Презентація платформи «Кібер Брама»

Презентація платформи «Кібер Брама»

Укрінформ
4 квітня, 11:00 - презентація платформи «Кібер Брама» Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Організатори: Консультативна місія Європейського Союзу в Україні, Департамент кіберполіції Національної поліції України, МФ “Відродження”, громадська організація МІНЗМІН.

Спікери: Андрій Шаронов - перший заступник начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України; Конрад Вудтке - в.о. Керівника компонента з питань належного врядування КМЄС; Анастасія Апетик - співзасновниця та голова правління МІНЗМІН; Вікторія Омельяненко - співзасновниця МІНЗМІН; Дмитро Мурашко - представник Департаменту кіберполіції Національної поліції України. 

Модератор: Володимир Гушулей - радник з питань цифрової трансформації та інновацій  КМЄС в Україні.

Чому це цікаво?

Проєкт “Кібер Брама” створено, щоб українці знали, як безпечно користуватись мережею, попереджати та протидіяти злочинним діям в Інтернеті та не стати жертвою ворожої пропаганди. Портал навчає безпечно використовувати сучасні цифрові технології, соціальні мережі, онлайн-платформи та застосунки, а також дізнаватись про наявні ризики в кіберпросторі.

“Кібербекзпека в освіті”, “Кібербезпека в роботі”, “Кібербезпека в повсякденному житті”, “Кібербезпека в розвагах і спілкуванні” та “Кібербезпека під час війни” -  назви розділів порталу.

Команда "Кібер Брами" також створила посібник з переліком та описом популярних ігор, програм та соціальних мереж України, в якому описано, як убезпечити себе та захистити свою інформацію.

Крім того, можна ознайомитись з детальною інструкцією, як повідомити про неприйнятний контент чи порушення політики приватності. За допомогою вебсайту можна звернутись до Департаменту кіберполіції та повідомити про кіберзлочин. Платформа також містить прямі посилання для звернення до технічної підтримки соцмереж чи месенджерів.

Посилання на портал: ​​https://stopfraud.com.ua/.

Довідково. Проєкт створено Консультативною місією Європейського Союзу в Україні за ініціативи Департаменту кіберполіції Національної поліції України, у партнерстві з громадською організацією МІНЗМІН,  за сприяння Міжнародного фонду “Відродження” та фінансової підтримки Європейського Союзу. Вебсайт розроблено агенством маркетингу та веброзробки "Єдинка".

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com 

Акредитація триватиме до 3 квітня 15:00, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

За час повномасштабної війни кіберполіція припинила діяльність понад 15 осередків fake news

За час повномасштабної війни працівники Департаменту кіберполіції Нацполіції України припинили діяльність понад 15 осередків fake news.

Про це під час презентації сайту проєкту "Кібер Брама" в Укрінформі заявив перший заступник начальника Департаменту кіберполіції НПУ Андрій Шаронов.

"Лише за період повномасштабної війни кіберполіцейські викрили та припинили діяльність понад 15 осередків fake news, зокрема це ботоферми, загальна аудиторія яких становить понад 3 мільйони осіб", - зазначив він.

За словами спікера, торік кіберполіція отримала дані щодо понад 2,5 тисячі фактів онлайн-шахрайств.

"Узагалі по Нацполіції (за минулий рік - ред.) таких фактів шахрайств було зафіксовано понад 45 тисяч. За перший квартал 2024 року ця цифра становить по кіберполіції понад 400 звернень, а в Нацполіції вона взагалі знаходиться на рівні понад 11 тисяч", - поінформував Шаронов.

Представник кіберполіції констатував, що за останні роки збільшилася кількість фальшивих новин, які покликані дискредитувати українську владу. За його словами, кіберполіцейські фіксують величезне зростання кількості онлайн-шахрайств щодо українських громадян.

"І ми бачимо, що РФ наразі взяла курс на навчання своїх громадян тому, як зупинитися і не думати, не аналізувати інформацію з різних джерел. Вони навчають їх лише сприймати ту інформацію, яку видають пропагандистські ЗМІ. Ми ж вважаємо, що маємо навчати наших громадян підвищувати їхній рівень медіаграмотності і обізнаності - як не стати жертвою ні пропаганди, ні фейкових новин, ні онлайн-шахрайств", - сказав перший заступник начальника Департаменту кіберполіції НПУ.

Як повідомлялося, кіберполіція Закарпаття заблокувала телеграм-канал, із якого жахали учнів Мукачева терактами у навчальних закладах цього міста.

У Києві презентували сайт проєкту "Кібер Брама"

У проєкту "Кібер Брама", що направлений на надання знань громадянам про те, як безпечно користуватись мережею, попереджати та протидіяти злочинним діям в Інтернеті і не стати жертвою ворожої пропаганди, з'явився власний сайт.

Презентація цього сайту пройшла в Укрінформі.

"Ми створили для громадян максимально практичний вебсайт. Хочу подякувати (за роботу над проєктом - ред.) усім партнерам, у тому числі міжнародному фонду "Відродження", ЄС, кіберполіції, партнерам з КМЄС (Консультативної місії Європейського Союзу в Україні – ред.) і розробникам - компанії "Єдинці", які втілили усі наші ідеї і побажання", - зазначила співзасновниця та голова правління ГО "МІНЗМІН" Анастасія Апетик.

За словами першого заступника начальника Департаменту кіберполіції Нацполіції України Андрія Шаронова, цей проєкт спочатку називався "Мрія", а потім відбувся його ребрендинг і з'явилася "Кібер Брама".

"Це - наш спільний із волонтерами проєкт, і до нього вже долучено понад 300 тисяч наших громадян. Це, у тому числі, можливість для наших громадян долучитися до активного протистояння поширенню інформації, яка є фейковою, зокрема з РФ. Серед завдань проєкту - знищення російських осередків у Інтернеті, зменшення рівня кібербулінгу та цькування, а також - протидія шахрайствам і розповсюдженню наркотичних речовин тощо", - заявив Шаронов.

Співзасновниця ГО "МІНЗМІН" Вікторія Омельяненко поінформувала, що на цьому сайті є низка розділів - "Кібербекзпека в освіті", "Кібербезпека в роботі", "Кібербезпека в повсякденному житті", "Кібербезпека в розвагах і спілкуванні" та "Кібербезпека під час війни" та інші.

Також на цьому сайті є розділ "Посібник" - це практичний гайд для будь-якої людини, щоб можна було зрозуміти, як використовувати різні застосунки і соцмережі, сайти, пошукові системи тощо. Тут є і розділ "Словник", у якому зібрані всі основні і актуальні терміни для розуміння онлайн-простору. -

У розділі "Новини" кіберполіцейські публікують всі останні новини і оновлення у сфері кібербезпеки. Також на цьому сайті є розділ "Повідомити про проблему".

Портал нині працює у режимі тестування і наповнення та постійно оновлює свій контент.

Представник КМЄС Конрад Вудтке сказав, що реалізація цього онлайн-проєкту спільно з кіберполіцією та іншими сторонами означає перехід до більш глибокої і плідної співпраці у майбутньому.

Як повідомлялося, проєкт "Брама" - це ініціатива, спрямована на підвищення рівня обізнаності громадян у сфері кібербезпеки та протидію поширенню пропаганди ворога в медіапросторі.

"Брама" була створена до повномасштабного вторгнення РФ і спершу застосовувалася для запобігання розповсюдженню наркотиків, зокрема через Телеграм. Але повномасштабна війна змінила направленість цього проєкту і наразі він допомагає боротися з російськими ІПСО і пропагандою.

Проєкт "Кібер Брама" створено Консультативною місією Європейського Союзу в Україні за ініціативи Департаменту кіберполіції Національної поліції України, у партнерстві з громадською організацією МІНЗМІН, за сприяння Міжнародного фонду “Відродження” та фінансової підтримки Європейського Союзу. Вебсайт розроблено агенством маркетингу та веброзробки "Єдинка".

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-