У Криму заблокували популярний новинний сайт

У Криму заблокували популярний новинний сайт

Укрінформ
У п'ятницю, 29 січня, на території Криму був заблокований провідний новинний сайт «События Крыма».

Як повідомили Крим.Реалії в редакції, починаючи з 16:00 29 січня читачі почали масово скаржитися на недоступність інтернет-ресурсу на території півострова.

При спробі зайти на сайт з'являється традиційне повідомлення про те, що «доступ до запитуваного ресурсу обмежений».

Причина обмеження доступу – сайт «включений до Єдиного реєстру доменних імен, покажчиків сторінок сайтів мережі Інтернет і мережевих адрес, які дозволяють ідентифікувати сайти в мережі Інтернет, що містять інформацію, поширення якої в Російській Федерації заборонено».

Восени 2015 року Роскомнагляд уже повідомляв редакцію порталу «События Крыма» про плани обмежити доступ до сайту на території Росії. У листі, надісланому на адресу редакції, відомство повідомляло, що інформація, розміщена на сайті, нібито «містить заклики до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності або участі в масових (публічних) заходах, що проводяться з порушенням встановленого порядку».

Втім, до теперішнього часу більшість кримських інтернет-користувачів мали доступ до сайту. А 29 січня 2016 року постфактум, уже після фактичного відключення, Роскомнагляд направив аналогічний лист на адресу редакції, проте в ньому вже містилася нездійсненна вимога видалити головну сторінку сайту, оскільки на ній нібито розміщена інформація, що закликає до «масових заворушень та екстремістської діяльності» .

При цьому, всупереч російському законодавству, в листі не уточнювалося, про яку конкретно інформацію йде мова. Однак блокувати сайт почали в той же день, не чекаючи відведеної законом доби на видалення «екстремістського» контенту.

«Цей підхід говорить про те, що Кремль не влаштовує інформаційна політика сайту в цілому, і вже навіть не шукають законних приводів для його блокування. Причину такої пильної уваги саме до нашого порталу ми вбачаємо в тому, що у нього найбільша кримська аудиторія (понад 300 тис. з 500 тис. людей на місяць) серед кримських незалежних ЗМІ, що відстоюють проукраїнську позицію», – прокоментували ситуацію в редакції.

У п'ятницю, 29 січня, Роскомнагляд заблокував інтернет-видання «РБК Україна».

У Криму, який з початку 2014 анексований Росією, за рішенням Роскомнагляду вже заблоковано низку інформаційних ресурсів. Російське відомство регулярно виступає з вимогою до інтернет-провайдерів обмежити доступ до ресурсів під приводом протидії «розпалюванню міжнаціональної та релігійної ворожнечі» і вмісту «екстремістських матеріалів».

Російська прокуратура Криму ініціювала обмеження доступу до 54 сайтів, які, як вважають у відомстві, містять екстремістський контент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-