує Служба безпеки України, що досить часто локалізує такі проблеми", - зазначив Луценко.

Водночас, зауважив Луценко, "бачимо також, що іноді виникають певні непорозуміння між одеситами та місцевою і центральною владами. Один з таких факторів - стан розслідування трагедії 2 травня 2014 року. Ми про це говорили з новопризначеним прокурором області Жученком, бо цей конфлікт зостається незагоєною раною. Наше завдання - дати об'єктивну відповідь щодо причин та наслідків. З огляду на це, я маю намір зустрітися і обмінятися думками з цього приводу з місцевими громадськими активістами".

Він також має інформацію від Олега Жученка про те, що досудове слідство у "справі 2 травня" близьке до завершення. Залишилось ще отримати кілька важливих експертних висновків, що дасть змогу відповісти на ключові запитання, додав глава ГПУ.

Луценко уточнив, що "наступного дня після масових заворушень 2 травня був в Одесі, і тоді відкрив для себе другу Одесу, якої раніше не знав. Тому хочу, щоб матеріали об'єктивного розслідування були, врешті, передані до суду. І такий же об'єктивний судовий розгляд поклав кінець існуючій у місті внутрішній напруженості".

Технічним фахівцям відоме таке поняття, як "внутрішня напруга скла", сказав Луценко. В таких випадках досить торкнутися скла пальцем, як виникне тріщина, і воно розсиплеться. Генпрокурор додав, що приблизно таке його враження від нинішньої ситуації в Одесі,  для якої характерна внутрішня напруга суспільства.

"Зняти її можна лише чесною, відкритою інформацією про трагічні травневі події. Тому влада має відкритою. І моя вимога до нового керівника облпрокуратури - проводити не менше разу на місяць прес-конференції. А якщо знадобиться - то й закриті бесіди з журналістами, без камер і диктофонів, для роз'яснення поточної ситуації. Передусім про те, що влада повинна зробити і на що вона реально спроможна", - підсумував Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-