Анджей Вайда відзначив 90-річчя

Анджей Вайда відзначив 90-річчя

Укрінформ
90-річчя відзначив патріарх польського кінематографа, режисер та сценарист, лауреат Оскара і українського ордена Ярослава Мудрого.

Про це повідомляє Польське радіо.

Вайда народився 6 березня 1926 р. у місті Сувалки на північному сході Польщі. Його батько – офіцер Війська Польського – був розстріляний у Катині. Під час Другої світової Вайда був зв’язковим Армії Крайової та допомагав реставрувати костели.

Після війни майбутній режисер вступив до Лудзької кіношколи, вже тоді він захоплювався французьким авангардом та притчами Луїса Бунюеля. Кінодебют Вайди у 1955 р. – фільм «Покоління» – це історія польської молоді, яка мусила різко подорослішати у роки війни.

Вайда рано здобув міжнародну славу – його фільми «Канал» та «Попіл і діамант» у 1957-му  та 1958 рр. отримали нагороди відповідно Каннського та Венеціанського кінофестивалів.

У 1975 р. спільний виступ Вайди та Кшиштофа Зануссі – поклав початок течії так званого «кіно морального неспокою», яка було відповіддю на тиск комуністичної влади на митців. У 1981 р. Вайда вступив до профспілкового руху «Солідарність».

Серед відомих картин Вайди: «Пілат та інші» (1972), «Людина з мармуру» (1976). «Людина з заліза» (1981), «Корчак» (1990), «Страсний тиждень» (1995), «Пан Тадеуш» (1999), «Катинь» (2007), «Валенса. Людина з надії» (2011).

У 2008 р. Вайду нагороджено українським Орденом Ярослава Мудрого за визначний внесок у розвиток польсько-українського культурного співробітництва.

У березні 2014 року під час розгортання російської інтервенції у Криму Анджей Вайда разом з іншими діячами польської культури виступив з підтримкою українського народу.

Торік у вересні разом з відомими європейськими кінематографістами Вайда підписав лист на захист Олег Сенцова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-