Реформи заради перемоги. Презентація дослідження «Вокс Україна»

Реформи заради перемоги. Презентація дослідження «Вокс Україна»

Укрінформ
21 серпня, 14:00 - панельна дискусія на тему: «Реформи заради перемоги».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Сергій Бут - голова Правління АТ «Прозорро.Продажі»; Мстислав Банік - керівник проєкту Дія; Сергій Деркач - заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України; Олександр Рябець -  заступник голови НСЗУ з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Тарас Случик - керівник компонента Міста Доброчесності Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI); Світлана Сліпченко - керівниця проєкту VoxCheck; Ірина Чаговець - керівниця офісу доброчесності НАЗК.

Чому це цікаво? 

Аналітики «Вокс Україна» та Factum Group детально розкажуть про настрої та очікування українців щодо реформ. Також вони обговорять успіхи змін у державі, чому одні з них стали значно помітнішими, ніж інші, та як держава та громадський сектор зможуть працювати разом, аби отримати найкращий результат.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Протидія корупції є головним пріоритетом для реформування країни - дослідження

На думку українців, протидія корупції є пріоритетом №1 для реформування країни. У ТОП-5 також увійшли медична, судова, реформа освіти та пенсійна реформи.

Про це свідчать результати спільного соціологічного дослідження проєкту VoxCheck та компанії Factum Group, оголошені під час панельної дискусії на тему: «Реформи заради перемоги» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“За даними нашого опитування, 81% українців вважає пріоритетною антикорупційну реформу. Важливими також є поліпшення системи охорони здоров’я, судової системи та сфери освіти. Відмічу також, що реформа армії сьогодні теж знаходиться у верхній частині рейтингу, який складено за відповідями респондентів”, - повідомила представниця соціологічної компанії Factum Group Ніка Єлізарова.

За її словами, очікуваними результатами реформ для населення є такі показники:

Зменшення корупції та розкрадання бюджету (71% опитаних)

Збільшення добробуту українців (63%)

Ефективне використання бюджетних коштів (39%).

“На питання, що ж заважає реформам, українці в більшості відмітили, що саме корупція і є перепоною на шляху реформування, сподіваючись на її викорінення. І це, на думку населення, є навіть більш важливим фактором, ніж припинення військових дій у війні з Росією”, - каже Єлізарова.

Керівниця проєкту VoxCheck, наукова редакторка VoxUkraine Світлана Сліпченко своєю чергою відмітила, що з обізнаністю про реформи ситуація, на жаль, не райдужна. За її словами, результати опитування показали, що часто люди не розуміють, що таке реформи (наприклад, багато хто називає реформами підвищення зарплат або забезпечення робочими місцями).

Наприклад, респонденти не уточнили, що вони мали на увазі під пенсійною реформою, але, ймовірно, більшість мали на думці підвищення пенсій, оскільки досить багато опитаних вказали підвищення зарплати чи соціальної підтримки як відповідь на це запитання.

“Найменше люди знають про судову, податкову реформи та реформи в малій приватизації, - каже Сліпченко. - При цьому найбільше орієнтуються в суті змін ті, хто підтримує громадську активність. Наприклад, жінки знають більше про освітню реформу, адже постійно з нею стикаються в житті. Учасники громадських рад більше знають про децентралізацію, ті, хто задіяні в розробці нормативних актів – про судову реформу”.

До того ж люди, які беруть участь у певних громадських активностях, за її словами, більш схильні оцінювати реформи як ефективні.

«Потрібні як додаткові зусилля щодо інформування людей, так і більш детальні опитування, оскільки ті, хто стверджує, що має кращу обізнаність, зазвичай більш позитивно оцінюють успіх реформ та ефективність громадської активності», - підкреслила Сліпченко.

У квітні 2023 року аналітики опитали онлайн 1000 українців про їхню обізнаність щодо реформ, думки про важливість та успіх реформ та особисту участь у декількох типах громадянських активностей.

Як повідомлялося, за даними НАБУ, від початку повномасштабного вторгнення РФ значно зросли корупційні ризики у таких сферах, як оборона, митниця, судова система.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-