Рашизм – розпізнати, зупинити, засудити

Рашизм – розпізнати, зупинити, засудити

Укрінформ
2 травня, 15:30 - круглий стіл на тему: «Рашизм – розпізнати, зупинити, засудити».

Організатори: Укрінформ (ГР «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки»), Український інститут національної пам'яті.

Учасники: Микита Потураєв - голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної політики; Ярослав Юрчишин -  голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова;  Тарас Шевченко -  заступник міністра культури та інформаційної політики України;  Ігор Соловей - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Володимир Тиліщак - заступник голови Українського інституту національної пам’яті; Ольга Сало - заступниця генерального директора Музею Революції гідності; Лариса Якубова - завідувачка відділу Інституту історії Національної академії наук України; Мирослава Барчук - віцепрезидентка Українського ПЕН, авторка фільму «Анатомія рашизму»;  Ольга Волянюк - аналітик Центру досліджень безпекового середовища «Прометей»; Юрій Сиротюк - директор Українських студій стратегічних досліджень; Максим Майоров - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Юрій Макаров - журналіст; Богдан Хмельовський - головний спеціаліст Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Офісу Генерального прокурора; Тетяна Новак - головний спеціаліст Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Офісу Генерального прокурора; Тетяна Сліпенчук - прокурор департаменту міжнародного співробітництва Офісу Генерального прокурора; Ігор Карпенко - прокурор департаменту протидії злочинам вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора.

Теми до обговорення:

  • Рашизм - ідеологія, квазіідеологія чи комплекс імперської величі?
  • Чи вдале поняття рашизм?
  • Рашизм і нацизм – спільне і відмінне.
  • Як розповідати про рашизм в Україні й світі.
  • Презентація брошури «Рашизм – це…»

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ за тел.: 067 43 071 81, e-mail: pressa@mil.gov.ua.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Дискусію про засудження ідеології “русского мира” потрібно винести на міжнародний рівень - депутат 

Україні слід просувати ідею визнання у світі рашизму людиноненависницькою ідеологією, як свого часу нацизму.

Таку думку висловлювали учасники круглого столу в Укрінформі.

“Ми маємо більш ніж достатньо доказів злочинного й антилюдського характеру цього (російського — ред.) режиму. Нам потрібно організувати круглі столи в Європі, США, Канаді та інших демократичних країнах, щоб науковці за участю українських експертів це обговорювали й презентували. Ми маємо виробити єдину позицію і домагатися від усього світу визнання цього людожерського режиму таким, який точно заслуговує засудження на віки вічні”, - наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної політики Микита Потураєв.

Своєю чергою голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин пояснив важливість перенесення питання засудження рашизму на міжнародний майданчик.

“Якщо ми засудимо рашизм і “русский мир” як країна, яка страждає від агресивної політики вже століттями, у світоглядній картинці світу це виглядатиме швидше як реакція жертви. Тому нам критично важливо винести цю дискусію на міжнародний рівень. Цей термін (рашизм - ред.) завдяки Тімоті Снайдеру (американський історик — ред.) та іншим уже використовують не лише в публіцистиці, а і в науковому обігу. А ми на рівні Парламентської асамблеї ОБСЄ максимально доклалися, щоб цей термін офіційно з’явився в резолюціях щонайменше різних парламентських структур”, - зазначив Юрчишин.

Він висловився за створення міжнародної "антирашистської" коаліції.

“В ідеологічному плані ми маємо наступати й формувати антирашистську коаліцію, і ми вже цим активно займаємося - як на міжнародному рівні, так і на рівні тих, хто в Росії не хоче жити під “русским миром” і рашизмом. І нам точно треба спільний майданчик і спільне розуміння стратегії дій в цьому напрямку”, - наголосив депутат.

Завідувачка відділу Інституту історії Національної академії наук України, авторка численних досліджень російського тоталітаризму Лариса Якубова зауважила, що розвиток сучасного російського неототалітаризму став можливим тому, що цю ідеологію так і не було засуджено, на відміну від нацизму.

“Ми стикаємося з іншою (ніж нацизм — ред.) формою тоталітаризму, яка еволюціонувала на грунті ХХ сторіччя і на відміну від нацизму не засуджена на політичному та законодавчому рівні. Сталінізм, або комуно-більшовизм, або радянський тоталітаризм залишився за лаштунками цієї величної дії. Через те ми маємо повторний неототалітаризм, який у собі поєднує всі можливості й важелі впливу в поєднанні з новітніми модифікаціями, які були в попередніх двох версіях російського тоталітаризму — білогвардійського і червоного”, - зазначила Якубова.

За її словами, західній спільноті важко зрозуміти і визнати таким же нацизмом російський тоталітаризм.

“Щоб вплинути на наших західних партнерів, треба донести до них ту думку, що ми маємо справу з тим, з чим вони мали б боротися від початку”, - переконана Якубова.

Як повідомлялося, 2 травня 2023 року Верховна Рада України засудила рашизм як базову ідеологію державної політики РФ.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-