Закон про адміністративну процедуру в дії. Що зміниться для громадян, бізнесу та державних органів влади

Закон про адміністративну процедуру в дії. Що зміниться для громадян, бізнесу та державних органів влади

Укрінформ
20 грудня, 09:30 - пресконференція на тему: «Набуття чинності Закону України «Про адміністративну процедуру». Що змінюється для громадян, бізнесу і органів влади».

Організатор: Міністерство юстиції України.

Спікери: Людмила Сугак - заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції; Олександр Корнієнко - перший віцеспікер Верховної Ради України; Олег Немчинов -  міністр Кабінету Міністрів України;  Олег Войтович -  заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України; Лариса Білозір - голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Асьєр Сантільян Лузурьяга - керівник відділу «Належне управління і верховенство права» Представництва Європейського Союзу в Україні; Грегор Вірант - Голова Програми SIGMA; Віктор Тимощук - заступник голови правління Центру політико-правових реформ, експерт Проєкту ЄС EU4PAR2.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1).

Акредитація представників ЗМІ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd45CmDkAYwIZi2ZXGcgD72Itrbcftc2g9pnIZxQtefQv7EXA/viewform.

Контактна адреса galin.kalachova@gmail.com

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

У Києві обговорили зміни для громадян, бізнесу та органів влади, які передбачає Закон «Про адміністративну процедуру»

У Києві відбулась пресконференція з нагоди набрання чинності Закону України «Про адміністративну процедуру», де його учасники обговорили основні зміни для громадян, бізнесу та органів влади, які передбачає Закон «Про адміністративну процедуру», його місце у системі законодавства України та в контексті євроінтеграції та відновлення.

Захід відбувся в Укрінформі.

«Набуття чинності Закону «Про адміністративну процедуру» є дуже важливим кроком, до котрого українська влада та парламент так довго йшли», - зазначив перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Перший віцеспікер українського парламенту нагадав, «тим критикам, які стверджують, що нас змусили ухвалити Закон наші партнери через євроінтеграцію», про те, що парламент розпочав процес розробки закопроєкту ще задовго до того, як Україна подала заявку на вступ до ЄС та отримала кандидатський статус.

За його словами, депутати дев’ятого скликання Ради майже від початку роботи прагнули провести дану реформу, адже розуміли, що це одна з дуже важливих віх на шляху до адмінреформи, реформи публічного врядування.

Корнієнко переконаний, що запровадження Законом чітких і єдиних правил підвищить передбачуваність, прозорість і захистить інтереси всіх залучених сторін, що означає більше довіри до держави як з боку громадян, так і міжнародних партнерів.

Своє чергою міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов зазначив, що Закон України «Про адміністративну процедуру» є одним з основоположних законів реформи державного управління та визначений одним з трьох пріоритетів реформування держуправління згідно зі Звітом Єврокомісії про розширення.

«Ухваленням та імплементацією цього Закону Україна доєднується як до країн ЄС, так і до країн Організації економічного співробітництва та розвитку, де власне і діють такі стандарти», - підкреслив посадовець.

Він повідомив, що відтепер буде діяти загальна уніфікована адміністративна процедура для всіх видів взаємодії з адміністративними органами, а органи місцевого самоврядування повинні привести свої локальні нормативно-правові документи у відповідність із ЗАП.

«Закон передбачає, що відтепер державні структури мають розглядати скарги осіб чи представників бізнесу, давати обґрунтування чому було відмовлено у наданні тієї чи іншої послуги, дати доступ до усіх документів щодо справи та піти на зустріч у вирішенні питання, якщо особа хоче оскаржити певне рішення органу», - пояснила голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір.

За її словами, документ покликаний покращити взаємодію між державними структурами, громадянами та бізнесом, а також надати більше прав громадянам, більше можливостей для захисту власних інтересів, знизити рівень бюрократії.

«Ухвалення цього Закону базується на двох стовпах: з одного боку рекомендації міжнародних партнерів, а з іншого - запит суспільства», - поінформувала заступниця міністра юстиції з питань європейської інтеграції Людмила Сугак.

За словами посадовиці, Закон «Про адміністративну процедуру» запроваджує рамкове регулювання принципів та правил поведінки органів влади у відносинах з громадянами та бізнесом, підвищує правовий захист осіб та забезпечує законність, визначеність та передбачуваність усіх дій органів влади, розширює можливості осіб у їх взаємодії з державою, а також закріплює права та обов'язки учасників адміністративного провадження.

Вона додала, що також документом передбачено впровадження більш ефективного способу адміністративного оскарження, а саме можливість досудового врегулювання справи шляхом оскарження рішення адміністративного органу до вищестоящого адміністративного органу, що значно економить час та матеріальні витрати. У разі відсутності адміністративного органу вищого рівня, скарга щодо прийнятого адміністративного акта, процедурних рішень, дій чи бездіяльності адміністративного органу подається до того самого адміністративного органу, якщо при ньому утворено комісію з розгляду скарг.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ, експерт Проєкту ЄС EU4PAR2 Віктор Тимощук пояснив, що прозорість роботи вищезгаданих колегій буде регулюватись залученням до колегій громадськості.

«Закон надає право кожному адміністративному органу утворити комісію з розгляду скарг. До цього колегіального інструменту передбачається можливість залучення до третини громадськості», - поінформував він.

Експерт наголосив, що це зроблено для того, щоб додати неупередженості у вирішенні питань, таким чином Україна переймає найкращий європейський досвід.

Заступник державного секретаря Кабінету Міністрів України Олег Войтович подякував усій команді, яка приймала участь у розроблені Закону за відмінно виконану роботу та висловив сподівання, що реформа полегшить комунікації та співпрацю між органами влади та суспільством.

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня набув чинності Закон «Про адміністративну процедуру», який наближає українське законодавство до європейських стандартів.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-