Презентація змін до Закону України щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування

Презентація змін до Закону України щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування

Укрінформ
2 квітня, 15:30 - презентація Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування, прийнятого Верховною Радою України 22 лютого 2024 року.

Організатор:  Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Спікери: народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та експертного середовища.

Під час заходу спікери обговорять ключові положення Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування» No 3590-ІХ від 22 лютого 2024 року:

  • трансляції у мережі Інтернет в режимі реального часу та відеофіксація пленарних засідань місцевих рад та засідань їх постійних комісій;
  • оприлюднення відеозаписів пленарних засідань місцевих рад та засідань їх постійних комісій;
  • публікація проектів порядку денного, висновків, рекомендацій та протоколів засідань постійних комісій рад, які містять результати поіменного голосування;
  • публічність інформації про об’єкти власності у формі відкритих даних, в тому числі, висвітлення результатів інвентаризацій;
  • інші новели Закону, які спрямовані на посилення рівня прозорості місцевого самоврядування.

Захід відбудеться за сприяння та підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 14:30 2 квітня 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Депутати презентували закон щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування

У Києві відбулася презентація Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування», який сприятиме євроінтеграції України

Документ презентували в Укрінформі народні депутати, члени Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Законопроєкт 6401, який був ухвалений Верховною Радою і очікує на підпис Президента, покликаний зробити місцеве самоврядування більш ефективним та прогресивним», - зазначив голова підкомітету з питань деколонізації Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський.

Він нагадав, що закон передбачає відеофіксацію і публікацію пленарних засідань місцевої ради та засідань постійних комісій ради, а після завершення воєнного стану - онлайн-трансляцію, а також збереження відеозаписів засідання терміном на п’ять років. Мова сесій рад має бути обов’язково українською.

Водночас передбачається публікація проєктів порядку денного, висновків, рекомендацій та протоколів засідань постійних комісій рад, які містять результати поіменного голосування.

Крім того, обов’язковою є публічність інформації про об’єкти власності у формі відкритих даних, а також інформування про результати інвентаризацій.

«Закон, безперечно, сприятиме євроінтеграції України, адже прозорість місцевого самоврядування є необхідним стандартом у відносинах з громадянами», - зауважив керівник відділу багаторівневого управління програми «U-LEAD з Європою» Сорен Гербст.

Він відзначив, що законопроєкт ще більше посилить позитивні зміни, які відбуваються в громадах, оскільки зробить роботу органів місцевого самоврядування більш прозорою та ефективною, посилить вплив громади на процеси ухвалення рішень.

Своєю чергою голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін зауважив, що набагато вищий рівень довіри громадян до місцевої влади, ніж до решти її щаблів, свідчить про успішну і діючу реформу децентралізації.

Парламентарій зауважив, що з боку центральної влади було б правильно інвестувати свій час, «щоб їздити в регіони і тлумачити як новий закон буде працювати». Він запевнив, що таке навчання буде і з боку міжнародних партнерів, і з боку профільного комітету та самих органів місцевого самоврядування.

«Чим більше залучено представників громадськості в процес ухвалення рішень, тим більше буде легітимності цих рішень в очах суспільства. Тому давайте працювати над прозорістю!» - наголосив Безгін.

Голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко відзначила, що неможливо розвивати демократію на місцях без прозорості, підзвітності та участі громадян у процесах ухвалення рішень.

Вона наголосила, що для успішної реформи та підвищення прозорості на рівні місцевого самоврядування потрібно також ухвалити законопроєкти 7283 «про народовладдя на місцевому рівні» та 4254 «про публічні консультації», які за своєю суттю також є євроінтеграційними.

«Хочу відзначити, що в багатьох громадах положення, які передбачають закон 6401, вже діють та успішно реалізовуються та місцях», - зауважила голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Лариса Білозір.

Водночас вона акцентувала на важливості реалізацій положень закону рештою громад задля прозорої та ефективної роботи влади на місцевому рівні.

«Даний закон поглиблює демократизацію самого місцевого самоврядування. За рахунок нього також збільшиться довіра до органів місцевого самоврядування», - підкреслив керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода.

За його словами, якщо рішення будуть ухвалюватися відкрито, публічно та за участю суспільства, то рівень довіри до влади та органів місцевого самоврядування буде підсилюватися, що є дуже важливим для України.

«Важливим також є те, що підвищується відповідальність влади. А з відкритістю та відповідальністю збільшується й професіоналізація, тому цей закон є таким необхідним», - резюмував Негода.

Як повідомляв Укрінформ, 22 лютого Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-