Старт відкритого конкурсу на заміщення більше ніж 500 вакантних посад суддів апеляційної інстанції

Старт відкритого конкурсу на заміщення більше ніж 500 вакантних посад суддів апеляційної інстанції

Укрінформ
15 грудня, 10:00 - пресконференція на тему: "Старт відкритого конкурсу на заміщення більше ніж 500 вакантних посад суддів апеляційної інстанції".

Організатор: Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

Спікери:  Руслан Мельник - член ВККСУ; Людмила Волкова - членкиня ВККСУ; Сергій Чумак -  секретар Другої палати, член ВККСУ.

Модераторка: Оксана Журба - редакторка «Юридичної газети».

Нині в системі апеляційних судів вакантними є більше ніж 500 суддівських посад – брак кадрів становить понад 50%. 

Теми до обговорення: 

  • Навіщо потрібен добір суддів апеляційної інстанції?
  • Що зміниться у процедурі добору суддів?
  • Як буде забезпечено прозорість критеріїв оцінювання?

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ обов’язкова: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4wZ--b-CMrlzx-lGHkzfy-bJg7ohYQE-eZe3GZzSD25G0Uw/viewform.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

За останні 10 років у апеляційні суди не прийшов жоден суддя - член ВККС

З 1350 посад суддів у апеляційних судах України 700 — вакантні.

Про це сказав секретар Другої палати, член ВККСУ Сергій Чумак на пресконференції в Укрінформі.

“Уявіть собі, в апеляційних судах 1350 суддів по всій Україні. З них 700 вакансій. Тобто більше 50%. Отже, на сьогодні за навантаженням, щоб було зрозуміло, кожен суддя в Сумському апеляційному суді працює за шістьох, у Київському — за чотирьох, в Одеському і Харківському — за трьох. В інших судах — за два, два з половиною судді по штату. Отже, навантаження величезне”, - розповів Чумак.

За його словами, це впливає на строки розгляду справ і якість, викликає невдоволення як держави, так і громадянського суспільства, пересічних громадян.

“Існує велика вірогідність зупинення роботи певних апеляційних судів уже в наступному році. Так, на зараз у Сумському апеляційному суді працює лише 4 судді. Уявіть, але це і кримінальна, і цивільна палата. З урахуванням того, що в апеляційних судах справи слухаються у стані колегій, тобто трьома суддями, в кожній палаті по два судді. Фактично, колегію створити неможливо і залучає кримінальна палата - цивільну, цивільна — кримінальну... Скільки вони протягнуть, скажімо так, невідомо, в такому стані, і в такому режимі роботи”, - зазначив член ВККС.

Так, він поінформував, що в Сумському апеляційному суді працюють 4 судді, у Рівненському — вісім, у Тернопільському, Закарпатському та Черкаському апеляційних судах — по десять, у Івано-Франківському — 12.

“Якщо взяти в абсолютних цифрах, то у Харківському апеляційному суді із 60 посад за штатом працює лише 13 суддів, 47 посад є вакантними. У Дніпровському суді 60 суддів за штатом, працює 23, 47 вакантних посад. У Київській апеляції, яка є найбільшою у країні, 145 посад за штатом. Величезний суд, але 70 посад вакантних, практично половина”, - додав член ВККС.

За його словами, з урахуванням того, що справи у апеляційних слухаються колегіями по три судді, то в разі відпусток, наприклад, або лікарняних когось із суддів, утворити навіть дві-три колегії неможливо, “правосуддя фактично зупиняється”.

“Крім того, протягом 2024 — 2025 років ще у 43 суддів наступає граничний вік — 65 років, тобто вони в будь-якому разі не будуть працювати і підуть у відставку. Але судді масово звільняються і не чекаючи граничного віку. Так, лише після оголошення нами конкурсу 14 вересня за три місяці звільнилося ще 15 суддів апеляційних судів. Тобто вакансій ще збільшилося”, - додав член ВККС.

У зв’язку з цим, зауважив він, напередодні ВККС вирішила збільшити кількість вакансій у окремих апеляційних судах, стосовно яких проводитиметься конкурс, до 550.

“Я хочу сказати, що за останні 10 років в апеляційні суди не прийшло жодного судді. У зв’язку з цим і створилася ця катастрофічна ситуація. Чекають на цей конкурс судді, які працюють в апеляційних судах за трьох, за чотирьох, чекають судді першої інстанції, які більше 10 років позбавлені права на кар’єрний ріст, чекають пересічні громадяни”, - сказав Чумак.

Також він зазначив, що на думку ВККС, зупинення роботи будь-якого апеляційного суду може позбавити жителів регіону можливості доступу до правосуддя.

“Ми вважаємо, що зупинення діяльності судової гілки влади як однієї з гілок влади є кроком до руйнування самої української державності”, - підкреслив член ВККС.

Як повідомлялося, 14 вересня ВККС оголосила конкурс на зайняття 532 вакантних посад суддів у апеляційних судах.

14 грудня Вища кваліфікаційна комісія суддів збільшила кількість вакантних посад у окремих апеляційних судах, стосовно яких проводитиметься конкурс, до 550.

ВККС визнала такими, що не відповідають займаній посаді, шістьох суддів щодо яких є висновки ГРД

Вища кваліфікаційна комісія суддів України визнала такими, що не відповідають займаній посаді, 6 суддів щодо яких є відповідні висновки Громадської ради доброчесності.

Про це сказав секретар Другої палати, член ВККСУ Сергій Чумак на пресконференції в Укрінформі.

“Ми продовжили кваліфікаціонування з 13 листопада. Місяць. За цей місяць ми жодного засідання не провели там, де є висновки Громадської ради доброчесності, без участі Громадської ради доброчесності. Між нами налагоджена, я вважаю, нормальна співпраця... Ми враховуємо час, який потрібен Громадській раді доброчесності на перевірку кожного кандидата”, - повідомив Чумак.

За його словами, ВККС завчасно інформує ГРД про суддів, які будуть викликатися на співбесіди, “щоб забезпечити ГРД достатньо часу для перевірки судді”.

“На сьогодні 6 суддів за висновками, щодо яких є висновки Громадської ради доброчесності, Комісією визнані такими, що не відповідають займаній посаді. Відносно них, відносно когось вже внесені, відносно когось будуть найближчим часом внесені подання до Вищої ради правосуддя про звільнення”, - наголосив член ВККС.

За його словами, “це свідчить про те, що Комісія не толерує і не буде толерувати порушення з боку суддів”.

Водночас Чумак наголосив, що кожне рішення, коли ВККС визнає суддю таким, що не відповідає займаній посаді, “це дуже важке рішення, тому що це доля людини”.

“І багато хто, вони (судді — ред.) визнають, скажімо так, свої помилки і просять Комісію повірити, що це було або помилково, або вони переглянули свої позиції”, - додав Чумак.

Як відомо, Громадська рада доброчесності (ГРД) — незалежний громадський орган, що з 2016 року на підставі статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» сприяє Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) в оцінюванні чинних суддів та доборі кандидатів на посади суддів.

14 серпня 2023 року на зборах представників громадських об’єднань обрали новий склад Громадської ради доброчесності.

ВККС планує восени розпочати співбесіди з кандидатами на вакантні посади в апеляційних судах

Вища кваліфікаційна комісія суддів України планує восени наступного року розпочати співбесіди з кандидатами на вакантні посади суддів у апеляційних судах у межах оголошеного конкурсу.

Про це сказав секретар Другої палати, член ВККСУ Сергій Чумак на пресконференції в Укрінформі.

“За таймінгом, який є у Комісії, восени наступного року ми плануємо розпочати вже співбесіди в апеляційний суд. Тому що навесні іспит, спецперевірка і десь восени ми виходимо вже на співбесіди. І будемо прагнути наполегливо це робити”, - сказав Чумак.

Відповідаючи на запитання, коли в апеляційних судах можуть заповнитися вакантні посади в межах оголошеного конкурсу, член ВККС провів паралель із конкурсом до Верховного Суду.

“Я хотів би тут провести паралель з конкурсом до Верховного Суду. Воно не зовсім так, але процедура та ж сама. Коли проводився конкурс до Верховного Суду, було 120 посад. Конкурс проходив 9 місяців. У нас 550 посад - у чотири рази більше. Якщо взяти абсолютну пропорцію, то це 36 місяців. Звичайно, ми не можемо чекати 36 місяців і будемо намагатися зробити це якомога швидше”, - сказав Чумак.

Як повідомлялося, 14 вересня ВККС оголосила конкурс на зайняття 532 вакантних посад суддів у апеляційних судах.

14 грудня Вища кваліфікаційна комісія суддів збільшила кількість вакантних посад у окремих апеляційних судах, стосовно яких проводитиметься конкурс, до 550.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-