Результати виборів до Європарламенту: чи зміниться політика ЄС та як це може позначитися на ситуації в Україні?

Результати виборів до Європарламенту: чи зміниться політика ЄС та як це може позначитися на ситуації в Україні?

Укрінформ
11 червня, 15:30 - брифінг на тему: «Результати виборів до Європарламенту: чи зміниться політика ЄС та як це може позначитися на ситуації в Україні?».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Всеволод Ченцов - Представник України при ЄС (онлайн).

Теми для обговорення:

  • Результати виборів до Європарламенту – очікування та реальність;
  • Як зміни в Європарламенті вплинуть на Україну;
  • Шлях України в ЄС: на якому етапі країна перебуває зараз та яких кроків чекати вже найближчим часом?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Україна має шанси шляхом діалогу посилити свої позиції серед правих сил у Європарламенті – Ченцов

Представник України при ЄС Всеволод Ченцов вважає, що шляхом діалогу є шанс посилити позиції України і серед правих політичних сил, які пройшли до Європарламенту в результаті виборів.

Про це дипломат сказав на онлайн-брифінгу в Укрінформі на тему: "Результати виборів в Європарламенті: чи зміниться політика ЄС та як це може позначитися на ситуації в Україні?".

За словами Ченцова, Україні необхідно реагувати на зміну політичних тенденцій і в державах-членах, і в Євросоюзі загалом.

«Зараз ще рано говорити, яким чином ці зміни відобразяться безпосередньо у державах-членах – я маю на увазі вибори, які оголошені у Франції, можливо, аналогічні рішення будуть ухвалені в інших країнах. Але однозначно нам потрібно вже зараз вибудовувати конструктивний діалог з тими силами, з якими ми маємо співпрацювати, – я маю на увазі фракцію і політичну сім’ю ECR (Європейські консерватори й реформісти)», - сказав посол України при ЄС.

Він додав, що у Європарламенті попереднього скликання представники цієї групи допомагали Україні просувати багато питань.

«Я думаю, що так буде й надалі. Але враховуючи, що ця політична сила зараз, вочевидь, буде відігравати більш помітну роль, нам потрібно підтримувати і, можливо, організувати діалог», - зазначив дипломат.

Він також зауважив, що не слід змішували поняття «праві» і «крайні праві». Зокрема як приклад крайніх правих політсил Ченцов назвав політичний блок ID (Ідентичність і демократія), представники якого досить часто підтримували російські наративи щодо війни проти України.

Водночас, на його думку, з ними теж треба спілкуватися, намагатися переконати, пояснити ситуацію.

«Є шанси, що вони змінять свої підходи», - спрогнозував посол України.

Він також нагадав, що до російської агресії значна частина членів ультраправої партії Марін Ле Пен підтримувала Путіна, то зараз, з огляду на їхню риторику під час виборів до Європарламенту, «ситуація значно змінюється».

«Я вважаю, що в нас є шанси і в цій політичній ніші посилити наші позиції», - заявив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, 6-9 червня у країнах ЄС відбулися вибори до Європейського парламенту, новий склад якого визначатиме політичний розвиток континенту на наступні п’ять років.

За результатами виборів Європейська народна партія зберігає істотний відрив від інших політичних груп у Європарламенті. Попередній розподіл місць у новому складі Європарламенту виглядатиме таким чином: ліві (The Left) здобувають 36 місць; соціалісти і демократи (S&D) – 137; зелені (Greens/EFA) - 52; «Оновлення Європи» (Renew Europe) – 79; Європейська народна партія (EPP) – 185 місць; Європейські консерватори й реформісти (ECR) – 73; Ідентичність і демократія (ID) – 58; неприєднані кандидати (NI) – 46; решта депутатів не належить до жодної політичної групи – 54.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-