Тимчук: У російських військових СЦКК на Донбасі хитрий статус – туристи

Тимчук: У російських військових СЦКК на Донбасі хитрий статус – туристи

Документ
Укрінформ
Російські військові в Спільному центрі з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), виявляється, мають статус туристів.

Про це у Фейсбуці пише керівник координаційного центру «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

«Мене давно цікавило питання, яким чином, без дозволу Верховної Ради України (а саме вона, згідно із законодавством, дає дозвіл на перебування в Україні іноземних військ), на території нашої країни постійно знаходяться військовослужбовці Росії (тобто країни-агресора) у складі СЦКК. А в СЦКК, на секундочку, 74 російських офіцера (з них 34 постійно знаходяться на території, підконтрольній Україні)», - йдеться у повідомленні.

Як підкреслює Тимчук, ці російські офіцери без проблем переміщуються в зоні АТО і вільно відвідують позиції наших військ, що є подарунком для розвідки.

«Останньою краплею стала заява одного з цих російських вояків, офіцерика ЗС РФ Х. Калоєва, який від імені СЦКК у листопаді ц.р. раптом почав заявляти, що російсько-терористичні війська відвели від лінії розмежування все озброєння, визначене Мінськими домовленостями. Цю гучну заяву розтиражували всі російські (а слідом за ними й іноземні ЗМІ). А, оскільки вогонь не припинявся, виходило, що перемир'я зривають «прокляті укропи»», - пише керівник «ІС».

На депутатський запит Тимчука Міноборони України відповідає, що російські військові, які перебувають на території України, мають статус звичайних «іноземців», відповідно, і перетинають кордон «у загальному порядку, передбаченому нормативно-правовими актами України для іноземців».

«Простіше кажучи, туристи. Ось такий хитрий статус, виявляється, мають в Україні російські розвідники і провокатори з армії країни-агресора», - зазначає Тимчук.

У повідомленні йдеться, що за свої провокаційні і брехливі заяви від імені СЦКК російські військові відповідальності не несуть – як сказано у відповіді МОУ, це лише їх «особиста думка». Очевидно, тому українська частина СЦКК такі заяви і не спростовує, щоб не ламати український туристичний бізнес.

«Пропоную на довершення картини надати російським танкістам і артилеристам на Донеччині статус паломників, а ДРГ спецназу ГРУ ГШ ЗС РФ – делегацій з культурного обміну.», - пише керівник «ІС».

Фото: Facebook/Дмитро Тимчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-