Допомога особам, які пережили сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом

Допомога особам, які пережили сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом

Укрінформ
25 липня, 10:30 - круглий стіл на тему: «Рік роботи Фонду Др. Денiса Муквеге з імплементації холістичної моделі допомоги постраждалим від СНПК в Україні: основні досягнення, виклики, плани на наступний рік».

Організатори: Фонд Др. Деніса Муквеге у партнерстві з Апаратом Урядової уповноваженої з питань гендерної політики та Офісом Віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

До участі запрошені: Катрiйн Коппенс - виконавча директорка Фонду Др. Деніса Муквеге; Катерина Левченко​ - Урядова уповноважена з питань гендерної політики; Євгенія Лук’янченко - радниця Віцепрем‘єрки з європейськоі та євроатлантичноі інтеграції;  Iрина Микичак - директорка з координації органів центральної та виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ, радниця прем’єр-міністра України; Василь Луцик - голова Національної соціальної сервісної служби України; Юлiя Лихач - директорка Вищої школи публічного управління; Юлія Давидова - професор, головний спеціаліст з акушерства і гінекології НАМН України, завідувачка відділення акушерських проблем екстрагенітальної патології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології ім. академіка О.М. Лук’янової НАМН України»; Олена Суслова - засновниця та старша аналітикиня «Інформаційно-консультативного жіночого центру»; Ірина Довгань - голова ГО «SEMA Україна»; Людмила Гусейнова - директорка з комунікацій «SEMA Україна»;  Марина Легенька - голова ГО "Ла Страда"; Олена Панченко -  представниця Українського жіночого фонду; Сара Колінз - керівник програми Holistic Care Фонду Др.Деніса Муквеге; Марія Єфімчук - програмна менеджерка  Фонду Др.Деніса Муквеге в Україні; представник "Фонду Сім'ї Андрєєвих”.  

Модератор: Федiр Дунебабiн - спільний представник в Україні Фонду Др. Деніса Муквеге та Глобальнoго фонду тих, хто пережили насильство.

Коротко: Учасники заходу обговорять роботу з виконання рамкової угоди мiж Фондом Др. Денiса Муквеге, Глобальним Фондом тих, хто пережив насильство, Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції і Апаратом Урядової уповноваженої з питань гендерної політики щодо посилення доступу до якісної холістичної, інтегрованої допомоги особам, які пережили СНПК. Зокрема, будуть презентовані основні досягнення та виклики, інноваційні та ефективні практики, а також плани на наступний рік.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 9:30 25 липня 2023 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Майже 30 тис. лікарів зможуть надати психологічну підтримку постраждалим від злочинів сексуального характеру

Близько 30 тисяч українських лікарів первинної медицини пройшли навчання за курсом Всесвітньої організації охорони здоров'я з психологічної підтримки.

Про це поінформувала директорка з координації органів центральної та виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ Ірина Микичак під час круглого столу «Рік роботи Фонду Др. Денiса Муквеге з імплементації холістичної моделі допомоги постраждалим від СНПК в Україні: основні досягнення, виклики, плани на наступний рік», що відбувся в пресцентрі Укрінформу.

«Сьогодні близько 30 тисяч лікарів первинної медицини вже пройшли навчання за курсом ВООЗ з психологічної підтримки, зокрема, модуль підтримки постраждалих від гендерно чутливих злочинів - сексуального насильства», - сказала вона.

Водночас голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик зауважив, що психологи в Україні також продовжують підвищувати свою кваліфікацію. Зокрема, минулого тижня закінчилося навчання для фахівців, організоване спільно з Радою Європи. За результатом цього навчання, 35 осіб отримали сертифікати, які зможуть надавати допомогу постраждалим на місцевому рівні.

Луцик також підкреслив, що освітні програми та інформаційні кампанії у галузі допомоги постраждалим від СНПК потрібно розширювати на регіони, оскільки на місцевому рівні наразі «важко знайти спеціаліста, який може надати допомогу».

«Під час формування політики для нас дуже важливо базуватися на принципі холістичної, комплексної, допомоги постраждалим», - наголосила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко​.

За її словами, принципи, сформульовані правозахисниками доктором Муквеге та Надією Мурад, закладені у державну політику в питаннях протидії сексуальному насильству під час війни. Левченко зауважила, що Україна підтримує співпрацю з фондом Муквеге. Зокрема, вже відбулися зустрічі з питань доступу до правосуддя та покарання винних, протидії торгівлі людьми та підсилення спроможності сектора безпеки та оборони відповідати на виклики пов'язані з СНПК.

Своєю чергою спільний представник в Україні Фонду Др. Деніса Муквеге та Глобального фонду тих, хто пережив насильство, Федiр Дунебабiн повідомив, що фонд Муквеге планує розширити географію надання допомоги постраждалим від СНПК, яка наразі локалізується у Києві та Львові.

Як повідомлялося, станом на березень правоохоронці розслідують 171 випадок сексуального насильства з боку російських військових.

В Україні створено 11 центрів допомоги постраждалим від сексуального насилля, триває робота над відкриттям таких центрів за кордоном.

 Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-