"Різдво для нас - родинне свято" - Оксана Савчук, дует "Писанка"

Укрінформ
Чернівецький дует "Писанка" називають перлиною українського національного мистецтва, а співачку Оксану Савчук та цимбаліста Івана Кавацюка патріотами-подвижниками, "археологами" народних пісенних скарбів. Цей знаний в усій країні буковинський дует...

Чернівецький дует "Писанка" називають перлиною українського національного мистецтва, а співачку Оксану Савчук та цимбаліста Івана Кавацюка патріотами-подвижниками, "археологами" народних пісенних скарбів. Цей знаний в усій країні буковинський дует - один із тих небагатьох колективів на українській естраді, який яскраво асоціюється із духовністю - завдяки своєму репертуару та манері виконання. У великі християнські свята Оксана Савчук та Іван Кавацюк уже традиційно приходять до своїх шанувальників із новими концертно-телевізійними програмами, "На Різдво у "Писанки", "Великдень із "Писанкою", які стали найпомітнішим явищем у культурному житті Буковини. Окрім того, у січні Оксана та Іван святкують свої дні народження. Якими цього року будуть Різдвяні свята для сімейно-творчого дуету, розповіла Оксана Савчук.

- Різдво для нас - родинне свято. Щороку в цей день, де б не були, ми повертаємося на родинне обійстя, до мами, в буковинське містечко Кіцмань, сказала вона. Відкриваємо браму, адже у цей день люди мають право зайти до нас, щоб разом заколядувати. Бо Різдво - це таке свято, коли все треба відчиняти навстіж - і двері, і серця. Пахне сіном та гостинцями, готуються 12 страв до святкового столу. З першою зіркою вся родина зі свічкою виходить на подвір'я, стає на коліна та молиться. Насамперед, згадуємо тих людей, яких вже немає з нами, які відійшли в інший вимір, зокрема, Іванкових батьків.

Ми свято шануємо народні й родинні традиції, завжди їх дотримуємося. Й цього року так буде: зберуться всі родичі, приїде з Києва син Олександр. У ці січневі дні ми приймаємо вітання, адже я народилася саме на Новий рік, а чоловік - на Івана Хрестителя, - розповідає Оксана. - Ми ніколи не любили пишних імпрез на іменини в ресторанах, завжди відзначаємо ці дні на сцені. І цього року відразу після Різдва повернемося до Чернівців, готуватися до традиційного різдвяного концерту. Радісно, що в цьому нам допомагатиме син Олександр, як сценограф, графік та дизайнер. Для нас загалом найкращий подарунок на іменини - бачити довкола себе небайдужих, добрих людей, саме тоді відчуваємо справжню родинну атмосферу. І це така радість, коли усі разом колядують!

Цього року Різдвяний концерт відбудеться у Чернівцях 6 січня, але квитки на нього розкуплено ще задовго до Нового року. Як зазвичай, готуватиметься й телеверсія концерту. Це фактично благодійний захід, всі бажаючі можуть на нього потрапити, це різдвяний подарунок чернівчанам. Концерт буде схожий на казку, лунатимуть колядки, щедрівки, різдвяні пісні, зокрема, й відомі усім, щоби можна було співати разом. Також глядачі почують найкращі пісні нашого дуету за всі понад два десятиліття його існування і, звичайно, нові твори.

Такі концерти не даються легко, - зазначає Оксана Савчук. - Доводиться проходити різні випробування й долати численні перешкоди на нашій різдвяній дорозі, мовби справді борються дві сили, але з нами завжди Божі ангели та Ісусик, вони допомагають здійснити задумане. Різдвяне дійство на нашій сцені - це нагода звернутися до Бога і помножити любов у своєму серці. І при цьому неважливо, хто ти, який ти. У нас є така колядка. Господь у вигляді старця проситься в Різдвяну ніч до хати - багач його не пустив, заможний господар теж зачинив перед ним двері. І лише в найбіднішій родині, де на столі стояв лише шматок хліба, прийняли Господа. Там і поселилася благодать Божа й прийшла новина: "Пречистая Діва Сина породила!".

Наталія Команяк, ЧЕРНІВЦІ. 5 січня 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-