Рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії: перемога чи поразка?

Рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії: перемога чи поразка?

Укрінформ
5 лютого, 12:00 - брифінг на тему: "Рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії: перемога чи поразка?".

Організатори: Центр громадянських свобод; Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Олександра Романцова - правозахисниця, виконавча директорка Центру громадянських свобод;  Володимир Яворський - юрист, правозахисник, програмний директор Центру громадянських свобод.

Чому це важливо?

31 січня Міжнародний суд ООН виніс рішення в справі Україна проти Росії щодо фінансування тероризму та дискримінації. Зокрема суд визнав, що РФ дискримінує українців в Криму. Позов стосувався періоду до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Як можна оцінити це рішення у ракурсі сфери захисту прав людини? Які наслідки такого рішення для України у подальшій боротьбі, зокрема у юридичній площині на міжнародних майданчиках? І як Україні покращити збір доказів порушень прав людини та міжнародних злочинів? Про усе це на брифінгу.

Також спікери проінформують про рішення, яке Міжнародний суд ООН оголосить у п'ятницю, 2 лютого, щодо прийнятності заяви України проти Росії у справі щодо застосування та тлумачення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Цей брифінг організований Центром громадянських свобод в межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цього брифінгу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Україна може розраховувати на компенсації від Росії у Міжнародному суді ООН у справі стосовно геноциду - експерт

Україна може розраховувати на компенсації від Росії у позові до Міжнародного суду ООН у справі про геноцид, а також подати іще два позови стосовно дотримання РФ Конвенції проти катування і Конвенції проти насильницьких зникнень, у яких вимагати відшкодування.

Про це повідомив правозахисник, програмний директор Центру громадянських свобод Володимир Яворський під час брифінгу на тему: "Рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії: перемога чи поразка?" у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«У Міжнародному суді ООН буде розглядатися справа по геноциду, потім буде розглядатися справа у ЄСПЛ і у них будуть розміри компенсацій.

Є ще дві конвенції, по яких Україна може подати додатково позови проти Росії і вимагати репарацій, це Конвенція проти катування і Конвенція проти насильницьких зникнень. Україна не подала позови по цих конвенціях, але могла б це зробити», - сказав Яворський, відповідаючи на запитання, у яких міжнародних позовах Україна може очікувати на компенсації від РФ.

Крім того, Яворський вважає, що Україна може подати до Міжнародного суду ООН додатковий позов, який буде базуватися на нових епізодах, стосовно порушення РФ Конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації і так само вимагати грошової компенсації.

Водночас, на думку Яворського, основний об’єм компенсації Україна може отримати від РФ за підсумком роботи Спецтрибуналу щодо злочину агресії, який планується створити.

Як повідомлялося, 31 січня Міжнародний суд ООН визнав, що Росія порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму і Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Водночас Міжнародний суд ООН погодився лише з кількома вимогами України, по одній на кожну конвенцію, а більшість — відхилив.

Україна в позові вимагала компенсацій та відшкодування моральної шкоди, але суд їх відхилив.

Для розслідування злочинів РФ в Україні варто створити окрему інституцію – експерт

Для розслідування злочинів Росії в Україні варто створити окрему інституцію.

Про це повідомив правозахисник, програмний директор Центру громадянських свобод Володимир Яворський під час брифінгу на тему: "Рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії: перемога чи поразка?" у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Щоб покращити збір доказів у нас повинна бути окрема інституція, яка має спеціалізуватися на розслідуванні і зборі доказів саме міжнародних злочинів. У нас налічується уже понад 100 тис. злочинів. Якщо ми зараз створимо таку інституцію, то у неї буде роботи на 10 років». – сказав він.

На думку Яворського, за відсутності спеціалізованої інституції з розслідування злочинів Росії 90% наявних порушених кримінальних справ ніколи не будуть завершені до кінця.

Як повідомлялося, Національна поліція відкрила понад 100 тис. проваджень щодо воєнних злочинів, скоєних військовими РФ на території України.

Серед проваджень - депортація українських дітей з окупованих територій, вбивство цивільних, обстріли цивільної інфраструктури і знищення екосистеми.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-