Моніторинг КПП Донбасу: свавілля контролерів, черги, хабарі

Моніторинг КПП Донбасу: свавілля контролерів, черги, хабарі

Укрінформ
Найбільшими проблемами контрольних пунктів в'їзду-виїзду «Зайцеве» і «Новотроїцьке» на Донбасі є свавілля перевіряючих, великі черги, хабарі, замінування узбіч.

Про це йдеться в звіті спостерігачів громадської організації «Фундація.101», які в рамках реалізації проекту «Прифронтова інспекція» здійснили моніторинг ситуації з вересня 2015 по лютий 2016 року.

«У рамках моніторингy контрольних пунктів в'їзду-виїзду «Зайцеве» та «Новотроїцьке» спостерігачі організації щоденно знаходились на КПВВ повний робочий день контрольного пункту та стежили за дотриманням прав людини. Також спостерігачі проводили анкетування громадян, під час якого було опитано 439 осіб, що здійснювали перетин КПВВ у зазначений період. За підсумками моніторингу експерти  виявили ряд проблем, які потребують негайного вирішення. Серед основних організація виділила такі: замінування узбіч, скупчення людей на «нульовому» блокпості, перетин лінії розмежування дітьми, грубе ставлення з боку співробітників перевіряючих органів, хабарництво, пусті логістичні центри, великі черги і тривалий час проходження лінії зіткнення та КПВВ, опір спостерігачам з боку перевіряючих органів», - зазначається в звіті.

Основною проблемою при перетині громадянами лінії зіткнення та КПВВ залишаються великі черги і тривалий час проходження перевірки. ГО «Фундація.101» неодноразово фіксувала випадки, коли люди, які не встигли пройти КПВВ до моменту його закриття, були змушені ночувати на дорозі або повертатись до міста в пошуках нічлігу.

Спостерігачі проекту регулярно фіксували від громадян чисельні скарги на неоптимальну організацію маршрутів перевезень, факти неввічливого і навіть грубого ставлення до громадян з боку співробітників перевіряючих органів, скарги на корупцію. Перш за все це стосувалось питання отримання дозволу на перетин лінії зіткнення.

На КПВВ «Новотроїцьке» 31,5% громадян зізнавались, що отримували пропозиції пришвидшити отримання дозволу за грошову винагороду. За свідченнями громадян, сума хабара за можливість потрапити у пільгову чергу, не маючи на те підстав, становить 200 грн. Люди також зазначають, що часто самі стають ініціаторами передачі хабара для пришвидшення проходження перевірки на КПВВ.

«Фундація.101»  стверджує, що з усіх проблемних питань зверталася до профільних служб, зокрема, Державної прикордонної служби України, Міністерства оборони України, Штабу Антитерористичного центру при Службі безпеки України, проте позитивного вирішення ситуація не набула.

За інформацією організації, в 2015 році лінію зіткнення перетнуло понад 4 мільйони осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-