Депортовані українці у «пунктах тимчасових розміщень» – місце перебування чи нові табори?

Депортовані українці у «пунктах тимчасових розміщень» – місце перебування чи нові табори?

Укрінформ
30 жовтня, 14:00 - круглий стіл на тему: «Депортовані українці у так званих «пунктах тимчасових розміщень» – місце перебування чи нові табори?».

Організатори: Проєкт Where Are Our People?, PR Army, Коаліція «Україна. П'ята ранку».

Учасники: Дар’я Герасимчук - Уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації; Ірина Суслова - представниця Уповноваженого з прав дитини; Владислав Гаврилов - історик-дослідник проєкту Where Are Our People?, запрошений науковець у межах Ініціативи міжнародного співробітництва зі справ дітей при Джорджтаунському університеті (США); Катерина Рашевська - юристка ГО «Регіональний центр прав людини»; Марія Суляліна - керівниця проєктів Центру громадянської просвіти «Альменда»; Джейн Алієва - директорка PAYBACK4UKRAINE, засновниця благодійного фонду «Мама Джейн».

Модераторка: Христина Шкудор - адвокаційна менеджерка проєкту Where are our people?.

Довідково. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Російська Федерація вивезла на свою територію понад 2,8 млн українських громадян з тимчасово окупованих регіонів. За даними сайту Children of War, 19 546 з них – діти. Наразі ідентифіковано 15 546 дітей, що були вивезені до Росії, ще 3 тис. – до Білорусі, з них лише 386 вдалося повернути.

Депортованих українців розміщують у спецтаборах або «пунктах тимчасових розміщень», умови перебування в яких невідомі. За російськими джерелами, йдеться про понад 800 таборів у Росії та понад 10 у Білорусі. Найважливішим є встановлення адрес цих таборів, а особливо ідентифікація осіб, які там перебувають. Росія та Білорусь перешкоджають цьому процесу, відмовляючи надавати інформацію Україні. 

Україна ставить за мету з’ясувати інформацію про перебування своїх депортованих громадян, щоб повернути їх додому.  

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: Богдан Павленко, PR менеджер, тел: +38 099 925 54 95, e-mail: bogdan.pavlenko@pr.army.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

У 2023 році Росія доправила до "таборів перевиховання" понад 8 тис. українських дітей - експерт

У 2023 році Росія доправила до "таборів перевиховання" понад 8 тис. українських дітей. Мета цих таборів - індоктринація, мілітаризація дітей.

Про це під час круглого столу «Депортовані українці у так званих «пунктах тимчасових розміщень» – місце перебування чи нові табори?», який відбувся в Укрінформі, сказала голова ГО "Регіональний центр прав людини" Катерина Рашевська.

"У 2023 році РФ не просто не відмовилася від стратегії викорінення української ідентичності, а й створила нові потужності, систему, яка має відповідне правове регулювання, окремі кошти на реалізацію і окрему мету. Ця мета має чіткий геноцидальний характер і спрямована на те, щоб перетворити українських дітей на ворогів власної нації, на ворогів України. На жаль, та політика, яка спрямована на їх індоктринацію, мілітаризацію, будемо відвертими, має вплив і буде мати для нас вплив у майбутньому. ... ГО "Регіональний центр прав людини" у 2023 році зафіксовано 87 випадків переміщення щонайменше 8 330 українських дітей до так званих таборів перевиховання. Ці табори знаходяться в 30 суб'єктах РФ, також на території тимчасово окупованого Криму та в Білорусі", - сказала Рашевська.

За її словами, це щонайменше 46 інституцій на території РФ, 7 інституцій на території Криму та 8 інституцій в Білорусі.

Рашевська наголосила, що російська влада позиціонує ці табори як реабілітаційні установи. Втім аналіз цієї системи показав, що програми, за якими українських дітей доправляють до цих таборів, можна розділити на кілька категорій. Зокрема, так зване патріотичне виховання, яке фінансується в рамках федеральної програми з патріотичного виховання коштом федерального бюджету РФ або фондами Путіна. Зокрема, це Фонд президентських грантів та Фонд президентських культурних ініціатив.

"Як юрист наголошую, що давно є висновки, що політична індоктринація, перевиховання, русифікація, як у нашому випадку, є порушенням права дитини на освіту і порушенням права дитини на збереження її ідентичності, разом із нав'язуванням російського громадянства. Задля того, щоб "відпочити" в російському або білоруському "таборі" українські діти повинні мати російські документи. Ми маємо широкомасштабне і систематичне порушення прав дитини, яке має в собі ознаки злочину проти людяності. Це міжнародний злочин", - сказала Рашевська.

Також, за її словами, дітей розміщують у військових таборах з метою їх мілітаризації.

"Це такі казарми або наметові містечка, де українські діти, починаючи з 8 років, ходять зі зброєю, вчаться стріляти, віддають честь російським командирам, зазвичай, донським казакам, які отримують на все це гроші. Все це також з Фонду президентських грантів", - розповіла Рашевська.

За її словами, в одному з таборів українських дітей націлюють на те, щоб вони обирали собі військову кар'єру в РФ. Це має ознаки ще одного міжнародного злочину - примусової служби у збройних силах супротивної держави.

Ще однією програмою, в яку втягують українських дітей, є, за словами Рашевської, так звана програма "Культурна карта 4 + 85" для "школярів з нових регіонів".

"Її розвивають вже інші суб'єкти, не тільки міноборони та президент РФ, а й мінпросвіти РФ і росконцерт. Ці дві установи щотижня вивозять 200-300 дітей з окупованих територій України. У них є норма для кожної окупованої частини України. З кожної області потрібно вивезти 2,5 тис. дітей. У той час як Донецька та Луганська області окуповані майже повністю, а Запорізька та Херсонська частково, показник для них такий самий", - сказала Рашевська.

Окрім цього, додала вона, кожна з цих програм спрямована на конкретну вікову категорію: "Культурная карта" на дітей 9-11 років, "Движеніє пєрвих" - на 14-17 років, "університетські зміни" охоплюють дітей 12-17 років.

"Тобто фактично у них є чіткий план, як дитина, починаючи з наймолодшого віку, буде перетворюватися на громадянина Російської Федерації", - резюмувала Рашевська.

За її словами, Росія виділила на це у 2023 році 69 млрд рублів. У 2024 році планується збільшити цю цифру.

Рашевська додала, що за даними самих росіян, кількість українських дітей, яких вивезли в такі табори, становить 80 тис. Чи всі діти повернулися додому після такого відпочинку, встановити наразі не вдається.

Як повідомлялося, за офіційною статистикою ООН Росія під час повномасштабної війни проти України насильно депортувала 2,8 млн українців, з яких ідентифіковано майже 20 тис. дітей. Вдалося повернути в Україну лише 386 дітей.

На прикладі українських дітей всі побачили відсутність у світі системи безпеки дітей - Герасимчук

На прикладі українських дітей стало зрозуміло, що у світі немає єдиної глобальної системи безпеки дітей.

Про це сказала уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук під час круглого столу «Депортовані українці у так званих «пунктах тимчасових розміщень» – місце перебування чи нові табори?», який відбувся в Укрінформі.

"Необхідно, щоб у всьому світі всі розуміли, що насправді йдеться не лише про українських дітей. Це важливий акцент. Тому що на прикладі українських дітей ми побачили, що єдиної глобальної системи безпеки дітей в світі просто не існує. Так, ми маємо чітко виписану велику кількість різних важливих документів, в яких нібито все врегульовано. Але це працює, лише якщо всі члени світової спільноти працюють за правилами. Якщо хтось йде поза правилами, і в даному випадку сьогодні це Російська Федерація, завтра це може бути будь-яка інша країна світу і діти іншої країни, то вся ця система просто не працює. Тому на сьогоднішній день, рятуючи українських дітей, ми говоримо про порятунок всіх дітей світу. Тому що поки є в небезпеці українські діти, так само в безпеці не може себе почувати жодна інша дитина в світі", - сказала Герасимчук.

Вона зауважила, що необхідно не допустити закидів на кшталт тих, які періодично звучать на міжнародній арені, стосовно "кращих інтересів дитини", наприклад, що дітей, які були вивезені до РФ в маленькому віці, допустимо залишати в тих родинах, з тими людьми, з якими вони провели два останні роки.

"Починають намагатися вивертати поняття кращих інтересів дитини насправді у зовсім зворотній бік. Як ми можемо залишити дитину, яку викрав маніяк і багато років утримував? Нехай він про неї турбувався, нехай він забезпечував її всім необхідним, але це маніяк, це злочинець, це людина, яка викрала дитину. Якщо ми говоримо про кращі інтереси дитини, то вони полягають в тому, що кожна українська дитина має повернутися додому", - підкреслила Герасимчук.

Вона додала, що повертати українських дітей необхідно, не чекаючи завершення повномасштабного вторгнення, оскільки російська пропаганда, на жаль, дуже сильно впливає на дітей.

"Навіть якщо дитина кілька місяців перебувала в РФ чи була примусово переміщена на іншу територію України, то ця дитина, яка була під важкою російською індоктринацією, потребує реінтеграції. Тому часу чекати у нас немає", - сказала Герасимчук.

За її словами, пошук алгоритму повернення дітей почався ще тоді, коли почали фіксуватися випадки депортації дітей.

На сьогоднішній момент, як зазначила Герасимчук, такого алгоритму і механізму немає. Втім, нині робота з їх напрацювання триває. Вона нагадала, що в кінці травня 2023 року Президент України ухвалив план повернення незаконно депортованих Росією дітей Bring Kids Back UA, із 2022 року працює координаційна рада з питань безпеки дітей під час війни при Офісі Президента, яка напрацювала цей план.

"Цей план передбачає сім блоків, які є не поетапним виконанням, а мають здійснюватися вже зараз негайно і синхронно. Саме до цього плану ми пропонуємо долучатися третім країнам, міжнародним організаціям, громадським організаціям в Україні, за кордоном, тому що тільки разом, скажімо так, колективним розумом ми зможемо створити те, що є зараз необхідним для всіх дітей світу", - сказала Герасимчук.

Так, за її словами, перший пункт плану Bring Kids Back UA передбачає пошук, верифікацію, ідентифікацію дітей і їх повернення. Ця робота ведеться як в середині країни, так і з залученням представників міжнародної спільноти, третіх країн, структур ООН, ЄС.

Також нещодавно було оголошено про старт роботи міжнародної експертної групи, яку очолить керівник ОП Андрій Єрмак та баронеса Кеннеді, яка і буде об'єднувати фахівців, експертів із захисту прав дитини найвищого рівня з різних країн та міжнародних структур, які мають напрацювати певні механізми повернення українських дітей.

Другий блок плану, як додала Герасимчук, передбачає реінтеграцію дітей, яких вдається повернути. Зокрема, є алгоритм оцінки потреб кожної дитини. Третій блок стосується розбудови сімейного виховання в Україні. Герасимчук пояснила, що розвиток цієї сфери дозволить тих дітей, які були викрадені Росією, після повернення до України повертати не в інтернатні заклади, а в альтернативні родини. За її словами, це актуально також і з огляду на те, що є діти, які втратили батьків під час повномасштабної війни.

Як додала Герасимчук, четвертий блок плану стосується роботи центру захисту прав дитини, п'ятий блок - збору доказів та притягнення Росії до відповідальності, шостий блок стосується міжпарламентської взаємодії, сьомий блок - інформаційних кампаній на території України і за кордоном.

Зокрема, як нагадала Герасимчук, в рамках останнього блоку вже була запущена інформаційна кампанія "Викрадені голоси", яка розпочалась в Берліні, продовжилась в Гаазі.

Як повідомлялося, за офіційною статистикою ООН, Росія під час повномасштабної війни проти України насильно депортувала 2,8 млн українців, з яких ідентифіковано майже 20 тис. дітей. Вдалося повернути в Україну лише 386 дітей.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-