Обстріли Зайцевого: росіяни гальмують моніторинг ОБСЄ

Обстріли Зайцевого: росіяни гальмують моніторинг ОБСЄ

Фото
Укрінформ
Українська сторона СЦКК виступає з ініціативою щодо можливих шляхів деескалації ситуації у районі Зайцевого.

Про це йдеться на сайті Міноборони України.

"Впродовж останніх днів відбулося значне загострення ситуації у районі населеного пункту Зайцеве. Систематично, особливо на світанку, бойовики обстрілюючи з важкого озброєння цей підконтрольний українській владі населений пункт, також ведуть вогонь і по окупованим територіям окремих районів Донецької області, для того щоб звинуватити в цьому підрозділи сил АТО", - зазначається в повідомленні.

Так, у четвер зранку бойовиками НЗФ було випущено не менше сотні снарядів та мін різного калібру по населеному пункту Зайцеве: "Внаслідок ранкового масованого обстрілу із окупованих бойовиками населених пунктів Гольмівське, що на півдні Зайцевого, та Рум’янцево із застосуванням артилерійських систем калібру 152мм та 122мм і мінометів калібру 120мм і 82мм, одну будівлю було зруйновано вщент, декілька — значно пошкоджено. Майже всюди на приватних садибах місцевих мешканців в Зайцевому спостерігаються численні свіжі воронки глибиною від одного до півтора метра та у діаметрі від 2 до 4 метрів".

"Ці факти грубого порушення Мінських домовленостей та напрямки, звідки вівся артилерійський вогонь, зафіксували представники української сторони СЦКК. Докази застосування бойовиками НЗФ ОРДО озброєння калібром, яке давно мало б бути відведено на встановлені відстані, визначеним порядком буде передано представникам СММ ОБСЄ", - йдеться у повідомленні.

Зважаючи на складну ситуацію в районі населеного пункту Зайцеве українська сторона СЦКК закликала російську сторону у Центрі використати свій традиційний вплив на бойовиків НЗФ задля повного припинення вогню.

"Окрім того, українська сторона Спільного центру виступила з ініціативою щодо можливих шляхів деескалації ситуації у цьому районі. Зокрема, СММ ОБСЄ було запропоновано здійснювати моніторинг ситуації щоденними мобільними патрулями спостерігачів ОБСЄ з визначених місць, поруч з офіцерами-спостерігачами СЦКК, що дозволило б здійснювати об’єктивний контроль ситуації та оперативно реагувати на порушення режиму припинення вогню", - зазначили в МОУ.

Ця ініціатива була висунута українською стороною Спільного центру ще минулого тижня, але російська сторона СЦКК так і не спромоглася отримати від бойовиків НЗФ відповідних гарантій безпеки представникам СММ ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-