Земельна реформа: як зберегти ліміти продажу землі під час війни?

Земельна реформа: як зберегти ліміти продажу землі під час війни?

Укрінформ
14 грудня, 13:00 - круглий стіл на тему: «Середні та малі аграрії пропонують зберегти ліміти продажу землі під час війни».

Організатор: Всеукраїнська Аграрна Рада.

Спікери:  Андрій Дикун - голова Всеукраїнської Аграрної Ради;  Геннадій Новіков - голова Аграрного союзу України; Віктор Шеремета - заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників України;  Іван Слободяник - голова Всеукраїнського конгресу фермерів;  Анатолій Гайворонський - заступник голови Всеукраїнського конгресу фермерів; Іван Фурсенко - заступник голови Конгресу самоврядування України.

Чому це цікаво?

Петиція «Захистити українське село – відкласти до закінчення війни збільшення максимальної площі с/г землі «в одних руках» зі 100 до 10000 гектарів», яку ініціювала громадська спілка «Всеукраїнська Аграрна Рада» (ВАР), станом на вечір 23 листопада набрала необхідних 25 тисяч голосів.

Під час круглого столу провідні аграрні асоціації, що представляють тисячі середніх та малих агровиробників України, запропонують оптимальні шляхи продовження земельної реформи, які відповідають стану агросектору під час війни.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація журналістів за тел.: +38 (066) 754 41 29 (Наталія).

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Аграрії пропонують до кінця війни не збільшувати ліміти на ринку землі

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) пропонує до кінця дії воєнного стану в Україні не збільшувати розмір ділянки землі сільськогосподарського призначення, яку може придбати одна особа на ринку землі зі 100 га до 10 тис. га.

Про це заявив голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун під час круглого столу «Середні та малі аграрії пропонують зберегти ліміти продажу землі під час війни» в ІА "Укрінформ".

"Нехай будуть юридичні особи (допущені до ринку землі - авт.), але обмежте лімити на час війни", - сказав він.

Дикун зазначив, що ВАР підтримує впровадження земельної реформи в Україні і підтримує розвиток ринку землі. Водночас, в умовах повномасштабного вторгнення велика кількість українських малих та середніх агровиробників опинились на межі банкрутства і не мають фінансових ресурсів для того, щоб купити землю. Також, багато аграріїв наразі перебувають у лавах ЗСУ і не мають змоги ні продати ні купити землю.

Очільник ВАР пояснив, що багато українських малих та середніх сільгосптоваровиробників не матимуть змоги купувати землю так активно, як великі сільгосптоваровиробники і тому не зможуть конкурувати з ними на ринку. Разом з цим, аграрії на деокупованих та прифронтових територіях взагалі не можуть отримати банківські кредити і також не можуть залучити кошти для придбання землі. Також існує загроза того, що на таких територіях земля буде мати дуже низьку ціну і фермери будуть змушені продавати її дешевше, ніж вона коштує.

За словами Дикуна, ВАР пропонує українській владі певний компроміс під час запровадження другого етапу земельної реформи - відкрити ринок для юридичних осіб і при цьому зберегти обмеження розміру ділянки, яку може придбати одна особа у 100 га до кінця воєнного стану в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

З 1 січня 2024 року в Україні стартує другий етап впровадження ринку землі, коли землю зможуть купувати юридичні особи, зареєстровані в Україні. Придбати можна буде не більше 10 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський 12 грудня 2023 року заявив, що Мінагрополітики не планує вносити зміни до другого етапу земельної реформи.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-