Псевдовибори на окупованій території під дулами автоматів: що далі?

Псевдовибори на окупованій території під дулами автоматів: що далі?

Укрінформ
15 березня, 14:00 - круглий стіл на тему: «Псевдовибори на окупованій території під дулами автоматів: що далі?».

Організатор: ГО «Агенція розвитку демократії та інформаційних свобод».

До участі запрошені: Катерина Рашевська - експертка МГО «Regional Center for Human Rights», членкиня Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні та Експертної ради при Представництві Президента України в АР Крим; Надія Волкова - директор Ukrainian Legal Advisory Group, адвокат, барістер з британського права, представник потерпілих в міжнародних судових та квазісудових інстанціях, співголова Dialogue Group з координації національних та міжнародних зусиль з питань притягнення до відповідальності за злочини, скоєні в Україні у результаті російської збройної агресії; Аліна Бондарчук - заступник керівника Центру протидії дезінформації; Юрій Федоренко - політолог, керівник ГО «Агенція розвитку демократії та інформаційних свобод», головний редактор сайту «Матриця свободи».

Долучаться в онлайн-режимі: Arne Koitmae - голова Центральної виборчої комісії Республіки Естонія (Республіка Естонія); Dovile Šakalienė -  депутатка Литовського сейму, заступник голови Соціал-демократичної партії литви (Республіка Литва); Anastasia Sergeeva -  російська дисидентка, незалежна політична експертка; Dr. Anicee Van Engeland - доцент кафедри  міжнародної безпеки та права Інституту Судової експертизи Кренфілдського університету (Сполучене Королівство Великої Британії); Maria Domanska - старший дослідник Центру Східних досліджень OSW (Республіка Польща), ексголова політичного відділу Посольства Республіки Польща в РФ; Nikolaus Von Twickel -  редактор команди по Росії Центру ліберальної модерності (Федеративна Республіка Німеччина); Natalie Melnyczuk - Senior Fellow, Michigan State University; Former Head of NATO Information & Documentation Centre, Kyiv; Political & Security Policy Division @ NATO HQ.

Модераторка: Анна Коваленко - громадська та політична діячка, експертка з питань національної безпеки та оборони.

Мета круглого столу: 

  • У процесі обговорення напрацювати пропозиції щодо адекватної міжнародної дипломатичної, правової та інформаційної реакції на псевдовибори президента РФ.
  • Заохотити мешканців окупованих територій до фіксації цих злочинів та направлення отриманих доказів на електронну адресу: fakeelections@proton.me. Це з метою легалізації їх свідчень у позові України до Міжнародного кримінального суду, а також публікації на міжнародних інформаційних майданчиках.

Чому це важливо? 

Як зазначають організатори, псевдовибори президента РФ заплановані на 15-17 березня 2024 року.  Разом з тим, російська влада організовує їх не лише на території Росії, а й на окупованих територіях України, всупереч усім нормам і принципам міжнародного права, що автоматично перетворює електоральний демократичний процес на псевдовибори.

Підготовка цього процесу доволі масштабна, адже мережею вже ширяться приклади конкретних військових злочинів, що його супроводжують. Українська та міжнародна системи правосуддя стикаються з новими викликами. Державні, бізнес та медійні інститути України постають перед викликом забезпечення максимальної ефективності для допомоги мешканцям окупованих територій, інтеграції внутрішньо переміщених осіб, розробки дієвої комунікаційної стратегії, а головне – стратегії не втратити окуповані території ментально.  

Хештеги заходу: #fakeelections, #illegalvote’s, #putinisillegal, #electionwithoutchoice, #фейковівибори, #нелегальнівибори

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Усі, хто називають себе спостерігачами від іноземних держав на псевдовиборах РФ на ТОТ, мають потрапити у санкційні списки — експерт

Особи, які називають себе спостерігачами від іноземних держав на так званих виборах президента РФ, мають потрапити у санкційні списки, а ті, хто сприяв організації виборів на окупованих територіях, повинні бути фігурантами кримінальних проваджень.

Таку думку висловила експертка МГО Regional Center for Human Rights, членкиня Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні та Експертної ради при Представництві Президента України в АР Крим Катерина Рашевська на круглому столі в Укрінформі на тему “Псевдовибори на окупованій території під дулами автоматів: що далі?», організованому ГО «Агенція розвитку демократії та інформаційних свобод».

“Мені здається, що очікувати і жити в ілюзіях, що після 17 березня ми будемо мати відповідний результат, на жаль, нам не доводиться. І тому все залежить від України. Як Україна рішуче, переконливо поставить себе після виборів президента Російської Федерації, в тому числі на окупованих територіях, у світі. На жаль, після 2018 року, коли вибори також відбулися на території окупованого Кримського півострова, реакція міжнародного співтовариства була ніяка. Провели спеціальне засідання Ради безпеки ООН, щось там висловили свої глибокі занепокоєння...” - сказала Рашевська.

На її думку, “Україна має заручитися підтримкою хоча б держав так званого західного світу, ухвалити відповідні рішення на рівні Генеральної асамблеї ООН у формі нової резолюції цієї ж самої Генеральної асамблеї ООН, чітко передбачивши в ній пункти, за якими відбувається політика невизнання, і сама відслідковуючи, чи ця політика невизнання є ефективною”.

“Всі ті особи, які називають себе спостерігачами від іноземних держав, мають потрапити у санкційні списки. Всі ті особи, які сприяли організації виборів на окупованих територіях, мають бути фігурантами відповідних кримінальних проваджень щонайменше на національному рівні, а також - бути внесені у санкційні списки. Ми маємо ставити питання про правомочність і легітимність представників Путіна на міжнародній арені, а сам Володимир Путін має і далі залишатися на території Російської Федерації. Він насправді після ордерів на арешт і так у нас досить "неподорожуючий", але тепер він має залишатися там немов в ув’язненні, до завершення свого чергового президентського терміну”, - поділилася думками експертка.

Як повідомлялося, президентські псевдовибори у РФ відбудуться 15-17 березня.

Для якісного фіксування злочинів РФ в Україні треба внести зміни до КПК – адвокат

Для максимально якісного та ефективного фіксування й документування воєнних злочинів Росії проти України необхідно внести багато змін до Кримінально-процесуального кодексу.

Про це сказала директор Ukrainian Legal Advisory Group, адвокат, барістер з британського права, представник потерпілих в міжнародних судових та квазісудових інстанціях, співголова Dialogue Group з координації національних та міжнародних зусиль з питань притягнення до відповідальності за злочини, скоєні в Україні у результаті російської збройної агресії Надія Волкова на круглому столі в Укрінформі на тему “Псевдовибори на окупованій території під дулами автоматів: що далі?», організованому ГО «Агенція розвитку демократії та інформаційних свобод».

Зокрема, вона зупинилася на проблемах фіксування та документування воєнних злочинів, які вчиняє Росія на тимчасово окупованих територіях України.

Волкова згадала про певну практику фіксування злочинів РФ на території України, напрацьовану до повномасштабного вторгнення - з часів окупації Криму, окремих територій Донецької та Луганської областей, “коли у правоохоронних органів не було доступу до тих територій і все ж таки якось вдавалось їм документувати злочини”.

“Але знову ж таки зараз масштаби насправді набагато більші. І спектр злочинів, які вчиняються, набагато ширший. І тут я би звернула увагу на те, що для того, щоб максимально якісно і ефективно фіксувати і документувати ці злочини, нам треба внести досить багато змін до Кримінально-процесуального кодексу, щоб полегшити роботу нашим правоохоронним органам”, - сказала Волкова.

Зокрема, вона зауважила, що нині інформація з відкритих джерел - “є потенційно один із основних джерел доказів”.

“Єдине, що за нашим КПК процедура фіксування цієї інформації для того, щоб вона стала належним доказом в судах, є недосконалою. Зокрема, це стосується вимоги верифікувати таку інформацію. Якщо ми говоримо про верифікацію, є декілька варіантів, як це робити. Один із них, це, звісно, збирати таку інформацію, підтверджувати від свідків та потерпілих”, - пояснила адвокат.

Водночас вона зауважила, що ці люди, перебуваючи на ТОТ, піддаються репресіям з боку окупантів.

“І тут дуже важливо розуміти, яка в нас рамка по захисту свідків і потерпілих у такому випадку. Зараз вона в нас відсутня фактично. Законодавство треба напрацьовувати відповідно до тих викликів, які в нас існують зараз”, - наголосила Волкова.

Також вона розповіла про проблему легітимізації та долучення до матеріалів проваджень доказів, які є розвідувальними даними.

“Наразі ці дані, які є розвідданими, дуже часто вони є засекреченими. Для того, щоб їх розсекретити, це можна зробити, але знову ж таки — джерело, показати те, в який спосіб була зібрана ця інформація. Зараз механізму немає в КПК”, — зауважила адвокат.

Волкова також звернула увагу на те, що примус до голосування може підпадати під злочин “переслідування”.

“Це злочин проти людяності. На жаль, за нашим Кримінальним кодексом, в нас немає такого складу злочину на сьогоднішній день, але він є в Римському статуті. Якщо б Україна ратифікувала Римський статут, то це б полегшило справу. Наразі інформацію варто збирати, і на той період, коли в нас законодавство буде відповідати міжнародним стандартам, тоді ми зможемо звертатися до Міжнародного кримінального суду і просити про те, щоб відкрили провадження по злочину проти людяності , а саме — по переслідуванню”, - зауважила адвокат.

Як повідомлялося, незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування російських злочинів в Україні задокументувала нові докази того, що російська влада та її війська вчиняли воєнні злочини та порушували міжнародне та гуманітарне право на тимчасово окупованих українських територіях.

Примусово отримані російські паспорти без заяви про зміну громадянства є фіктивними — ЦПД

Примусове отримання українцями на тимчасово окупованих територіях паспортів Російської Федерації не означає автоматичну зміну громадянства. Для цього потрібна заява особи про зміну громадянства.

Про це заступниця керівника Центру протидії дезінформації Аліна Бондарчук сказала на "круглому столі" в Укрінформі на тему "Псевдовибори на окупованій території під дулами автоматів: що далі?".

“Примусове отримання російського паспорта — на чому хочу зосередитися: те, що росіяни видають просто паспорти, просто як бюлетені — це не означає, що ви автоматично стаєте громадянами Росії. Без вашої заяви на зміну громадянства ви не змінюєте громадянство. Всі оці паспорти вони є фіктивними. Вони нічого не значать в глобальному сенсі, і в принципі не думайте, що якщо ви взяли цей російський шмат паперу, ви після того стали росіянином”, – сказала Бондарчук, звертаючись до мешканців ТОТ.

Також вона озвучила кілька порад мешканцям ТОТ, де проходять незаконні псевдовибори президента РФ.

Зокрема, Бондарчук наголосила, що Україна і весь світ ніколи не визнають вибори Путіна, і закликала українців на ТОТ не брати участі у незаконних "виборах".

“Вас ніхто не змушує ставити галочку за Путіна — ви можете псувати бюлетень, ви можете просто не прийти. Якщо змушують приходити - знову ж таки, - просто постояли, пішли, або зіпсували бюлетень.

Потім - не брати участі в організації та проведенні незаконних "виборів" у жодному разі, тому що Україна чітко поділяє колаборантів і тих, хто став заручником ситуації”, – підкреслила Бондаренко.

Як повідомлялося, так звані "вибори" президента РФ відбудуться протягом трьох днів – з 15 по 17 березня 2024 року. У грудні Центральна виборча комісія Росії ухвалила постанову про проведення незаконних "президентських виборів" у березні 2024 року на тимчасово окупованих територіях України.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що проведення так званих виборів президента РФ на тимчасово окупованих територіях України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України – є незаконним та не матиме жодних правових наслідків.

Сполучені Штати та низка інших країн засудили організацію режимом РФ незаконних "виборів" на тимчасово окупованих територіях України. Крім того, в Держдепартаменті США пригрозили відповідальністю всім долученим до цього процесу, а також тим, хто погодився виступити міжнародними спостерігачами.

Росіяни станом на зараз не бачать свого майбутнього без Путіна — політолог

Політолог, керівник ГО «Агенція розвитку демократії та інформаційних свобод» Юрій Федоренко вважає, що наразі росіяни не бачать свого майбутнього без Володимира Путіна.

Таку думку він висловив на "круглому столі" в Укрінформі на тему “Псевдовибори на окупованій території під дулами автоматів: що далі?".

“Станом на зараз у народу Росії немає розуміння майбутнього, немає розуміння взагалі. Вони не бачать свого майбутнього без Путіна. І навіть у парадигмах прийняття рішень немає майбутнього часу, де був би відсутній нинішній очільник цієї країни. Як на мене, ми єдина нація на цій планеті, яка має повне право запропонувати поневоленим народам Російської Федерації візію майбутнього. І єдина нація, яка, не будучи у статусі старшого брата, бо ми на це ніколи не претендували, допомогти цю візію втілити”, - сказав Федоренко.

Зокрема, він запропонував визнати Російську Федерацію “класичною імперією, якою вона, по факту, і є”.

“І на основі цього поновимо діяльність одного із шести керівних органів ООН - Ради з опіки. Нам ніхто не заважає почати модерувати дискусію в цьому напрямку. Наші дипломати мають відповідний фах, щоб цю дискусію почати, а зараз вона ще не розпочата. І до речі, Рада з опіки, яка призупинила свою діяльність у 1996 році, вона існує”, - висловився Федоренко.

Також він додав, що “нам ніхто не заважає почати визнавати народ Білорусі окупованим народом”.

“Це абсолютно спокійно можна починати робити. На їхні дії, на дії Російської Федерації, відповідати в асиметричному просторі. Бо на всі прямі наші дії, повірте, вони розумні, давайте не принижувати ворога, в них є клепка в голові, з ними треба теж правильно боротися. І як по мені, то оптимальний варіант - це асиметричні дії, які не будуть легко прогнозованими , і на подолання яких у Російської Федерації піде трішки більше часу, а, можливо, ми зможемо переламати хребет і взяти ініціативу у свої руки”, - запропонував політолог.

Також він закликав бути свідомими того, що політики за кордоном дослухаються в першу чергу до своїх виборців.

“Хочемо ми цього чи не хочемо, але вони дослухаються до своїх виборців. Колеги, ми маємо зараз понад 12 мільйонів активних українців поза межами України, яких можна назвати умовно великим українством. Я би хотів, щоб Україна нарешті почала з ними системну діяльність. Я не кажу, що всі вони там ухилянти, я не кажу, що вони там хороші чи погані, але це посли, яких можна використовувати в тому чи іншому розрізі. І таким чином впливати на прийняття рішень урядами інших країн”, - вважає Федоренко.

Він додав, що переважна більшість із цих українців за кордоном “може бути нами втрачена як країною, бо вони будуть асимільовані там, їм треба дати майбутнє, і майбутнє в рамках нашої країни, України”. А для цього, підкреслив політолог, “треба починати цей процес вже зараз”.

“Мені здається, що нарешті потрібно припинити ганебну практику подвійних стандартів. Колеги, якщо санкції то санкції... Давайте будемо щирими. Або вони мають бути і діяти в той спосіб, в який вони передбачені, або вони непотрібні. Як так? Кожен другий долар на території Російської Федерації - це нафтодолар або газодолар, умовно кажучи. Вони обходять ці санкції. Це відповідно означає, що ми не здатні забезпечити адекватну санкційну політику і спричинити відповідний тиск”, - вважає Федоренко.

Як повідомлялося, так звані незаконні «вибори» президента Російської Федерації проводитимуться протягом трьох днів - з 15 по 17 березня 2024 року. Російська центральна виборча комісія ухвалила рішення, що голосування відбудеться також на тимчасово окупованих територіях України.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-