Єжи Гоффмана увіковічнять у Тернополі

Єжи Гоффмана увіковічнять у Тернополі

Укрінформ
Меморіальну дошку відомому польському режисеру Єжи Гоффману, який свого часу жив у Тернополі, вирішили встановити в обласному центрі.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив заступник начальника міського управління культури та мистецтв Василь Кармазин.

«Меморіальну дошку всесвітньо відомому режисеру і сценаристу  встановити у нашому місті запропонувало Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку. Міська рада та обласне Польське культурно-освітнє товариство підтримало таку ініціативу. Це буде своєрідним нагадування про те, що тут майже півтора року жив режисер. Коли у 1938 році Гітлер захопив Чехословаччину, родина Гоффманів із Тернополя запропонувала його батькам переїхати до них. Щоправда, згодом, коли Червона армія увійшла до Тернополя, Гоффманів, як й інших поляків, було репресовано і вивезено в Сибір», - нагадав Кармазин.

За його словами, вже готова гіпсова модель меморіальної дошки, яку планується встановити на будівлі, де нині розташований «Палац кіно».

Нагадаємо: Єжи Гоффман - найвідоміший екранізатор історичних романів Генрика Сенкевича. Він - режисер мелодрам «Знахар» та «Прокажена».

У 2008 році зняв документальний фільм "Україна. Становлення нації". Під час російської інтервенції в Україну в березні 2014 року Гоффман разом із іншими відомими діячами польського театру та кіно (Евою Шикульською, Барбарою Брильською, Анджеєм Вайдою, Кшиштофом Зануссі, Войцехом Марчевським, Яцеком Блавутом, Яном Новіцьким) виступив із підтримкою українського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-