Мобільні аптечні пункти у громадах: особливості роботи та виклики

Мобільні аптечні пункти у громадах: особливості роботи та виклики

Укрінформ
21 травня,  10:00 - круглий стіл на тему “Мобільні аптечні пункти у громадах”.

Організатор: Проєкт USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”.

До участі запрошені: Робін Марц - директорка Офісу охорони здоров'я USAID в Україні; Володимир Курпіта - керівник проєкту USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”; Олександр Комаріда - технічний радник проєкту USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”; Олександр Пономарьов - директор ДП “Укрвакцина”; координатори проєкту: Олена Святюк, Богдан Кошляк  - координатори проєкту від БО "100 відсотків життя. Київський регіон"; Анжела Мойсеєнко - координаторка проєкту від БО "Чернігівська мережа"; Анастасія Батирєва - координаторка проєкту від ГО "Ін Тач Юкрейн Фундейшн"; Леся Карнаух - заступниця голови Київської обласної державної адміністрації, Андрій Лінник - начальник Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної військової адміністрації, Олександр Гріценко - заступник начальника фармацевтичного управління МОЗ України; Олександр Данищук - заступник начальника відділу реформ, медицини катастроф та організації медичної допомоги населенню управління реформ і розвитку медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я ЖОВА; Ольга Дудіна - Management Specialist, USAID Office of health; Jessica Grignon - Infection Disease Team Lead; представники Національної служби здоров’я України, харківської мережі аптек “911”, черкаського мобільного аптечного пункту “Фармації”, підприємства “Шпиталь Українського червоного хреста” в Миколаєві, координатори проєкту.

Модераторка: Анастасія Одінцова - програмна експертка проєкту USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”.

Чому це важливо? 

Мобільні аптечні пункти  - ефективний інструмент поліпшення доступу до медичних послуг у віддалених регіонах та регіонах, що постраждали від збройної агресії Росії. Завдяки оперативності й доступності мобільних аптечних пунктів жителі громад можуть безперешкодно отримати доступ до ліків. 

Нещодавно мобільні аптечні пункти вперше побували у жителів громад Київської, Чернігівської та Житомирської областей в межах проєкту USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”. У Черкаській, Миколаївській та Харківській областях такі мобільні аптечні пункти вже працюють на постійній основі. 

Мобільні аптечні пункти надають жителям цих громад можливість отримати призначені ліки, в тому числі безоплатно або з певною доплатою за державною програмою “Доступні ліки”.

Проте особливості роботи й виклики, з якими стикаються мобільні аптечні пункти, можуть відрізнятися в різних регіонах України. Саме тому під час пресконференції організатори заходу разом із партнерами, колегами та стейкхолдерами шукатимуть спільні рішення та способи поліпшити якість послуг, що надаються.

Довідково. Круглий стіл проходить у межах проєкту “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”, який впроваджується із 2021 року консорціумом Pact, FHI 360 та AFEW-Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Мобільні аптечні пункти стануть важливою частиною системи охорони здоров’я — експерт

Мобільні аптечні пункти у сільській місцевості можуть стати важливою частиною майбутньої системи охорони здоров’я.

Таку думку висловив керівник проєкту USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ” Володимир Курпіта під час круглого столу в Укрінформі.

Курпіта нагадав, що мобільні медичні пункти тісно пов’язані з урядовою програмою “Доступні ліки”, що сприяє реалізації державної політики щодо забезпечення громадян лікарськими засобами.

“Ці мобільні пункти оснащені найсучаснішим обладнанням і медикаментами, що дозволяє надавати широкий спектр послуг — від консультацій фармацевтів до безпосередньої видачі ліків та проведення різноманітних заходів іншого характеру. На нашу думку, цей підхід стане важливою частиною майбутньої системи охорони здоров’я в Україні й особливо в тих регіонах, де медичні заклади зазнали руйнувань або мають обмежені ресурси”, - сказав він.

Своєю чергою голова Національної служби здоров’я Наталія Гусак нагадала що нещоданво показник відпуску ліків у селі становив не більше 20% по країні. "І, на жаль, були такі області, як Чернігівська, Запорізька, Харківська, де такий показник становив менше 4% і навіть був близько нуля по окремих громадах”, - сказала вона.

Зазначалося, що нещодавно мобільні аптечні пункти вперше побували у жителів громад Київської, Чернігівської та Житомирської областей в межах проєкту USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”. У Черкаській, Миколаївській та Харківській областях такі мобільні аптечні пункти працюють на постійній основі.

Жителі цих громад мають змогу отримати призначені ліки, в тому числі безоплатно або з певною доплатою за державною програмою “Доступні ліки”.

Як повідомлялося, на сьогодні 11 мобільних аптечних пунктів охопили понад 300 населених пунктів у 8 регіонах.

Мобільні аптечні пункти є ефективним інструментом поліпшення доступу до медичних послуг у віддалених районах та регіонах, що постраждали від збройної агресії Росії.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк 1, Фотобанк 2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-