Як змінилися побоювання українців щодо відбудови. Соціологічне опитування

Як змінилися побоювання українців щодо відбудови. Соціологічне опитування

Укрінформ
7 грудня, 11:00 - презентація результатів другої хвилі опитування на тему: «Як змінилися побоювання українців щодо відбудови».

Організатори:  Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Анастасія Мазурок - заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з операційної діяльності.

Питання до розгляду: 

  • Як змінилися настрої населення щодо повоєнного відновлення?
  • Чого бояться українці у відбудові?
  • Як населення оцінює відбудову, що триває зараз?
  • Чи готові люди долучатися до відновлення країни?
  • З якими проблемами стикаються очільники міськрад?
  • Що стоїть на заваді ефективним планам відбудови на регіональному рівні?

Чому це цікаво?

На замовлення Transparency International Ukraine за підтримки Проєкту USAID #ВзаємоДія дослідницька агенція Info Sapiens провела другу хвилю соціологічного опитування серед населення та мерів про потреби та очікування щодо того, як має виконуватись післявоєнна відбудова України. Оприлюднені дані стосуватимуться думки населення та мерів щодо майбутньої відбудови.

Результати першої хвилі опитування показали, що 73% українців серед можливих ризиків найбільше непокоїло повернення корупційних схем у процеси відбудови. 63% громадян боялися відсутності контролю і, як наслідок, розкрадання державних коштів. І лише на третьому місці населення (55%) хвилювало повернення воєнних дій. 

Контакти:  Дар’я Степанова, керівниця комунікаційного відділу Transparency International Ukraine: +38 063 726 2658, stepanova@ti-ukraine.org

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

Корупція та масштаб руйнувань є найбільшими ризиками майбутньої відбудови країни - дослідження

На думку українців, корупція та війна залишаються основними проблемами країни, причому корупція у питаннях майбутнього відновлення турбує населення навіть більше, ніж повторення бойових дій.

Про це свідчать результати проведеної в листопаді на замовлення Transparency International Ukraine другої хвилі опитування «Як змінилися побоювання українців щодо відбудови», які були презентовані в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Як і в першій хвилі дослідження, яка відбулася у березні цього року, українці вважають корупцію найбільшим ризиком у відновленні, причому одразу за двома параметрами: повернення корупційних схем (на ньому акцентували увагу 79% респондентів) та відсутність контролю і, як наслідок, розкрадання коштів (75% респондентів).

За пів року побоювання збільшилися на 9 відсоткових пунктів (в.п.) та 2 в.п. відповідно.

Серед інших загроз населення непокоїть великий масштаб руйнувань (його відзначили 65% респондентів) та загроза повторення бойових дій (63%). Обидва показники зросли майже в півтора раза порівняно з попередньою хвилею опитування.

Загалом поточні процеси відбудови відповідають або перевищують очікування 46% українців. Найбільш позитивно їх сприймають у східному (52%) та північному (50%) регіонах України. При цьому кияни критичніші у своїй оцінці, їхні очікування частіше не виправдані - так вважає 51% мешканців столиці. Натомість для 39% киян відбудова цілком виправдовує очікування.

Кожен третій дорослий українець (31%) знає або бачив приклади того, що вже було відбудовано. Переважна більшість із них (74%) задоволена результатом.

Водночас погляди населення на відновлення України стали більш прагматичними, ніж пів року тому. Порівняно з минулою хвилею дослідження значно збільшилася (із 63% у березні до 73% у листопаді) частка українців, які вважають, що відбудова триватиме понад 10 років.

Такі ж прогнози українці дають і стосовно відновлення економіки країни: 70% вважають, що цей процес триватиме до 10 років та більше.

При цьому українці наполягають, що влада має консультуватися з громадськістю у питаннях відбудови — так вважають 92% опитаних.

Друга хвиля соціологічного опитування серед населення та мерів щодо викликів і проблем, очікувань і загальних оцінок процесу відновлення України провела дослідницька агенція Info Sapiens на замовлення Transparency International Ukraine за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”».

В опитуванні у телефонному режимі взяла участь 1 тис. респондентів з усіх куточків України, в тому числі внутрішньо переміщені особи.

Як повідомлялося, результати першої хвилі опитування показали, що 73% українців серед можливих ризиків найбільше непокоїло повернення корупційних схем у процеси відновлення країни. 63% громадян боялися відсутності контролю і, як наслідок, розкрадання державних коштів. На третьому місці (55% опитаних) був ризик повернення бойових дій.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-