Майбутнє Києва: місто, яке оминула децентралізація

Майбутнє Києва: місто, яке оминула децентралізація

Укрінформ
11 грудня, 14:00  - експертне обговорення на тему: «Майбутнє Києва: місто, яке оминула децентралізація».

Учасники: Ганна Бондар - народний депутат України; Леся Забуранна - народний депутат України; Андрій Вітренко - депутат Київської міської ради, Голова депутатської фракції «Слуга народу»; Лілія Пашинна - депутат Київської міської ради, член депутатської фракції «Слуга народу», голова делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи; Євгенія Кулеба - депутат Київської міської ради, член депутатської фракції «Слуга народу»; Ксенія Семенова - депутат Київської міської ради, член депутатської фракції «Слуга народу»; Вадим Васильчук - депутат Київської міської ради, член депутатської фракції «ГОЛОС»; В’ячеслав Негода - керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України; Юрій Ганущак - директор ГО «Інститут розвитку територій»; Ігор Коліушко - голова Правління ГО «Центр політико-правових реформ»; Василь Куйбіда - позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Павло Остапенко - експерт із територіального розвитку та місцевого самоврядування, голова громадської організації «Товариство дослідників України», голови і заступники голів громадських рад при районних в місті Києві державних адміністраціях; Владислав Михайленко - адвокат, громадський діяч; Павло Білоножко - голова громадської ради при Шевченківській районній в місті Києві державній адміністрації; Олександр Лисенко - заступник голови громадської ради при Дарницькій районній в місті Києві державній адміністрації; Артур Аракелян - голова громадської ради при Деснянській районній в місті Києві державній адміністрації; Тарас Білінський - голова громадської ради при Подільській районній в місті Києві державній адміністрації; Анатолій Павленко - голова громадської ради при Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації; Олександр Семикрас - заступник голови громадської ради при Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації; Руслан Кузьменко - заступник голови громадської ради при Голосіївській районній в місті Києві державній адміністрації.

Модератор: Віталій Безгін - народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Питання до обговорення:

  • Оптимізація системи управління містом Київ: зміни до законодавства про столицю.
  • Роль київської агломерації у розвитку міста Києва.
  • Візія розвитку Києва.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 13:00 11 грудня 2023 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

В Україні близько половини найбільших агломерацій перебувають в окупації - депутат

В Україні 10 із 23 найбільших агломерацій перебувають в окупації, одна розбомблена вщент.

Про це повідомила народний депутат Ганна Бондар під час експертного обговорення в Укрінформі «Майбутнє Києва: місто, яке оминула децентралізація».

“Ще в 2015 році експерти Світового банку в огляді урбанізації України чітко зазначили, що агломерації - це точки росту нашої країни. У нас було 23 агломерації, з них 10 перебувають в окупації і одна розбомблена вщент - Краматорська агломерація”, - сказала Бондар.

Вона зауважила, що у повоєнній відбудові найбільшу вагу матимуть агломерації - як точки спроможності країни. На переконання депутата, чільне місце після війни матиме Київська агломерація як найбільша і найпотужніша.

“Відповідно, з цим треба буде працювати не тільки політикам, а й міським планувальникам і головам громад. Очільникам громад треба збиратися і думати про те, яким чином покращити мобільність між своїми містами і населеними пунктами, яким чином працювати з трудовими ресурсами тощо”, - наголосила Бондар.

Депутат підкреслила, що агломерація дає ефект економічного зростання за рахунок того, що населені пункти можуть швидше комунікувати між собою.

Як повідомляв Укрінформ, у 2019 році Київ та низка міст Київщини ухвалили рішення про створення асоціації "Київська агломерація". До неї долучилися 19 прилеглих до столиці населених пунктів.

Київська агломерація має стати центром народногосподарського комплексу, через який розвиватиметься вся держава - експерт

Київська агломерація має стати центром народногосподарського комплексу України, через який розвиватиметься вся держава.

Таку думку під час експертного обговорення в Укрінформі на тему: «Майбутнє Києва: місто, яке оминула децентралізація» висловив позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Василь Куйбіда.

“Київ мусить мати амбіції стати глобальним світовим містом і розуміти, що це та його роль назовні держави, яку не може виконати інше місто. Через цей канал воно може отримувати інновації і поширювати їх не тільки у власній агломерації, але й у всі інші агломерації, через співпрацю. Тобто Київська агломерація стає центром усього народногосподарського комплексу України, через який іде розвиток держави”, - сказав Куйбіда.

На його переконання, з такою системою управління, яка є зараз у Києві, досягнути цієї мети наразі неможливо. Тож маємо навести лад, раціоналізувати систему управління столиці.

“На Київ покладено багато функцій: і функції держави, наглядові, управлінські функції, функції місцевого самоврядування тощо. Перш за все, ці функції треба розділити. І відповідно до тих функцій, які ми розділили, будувати системи управління, виділивши окремо наглядову функцію, яка стосується міської ради. Коли ми будемо мати розмежовані функції, повноваження, а значить ресурси під них, тоді можна буде говорити про раціоналізацію управління”, - підкреслив експерт.

Як повідомляв Укрінформ, у 2019 році Київ та низка міст Київщини ухвалили рішення про створення асоціації "Київська агломерація". До неї долучилися 19 прилеглих до столиці населених пунктів.

Перш ніж запроваджувати районні ради у Києві, потрібно змінити районний поділ - експерт

Перш ніж запроваджувати районні ради у столиці, потрібно зробити новий районний поділ.

Таку думку під час експертного обговорення в Укрінформі на тему: «Майбутнє Києва: місто, яке оминула децентралізація» висловив голова правління ГО «Центр політико-правових реформ» Ігор Коліушко.

“Районна рада - це орган самоврядування, який виражає специфіку своєї території. Тому спочатку треба змінити районний поділ. Потрібно зробити новий районний поділ для того, щоб враховувати особливість у кожному районі і щоб районна рада була виразом цієї особливості”, - сказав Коліушко.

Він навів приклад Подільського району, до якого входить - і центральна частина - Поділ, і Виноградар та Куренівка. За його словами, у кожної з цих частин різна специфіка.

Крім того, народний депутат України Віталій Безгін додав, що має бути ухвалений закон, який розмежує повноваження зокрема районних рад, і це відповідальність парламенту.

На його думку, зараз, під час повномасштабного вторгнення, не потрібно говорити про будь-які вибори - чи то президентські, парламентські або районних рад, але це не означає, що ми не маємо до них готуватися.

Як повідомляв Укрінформ, київський міський голова Віталій Кличко ініціював розгляд Київською міською радою питання щодо створення районних рад у Києві.

 Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-