Чергове Різдво в полоні

Чергове Різдво в полоні

Укрінформ
28 грудня, 13:00 - пресконференція на тему: «Полонені й зниклі безвісти українці. Проблеми повернення. Шляхи вирішення».

Організатор: ГО “Вояцький Визвіл”.

Учасники: Тетяна Мельник - ГО "Надія"; Тетяна Шерішоріна - ГО "Об'єднані морем"; Катерина  Огієвська - ГО "Цивільні у полоні"; Влада Думбадзе - ГО "Військові Медики України"; Анастасія  Савова - ГО "Вірні Завжди"; Наталія Пашнюк-Пашнєва - ГО "Спільнота Родин Оленівки"; Наталія Кравцова  - Спільнота родин бійців ОЗСП "Азов"; Євгенія Синельник - ГО "Асоціація родин захисників Азовсталі".

Модератор: Наталія Єпіфанова - голова організації “Вояцький Визвіл”.

Питання до обговорення:

  • Проблеми повернення полонених і пошук зниклих безвісти - бачення об’єднань родин.
  • Робота громадських організацій щодо розшуку і повернення полонених українців (звернення громадських організацій до Європейського парламенту, Європейської Комісії та Ради Європейського союзу про застосування спеціальних санкцій проти Росії стосовно тематики полонених і зниклих безвісти українців; збір підписів громадян ЄС під цим зверненням).
  • Пропозиції громадських організацій українській владі для розв’язання проблем полонених і розшуку зниклих безвісти українців.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

До Європарламенту готують звернення з приводу застосування санкцій щодо Росії через блокування обміну полоненими

Українські громадські організації, які опікуються полоненими, готують до Європейського парламенту, Європейської комісії і Ради Європейського Союзу звернення з приводу застосування санкцій щодо Росії через блокування обміну полонених і цивільних заручників.

Про це повідомила голова організації “Вояцький Визвіл” Наталія Єпіфанова під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Полонені й зниклі безвісти українці. Проблеми повернення. Шляхи вирішення».

«Ми, громадські організації, підготували звернення до Європейського парламенту, Європейської комісії, Ради Європейського Союзу про застосування спеціальних санкцій до Росії через українських полонених», - сказала вона.

За словами Єпіфанової, на підтримку цього звернення волонтери за кордоном збиратимуть підписи громадян країн ЄС, щоб надалі передати його європарламентарям і вести перемовини про запровадження санкцій відносно РФ.

«У зв’язку з цим ми хочемо звернутися до Міжнародної групи стосовно санкцій до Росії. Хочемо просити ініціативну групу про спільну зустріч представників цієї Міжнародної групи і представників громадських організацій-підписантів цього звернення, щоб ми могли обговорити спільні кроки у просуванні питання застосування санкцій проти Росії у темі військовополонених і зниклих безвісти, а також цивільних заручників», - зазначила очільниця громадської організації “Вояцький Визвіл”.

Звернення підтримали громадські організації «Об'єднані морем», «Цивільні в полоні», представники Спільноти родин бійців ОЗСП «АЗОВ», «Родина Оленівка», «Вірні Завжди»; «Військові медики України», а також представники Об'єднання родин зниклих і полонених військовослужбовців 24 ОМБР.

Як повідомлялося, Росія тривалий час блокує обмін українських військових і цивільних, які перебувають у полоні.

Багато українських військових перебувають у російському полоні вже дев’ять років – представник ГО «Надія»

Багато українських військових перебувають у російському полоні вже дев’ять років – з часу Іловайська, Дебальцевого і Донецького аеропорту.

Про це розповіла представник громадської організації «Надія» Тетяна Мельник, яка займається питаннями українських військовополонених, під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Полонені й зниклі безвісти українці. Проблеми повернення. Шляхи вирішення».

«Є хлопці, які перебувають у полоні дев’ять років – з часів Іловайська, Дебальцевого і Донецького аеропорту. Це 2014-2015 роки. На жаль, у нас держава і суспільство почали забувати про цю тему. У нас є інформація, що наші хлопці перебувають у полоні в шести колоніях на окупованій території на Сході України і у двох колоніях у Росії», - сказала вона.

За словами Мельник, українські військовослужбовці, які потрапили у полон у 2014-2015 роках, не підпадають під Женевську конвенцію, оскільки на той час в Україні проводилася АТО і не було оголошено воєнний стан.

«Нам на всіх рівнях нагадують, що ми у правах не урівняні з військовополоненими, які потрапили в полон або зникли безвісти у 2022–23 роках. Ми вважаємо, що за полонених мають однаково боротися, і вони не повинні страждати від того, що таке законодавство», - зазначила представниця ГО «Надія».

Вона також звернула увагу на погану комунікацію зі слідчими Служби безпеки і Нацполіції, які розслідують відповідні справи і належним чином не відповідають на звернення матерів військовополонених.

Крім того, Мельник розповіла, що у деяких сімей військовополонених є постанови слідчих про збіг ДНК-експертиз, у яких є кричущі розходження: «У хлопців зникають татуювання, «відростають» зуби, не сходиться вік. Нам пропонували забрати тіла, поховати, отримати винагороду і шукати далі своїх хлопців. Наші матері не можуть на це піти, вони намагаються розібратися з цим».

У цьому зв’язку вона наголосила на необхідності налагодження співпраці на рівні держави з Міжнародною комісією зниклих безвісти осіб, яка має змогу проводити незалежні ДНК-експертизи у Гаазі.

Для повернення з російського полону військових і цивільних заручників потрібна державна політика - представники ГО

Українські громадські організації закликають Президента Володимира Зеленського доручити міністру закордонних справ Дмитру Кулебі розробити державну політику для того, щоб на міжнародному рівні лобіювати повернення з Росії військовополонених і цивільних заручників.

Про це заявила голова організації “Вояцький визвіл” Наталія Єпіфанова під час пресконференції в Укрінформі.

«Ми хочемо звернутися до Президента, щоб він дав доручення міністру закордонних справ розробити державну політику, щоб у нас був план, як держава на міжнародному рівні комунікує тему військовополонених і цивільних заручників», - сказала вона.

За словами Єпіфанової, має бути визначено посадові інструкції для працівників українських посольств за кордоном щодо того, як вони на своїх рівнях мають сприяти поверненню українських полонених, зокрема шляхом комунікації з владою країн перебування.

«Вже час ухвалювати системні рішення, такі як розробка державної політики, щоб на міжнародному рівні, а також усередині України лобіювати звільнення з Росії військовополонених і цивільних заручників», - зазначає очільниця “Вояцького Визволу”.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції заявив, що процес обміну полоненими з Російською Федерацією ускладнено, однак триває робота над тим, щоби повернути українських військовополонених. За його словами, триває робота з такими державами, як Швейцарія, Норвегія та деякими арабськими країнами.

14 грудня український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що не має інформації про те, що росіяни найближчим часом розблокують процеси обміну військовополоненими і повернення цивільних заручників.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-