Україна для глобального Півдня

Україна для глобального Півдня

Укрінформ
16 лютого, 15:00 - круглий стіл на тему: «Україна для глобального Півдня».

Організатори: Укрінформ, Аналітичний центр «Об’єднана Україна».

Учасники: Ігор Петренко - засновник АЦ «Об’єднана Україна», доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна»; Антон Кучухідзе - керівник АЦ «Об’єднана Україна», політолог-міжнародник,  експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна»; Петро Олещук - політолог, доктор політичних наук,  експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна»; Дмитро Левусь - експерт-міжнародник,  експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна»; Валентин Гладких - політичний аналітик, кандидат філософських наук, експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна».

До участі запрошені: Наталя Бутирська - експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики; Юрій Олійник - співзасновник Центру дослідження Африки, керівник дослідницьких програм Недержавного аналітичного центру “Українські студії стратегічних досліджень”; Юлія Зиновʼєва - фахівець Центру тихоокеанських досліджень; Юрій Пойта - керівник Азійської секції New Geopolitics Research Network; Ігор Семиволос - директор Центру близькосхідних досліджень; Сергій Данилов - заступник директора Центру близькосхідних досліджень; Олег Лісний - політичний аналітик, віцепрезидент Аналітичного центру «Політика»; Ігор Абдалла Медіна де Соуза – Радник Посольства Бразилії у Києві; Його Високоповажність Посол Південно-Африканської Республіки в Україні, пан Шуейб Касу; Ms. Vera Zerlinda A. Sulaiman - Третій секретар Посольства Республіки Індонезія в Україні;  Mr. Mochamad Fachri – Представник Посольства Республіки Індонезія в Україні; представник Orphans Feeding Foundation;  представники Міністерства закордонних справ, Офісу Президента.

Модератор: Олексій Кущ - економіст, фінансовий аналітик, експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна».

Чому це важливо? 

Активізація участі країн Глобального Півдня у завершенні війни в Україні є наріжним каменем української дипломатичної стратегії та особливим проєктом зовнішньої політики президента України Володимира Зеленського.

Вже успішно відбулись саміти Глобальний Південь – Україна у Копенгагені, Джидді, на Мальті. Визначено вектори взаємодії у мирному врегулюванні, презентована програма миру президента України Володимира Зеленського.

Мета круглого столу – напрацювати рекомендації, що допоможуть владі перезавантажити взаємодію з відповідними країнами та пожвавити контакти з ними з метою налагодження довгострокової та взаємовигідної співпраці.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Пункти «мирного плану» Китаю про суверенітет і територіальну цілісність України могли б стати спільним знаменником для країн Глобального Півдня – експерт

Пункти «мирного плану» Китаю про визнання суверенітету і територіальної цілісності України могли б стати спільним знаменником і спільною декларацією для країн Глобального Півдня.

Таку думку висловив експерт Аналітичного центру «Об’єднана Україна» Олексій Кущ під час «круглого столу» на тему: «Україна для глобального Півдня», що відбувся в Укрінформі.

«Якщо брати так званий мирний план Китаю, то в ньому є досить важливі речі для України. Це визнання суверенітету України і територіальної цілісності. І це та платформа і той спільний знаменник, який міг би стати своєрідною спільною декларацією Глобального Півдня, який може приєднуватися до підтримки територіальної цілісності та суверенітету України», - сказав експерт.

За його словами, якщо розвивати цю ідею, то суверенітет передбачає повне виведення іноземних військ з території України і він має бути відновлений в міжнародно визнаних кордонах.

«Таким чином Китай фактично опосередковано декларує необхідність виведення військ з території України, - а це лише російські війська звісно, - і відновлення територіальної цілісності нашої держави. І це могло б стати таким спільним знаменником для країн Глобального Півдня (у їх позиції стосовно України – ред.) - підтримка суверенітету і територіальної цілісності України», - зазначив Кущ.

Як повідомляв Укрінформ, у роковини нападу Росії на Україну офіційний Китай представив власний «мирний план» щодо російсько-української війни. Він складається з 12 пунктів, серед яких - повага до суверенітету усіх країн, припинення бойових дій, відновлення мирних переговорів, припинення односторонніх санкцій. Однак ця спроба була сприйнята на Заході скептично, враховуючи дипломатичну підтримку РФ з боку Китаю.

Країни Африки хочуть бути частиною глобальної рівноправної світової системи – посол ПАР

Африканські країни хочуть бути частиною глобальної рівноправної світової системи і так само, як країни Глобальної Півночі, покращувати життя своїх людей.

Про це заявив посол Південно-Африканської Республіки в Україні Шуейб Касу під час круглого столу в Укрінформі на тему «Україна для Глобального Півдня».

Дипломат зазначив, що співпраця у політичній та економічній сферах між країнами Глобального Півдня та Глобальної Півночі постійно розширюється, а країни Африки адаптують західні моделі демократії та фінансових систем.

«Я хочу підкреслити, що ми хочемо бути частиною глобальної системи – єдиної, рівноправної, з єдиним застосуванням права. Ми хочемо отримувати однакові переваги від цієї системи і надавати їй свої переваги. Так само, як країни Глобальної Півночі хочуть покращувати життя своїх людей, країни Глобального Півдня теж цього хочуть», - сказав Касу.

Він нагадав у контексті боротьби зі змінами клімату, що внесок країн Африки у глобальні викиди парникових газів дуже незначний, але країни Глобальної Півночі, попри свої попередні обіцянки, хочуть, щоб африканські країни взяли на себе однакові з ними фінансові зобов’язання.

«Я вважаю, що це несправедливо… Я очікую, щоб країни Глобальної Півночі виконували зобов’язання, які вони на себе взяли, і щоб вони справедливо застосовували глобальні правила до всіх країн…Я вже кілька разів казав, що нам не потрібен колапс світової системи, ми лише хочемо знайти такий спосіб, коли голос країн Глобального Півдня у цій системі будуть чути», - зауважив посол ПАР.

Водночас він додав, що не хоче, щоб це розглядалося як протистояння між глобальними Півднем та Північчю.

«Зміна клімату, бідність, збройні конфлікти, Covid – це все глобальні виклики, і вони вимагають глобального реагування… Нам не потрібна конфронтація, ми лише хочемо подолати ці виклики», - резюмував дипломат.

Як повідомлялося, Україна прагне вивести співпрацю з Південно-Африканською Республікою на новий рівень та запросила ПАР взяти участь у Глобальному саміті миру.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-