Психосоціальна підтримка в закладах охорони здоров‘я

Психосоціальна підтримка в закладах охорони здоров‘я

Укрінформ
15 січня, 12:00 - пресконференція на тему: “Психосоціальна підтримка в закладах охорони здоров‘я”.

Організатори: IsraAID, БО "Відродження громад".

Учасники: Альона Дружиніна - голова місії IsraAID в Україні; Ірина Микичак - директор з координації органів влади Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ, радник прем’єр-міністра України; Леся Карнаух - заступниця голови Київської обласної державної адміністрації; Тетяна Пономаренко - генеральна директорка КНП КОР Київського обласного центру ментального здоров’я; Наталія Зарецька - керівниця проєктів БО “Відродження громад”.

Модераторка: Марія Світлична - керівниця програм IsraAID.

Питання до обговорення: 

  • Мета та планові результати проєкту "Психосоціальна підтримка в закладах охорони здоров'я". 
  • Місце проєкту у Всеукраїнській програмі ментального здоров'я Олени Зеленської.  
  • Механізми досягнення результатів проєкту та забезпечення їхньої сталості.  
  • Поточний запит у сфері психічного здоров'я і психосоціальної підтримки в закладах охорони здоров'я. 
  • Бачення державної послуги з психосоціальної підтримки в закладах охорони здоров'я. 
  • Досвід першої фази реалізації проєкту: результати, висновки, корективи.  

Довідково. IsraAID - міжнародна неурядова гуманітарна організація, яка вже понад 20 років реагує на кризи у всьому світі. IsraAID розпочала роботу 27 лютого 2022 року у відповідь на гуманітарну кризу в Україні. Офіс організації реалізує проєкти в рамках програм "Психічне здоров'я та психосоціальна підтримка", "Водопостачання, санітарія та гігієна" і "Здоров'я".

Благодійна організація "Відродження громад" була створена для допомоги постраждалим внаслідок бойових дій на Київщині. Її основна мета - відновлення людей, що постраждали внаслідок російської агресії, їх ментального, фізичного здоров'я та житла. За минулий рік організація масштабувала свою діяльність на деокуповані території всієї України та території, які постійно потерпають від обстрілів.

Формат заходу – офлайн (Зала1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com. 

Акредитація триватиме до 11:00 15 січня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Щонайменше 52% українців потребують психосоціальної підтримки - експерти

В Україні щонайменше 52% громадян потребують якісної психосоціальної підтримки.

Про це під час пресконференції в Укрінформі сказала директорка з координації органів влади Координаційного центру з психічного здоров’я Кабміну, радниця Прем’єр-міністра Ірина Микичак.

“Значна частина громадян України — щонайменше 52% - потребує і буде потребувати якісної доказової психосоціальної підтримки”, - зазначила вона.

Крім того, як підкреслила Микичак, процес надання допомоги людям потребує і дуже великих зусиль від медпрацівників. “Тому програма психосоціальної підтримки медпрацівників - це один з методів і способів посилити спроможність нашої медсистеми, не дати їй зламатися, надати можливість дуже якісно надавати допомогу всім тим людям, які її потребують — зокрема, і психологічну, і спеціалізовану психіатричну допомогу”, - додала вона.

Керівниця проєктів благодійної організації “Відродження громад” Наталія Зарецька висловила думку, що доступність психологічної допомоги у закладах охорони здоров’я дуже важлива, і ця психологічна допомога має бути якісною та доступною.

Як вважає Микичак, віддалені наслідки травм внаслідок російської агресії будуть ще не один рік супроводжувати українську спільноту.

Вона висловила подяку “партнерам, неурядовому сектору, всім, з ким ми разом працюємо, щоб зберегти стійкість нашого народу і посилити нашу спроможність і волю до перемоги”.

Як повідомлялося, у 2023 році понад 114 тисяч українців отримали першу психологічну допомогу на первинній ланці.

Друга фаза проєкту щодо психосоціальної підтримки реалізується у чотирьох областях України

В Україні реалізується друга фаза проєкту щодо психосоціальної підтримки у закладах охорони здоров'я, яка охопила чотири області.

Про це заявила керівник програм IsraAID Марія Світлична на пресконференції в Укрінформі.

“Проєкт “Психосоціальна підтримка в закладах охорони здоров'я” реалізується міжнародною неурядовою організацією у співпраці з БО “Відродження громад”. Це вже друга фаза проєкту. І вона поширена на Київську, Миколаївську, Одеську та Дніпропетровську області”, - зазначила Світлична.

Вона зазначила, що друга фаза проєкту має на меті розробку протоколів роботи психологів у закладах охорони здоров'я, практичне відпрацювання і впровадження відповідних послуг на системному рівні, розробку моделі стандартизації надання послуг психосоціальної підтримки тощо.

За словами керівника програм IsraAID, важливою складовою проєкту є підвищення кваліфікації фахівців, які надають психосоціальну підтримку.

“Це програма, яка складається з офлайн- і онлайн-частин. Фахівці будуть отримувати можливість проходити супервізії, щоб, зокрема, мати можливість надавати якісну підтримку. У межах проєкту також передбачено облаштування кабінетів психологів у медзакладах — учасниках проєкту”, - зазначила вона.

Директор з координації органів влади Координаційного центру з психічного здоров’я Кабміну, радник Прем’єр-міністра Ірина Микичак зазначила, що дуже важливо мати змогу посилювати спроможність медпрацівників.

“Цей проєкт — це (і про — ред.) створення системи психологічної підтримки медпрацівників у закладах охорони здоров'я. У межах нашої частини проєкту ми напрацювали модель створення психологічної служби у закладах охорони здоров'я, відповідні рекомендації, як надавати цю допомогу, тощо. Весь пакет переданий у МОЗ, і зараз МОЗ працює над інтеграцією загалом в Україні”, - заявила Микичак.

Своєю чергою керівник проєктів БО “Відродження громад” Наталія Зарецька розповіла, що проєкт стартував 13 листопада минулого року і триватиме рівно рік. Перша його фаза реалізовувалася у трьох областях: Київській, Дніпропетровській і Вінницькій.

Як повідомлялося, Всеукраїнська програма ментального здоров’я “Ти як?” була створена з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Місія проєкту – зробити піклування про ментальне здоров’я щоденною звичкою для українців. Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство охорони здоров’я.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-