Результати грантового проєкту ОТП Банку та USAID з кредитування малого та середнього бізнесу

Результати грантового проєкту ОТП Банку та USAID з кредитування малого та середнього бізнесу

Укрінформ
05 грудня, 15:00 - пресконференція, присвячена першим результатам кредитування малого та середнього бізнесу в межах грантової програми Проєкту USAID “Реформування фінансового сектору” та ОТП Банку.

Організатори: АТ "OTП БАНК"  в Україні; Проєкт USAID “Реформування фінансового сектору”.

Спікери: Тарас Висоцький - перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України; Анна Юрченко - заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції;  Кім Кім Йі - директор Офісу економічного зростання Агентства США з міжнародного розвитку (USAID); Володимир Мудрий - голова правління АТ «OTП БАНК»  в Україні, голова ради Незалежної асоціації банків України; Ольга Волкова - директор департаменту корпоративних продажів малим і середнім клієнтам, АТ «OTП БАНК»  в Україні; Дмитро Глінський - в.о. виконавчого директора асоціації банків України (НАБУ); Надія Лисецька - підприємниця, засновниця Української платформи «Жінки в бізнесі», президентка Business People Club; Ірина Зайнулліна - заступниця фінансового директора ТОВ «Черкаси Мілк».

Модераторка: Олена Гіль - спеціалістка із банківської справи та портфельних гарантій.

Чому це цікаво? 

OTП Банк і Проєкт USAID «Реформування фінансового сектору» підписали грантову угоду, завдяки якій близько 100 підприємств отримають цільове фінансування та послуги факторингу за ставкою 7 % річних на суму понад 500 млн грн. Ця ставка значно нижча за найпоширеніші на ринку.

Програма спрямована на переміщені підприємства та компанії, активи яких постраждали від військових дій, а також підприємства критично важливих галузей та компанії, у структурі власності яких є жінки.

Під час заходу підприємці, які вже скористалися перевагами доступного фінансування, поділяться своїм досвідом.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Акредитація представників ЗМІ для участі офлайн триватиме до  17:00 4 грудня:   fsr_info@daiglobal.net.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Приватний сектор забезпечить щонайменше третину потреб повоєнної відбудови - Мінвідновлення

У разі впровадження необхідних реформ приватний сектор стане основою повоєнної відбудови України, забезпечивши принаймні третину її потреб.

Таку думку на пресконференції, присвяченій першим результатам кредитування малого та середнього бізнесу в межах грантової програми Проєкту USAID “Реформування фінансового сектору” і ОТП Банку висловила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції Анна Юрченко, передає кореспондент Укрінформу.

За словами посадовиці, першочергові програми з відновлення неможливо реалізувати тільки за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів, а також із використанням лише наявних технологічних ресурсів.

“Нещодавно Міжнародна фінансова корпорація IFC підготувала оцінку можливостей залучення бізнесу до процесу відновлення. За прогнозами, у разі впровадження в Україні необхідних реформ приватний сектор зможе задовольнити щонайменше третину відповідних потреб. Зокрема, ці реформи збільшать покриття потреб у фінансуванні зі 170 млрд до понад 400 млрд доларів у період до 2033 року”, - наголосила Юрченко.

Тому зусилля уряду й міжнародних партнерів України нині спрямовані як на прискорення внутрішніх реформ, так і на розширення доступу приватного українського бізнесу до фінансування за рахунок банківських кредитів і гарантій. Особлива увага — пошуку фінансового ресурсу для підтримки малих та середніх підприємств, надто тих, що працюють у переробці та в галузі виробництва будівельних матеріалів.

“Торішнє дослідження USAID показало, що українські виробники можуть забезпечити виготовлення майже 90% будівельних матеріалів, необхідних для повоєнного відновлення. При цьому йтиметься про збереження до 100 тисяч робочих місць та генерування понад 4 млрд гривень податкових надходжень”, - сказала заступниця міністра.

Вона, зокрема, звернула увагу на те, що в Україні наразі немає жодного виробника віконного скла, що є критично важливим, адже зараз ці матеріали імпортуються з-за кордону, що потребує великих валютних витрат. А виробники бетону у нас хоча й є, але повоєнний ринок потребуватиме набагато більше такої продукції. Тож ідеться про ще одне “вікно можливостей” для бізнесу: створюючи ці виробництва, він матиме стабільний попит і гарантоване замовлення на свою продукцію, забезпечить нові робочі місця для українців та податкові надходження — для держави.

“Також ми зараз працюємо над розширенням з урахуванням потреб бізнесу функціональності Реєстру пошкодженого і знищеного майна. Цей крок є ключовим у впровадженні механізмів компенсації та підтримки, а ще - важливим інструментом для розуміння статистичних потреб для відновлення економіки регіонів. Адже ми з партнерами віримо, що приватний сектор стане основою повоєнної відбудови України”, - підсумувала Юрченко.

Як повідомлялося, в березні в межах онлайн-форуму «FIT for Ukraine: Construction Materials» Україна презентувала інвестиційні можливості в галузі виробництва будівельних матеріалів. За даними Конфедерації будівельників України, для відбудови лише зруйнованого війною житлового фонду буде потрібно не менше 3,9 млн кв. м скла, 5,7 млн кубометрів (11,9 млн т) бетону, 39,3 млн кубометрів (або 14 млрд штук) цегли, 45 млн кв. м черепиці. Усе це — додатково до звичних середньорічних обсягів споживання такої продукції.

У Мінагрополітики сподіваються на початок відновлення агровиробництва вже наступного року

У Міністерстві аграрної політики та продовольства сподіваються, що наступного року розпочнеться відновлення сільськогосподарської галузі, яка зазнала величезних збитків через російську агресію.

Про це на пресконференції, присвяченій першим результатам кредитування малого та середнього бізнесу в межах грантової програми Проєкту USAID “Реформування фінансового сектору” і ОТП Банку, сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає кореспондент Укрінформу.

Посадовець нагадав, що зараз левову частку можливих прибутків вітчизняні сільгоспвиробники втрачають через ускладнену й дорогу логістику. Як наслідок, більшість аграріїв працюють з нульовою рентабельністю, є й ті, для кого цей показник мінусовий.

Водночас, за умови збереження нинішніх можливостей для агроекспорту та забезпечення доступу виробників до фінансового ресурсу, є підстави сподіватися на поступове покращення ситуації — передовсім, у віддалених від лінії фронту районах.

“Зважено оптимістично дивлячись на зроблене - 7 млн т експорту збіжжя українським гуманітарним коридором, перманентне збільшення кількості суден, які заходять у наші порти, - сподіваємося, що 2024-ий стане роком старту відновлення в агросекторі після двох дуже складних років. На жаль, про повне відновлення ще не йтиметься, адже ефект попередніх років даватиметься взнаки. Сподіватимемося, у 2025-му стане легше. І дуже важливо у цей період допомогти всім виробникам утриматися на плаву”, - сказав Висоцький.

Він наголосив не лише на важливості надання аграріям фінансової підтримки в межах пільгових державних програм, а й на необхідності розширення кредитної та грантової допомоги від міжнародних партнерів.

Помічною, за словами Висоцького, є й нова програма, яку ОТП Банк втілює за сприяння Проєкту USAID “Реформування фінансового сектору”.

“Хочу нагадати також, що уряд продовжує дію програми “Доступні кредити 5-7-9%”. На наступний рік у бюджеті на неї передбачено 18 млрд грн (цьогоріч було 16 млрд грн). Але поки що ми не можемо вийти на платежі “місяць у місяць”, є певні затримки. Звідси висновок, що цих грошей недостатньо, адже попит набагато більший”, - пояснив Висоцький.

Заступник міністра закликав міжнародних партнерів та вітчизняний банківський сектор по можливості розширювати перелік таких кредитних програм. На його переконання, кожен додатковий проєкт від партнерів та банків дозволяє зняти частину навантаження із чинних державних програм.

Висоцький наголосив, що агросектор (принаймні, в рослинництві) не має можливостей системного виробництва, як і можливості постійно працювати “на склад”. Отже, потребує постійного доступу до обігового ресурсу, що в умовах реальної кредитної ставки, яка перевищує 20-25%, дуже проблематично.

“Натомість кожна можливість знизити відсоткову ставку - приміром, до 7%, як пропонується реципієнтам цієї програми (ОТП Банку - ред.), - пришвидшить початок відновлення”, - переконаний посадовець.

Як повідомлялося, у жовтні ОТП Банк отримав від Проєкту USAID «Реформування фінансового сектору» грант на 1,2 млн дол. для компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються мікро-, малому й середньому підприємництву. Пріоритет мають позичальники, які змінили місце ведення бізнесу або ті, чиї активи постраждали унаслідок військових дій, а також представники критичних галузей економіки: агровиробництва, логістики, переробки, пакування. Окремий акцент - на кредитування бізнесів з переважною часткою жінок у структурі власності.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-