Як реалізувати антикорупційну політику в секторі оборони під час війни?

Як реалізувати антикорупційну політику в секторі оборони під час війни?

Укрінформ
19 липня, 12:30 - пресконференція на тему: "Як реалізувати антикорупційну політику в секторі оборони під час війни?".

Організатори: Ukraine Media Center — Ukrinform.

Учасники: Олександр Новіков - голова НАЗК; Олексій Резніков - міністр оборони України;  Олександр Камишін - міністр з питань стратегічних галузей промисловості; Гліб Канєвський - експерт з питань антикорупційної політики; Світлана Мусіяка - керівниця напряму досліджень та вироблення політик НАКО; Сергій Степанян - т. в. о. директора Департаменту з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства оборони України; Дмитро Калмиков - керівник Департаменту антикорупційної політики НАЗК; Марина Бариніна - керівник Управління формування політики доброчесності у сфері безпеки та оборони НАЗК.

Теми для обговорення:

  • Організація виконання заходів ДАП в Міноборони та Збройних Силах України.
  • Презентація інформаційної системи моніторингу з реалізації ДАП.
  • Презентація аналітичного брифу НАКО «Державна антикорупційна програма  на 2023-2025 роки (ДАП): фактори успіху для сектору оборони».

Чому це цікаво? 

У Державній антикорупційній програмі (ДАП) на 2023-2025 рр. заплановано 65 заходів у секторі оборони. Зокрема, це зміни в оборонних закупівлях, розпорядженні державним майном, забезпеченні житлом військовослужбовців тощо.

Учасники обговорять як забезпечити ефективне виконання вказаних заходів в умовах правового режиму воєнного стану

Акредитація представників ЗМІ до 17:00 18 липня  за посиланням: https://forms.gle/4e3sVj9hz81CuqaG6

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/, українською та англійською мовами.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Резніков проти відновлення е-декларування для військовослужбовців до завершення війни

Міністр оборони Олексій Резніков вважає за доцільне відновлювати декларування доходів військовослужбовцями після закінчення війни.

Про це він сказав у Медіацентрі Україна – Укрінформ на пресконференції на тему: "Як реалізувати антикорупційну політику в секторі оборони під час війни?".

«Є деякі речі, які, напевне, доведеться перенести на після перемоги. А перемога буде. Повертаємось до декларування. Я вважаю, що я маю право і мені немає що приховувати, декларувати всі свої статки. Я заробляв і заповнював декларацію з 1998 року. Можна прослідкувати всі мої доходи, я в базі податкової інспекції робив це добровільно. Але я вважаю, що станом на сьогоднішній день під час воєнного стану небезпечним є, коли військовослужбовці будуть заповнювати декларацію. Бо там є певні рядки, які дуже небажано, щоб бачив ворог», - сказав міністр.

Тому, на його думку, сьогоднішнє обмеження щодо військовослужбовців - розумне і справедливе. «Треба перемогти і тоді повертатись до загального декларування. Треба тримати баланс між прозорістю, звітністю і безпекою», - додав Резніков.

Як повідомлялося, Верховна Рада на початку повномасштабної війни призупинила процес обов'язкового декларування майна чиновниками, дозволивши подати дані про свої статки вже після скасування воєнного стану. При цьому НАЗК залишило можливість для добровільного подання декларації.

Водночас у ЄС радять Україні завершити до осені кілька важливих політичних реформ, зокрема поновити е-декларування для чиновників.

Нині на розгляді в парламенті перебуває законопроєкт №8071, який відновлює процес подання та перевірки електронних декларацій.

Резніков сподівається, що Україна на саміті у Вашингтоні стане 33-членом НАТО

Міністр оборони Олексій Резніков сподівається, що символізм цифри «33» спрацює і Україна на наступному саміті Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні стане 33-м членом НАТО.

Про це він сказав у Медіацентрі Україна – Укрінформ на пресконференції на тему: "Як реалізувати антикорупційну політику в секторі оборони під час війни?".

«Символізм цифри 33 я побачив у Литві. Там перед самітом оголосили програму на підтримку України – 33 тисячі жовто-синіх прапорів, або кульок повітряних по всій Литві. І я їх бачив з вежі Гедеміноса - цей символ цифри 33", - зазначив він.

Крім того, міністр нагадав, що наступного року буде 33 роки незалежності України - і це також дуже символічно.

Також, за його словами, наступного року буде 75-та річниця створення НАТО. «Він був створений для того, щоб протистояти агресії Радянського союзу, або російській імперії - вже вона так називається. І сьогодні у світі існує єдина країна, яка має справжній досвід військового протистояння так званій другій країні світу – це Україна. Я вважаю, що інших аргументів для запрошення України в НАТО більше не потрібно. Тому я вважаю, що символічно на 75 років Альянсу, саме у Вашингтоні. Єдине, що нам треба завершити важливе домашнє завдання, – це перемогти, і ми переможемо", - наголосив міністр.

Крім того, Резніков заявив, що на цьогорічному саміті НАТО у Вільнюсі жодного разу не звучало слово «корупція» щодо України.

«За два дні, під час яких ми перебували на саміті у Вільнюсі і комунікували з лідерами країн, і на всіх сесіях, на яких ми бували, - жодного разу слово «корупція» не звучала як вимога до України. Це означає, що наші зусилля – і Верховної Ради, і створених антикорупційних органів партнери оцінили, і рівень довіри піднявся. Тому на саміті у Вільнюсі мова йшла про очікування від України стосовно реформ. Слово «корупція» жодного разу за два дні я не почув», - підкреслив міністр і наголосив, що це означає, що Україна рухається у правильному напрямку.

Як повідомлялося, під час Вільнюського саміту 11 липня держави-члени НАТО узгодили пакет підтримки із трьох елементів, який має наблизити вступ України до Альянсу. Цей пакет передбачає скасування вимоги щодо виконання ПДЧ; довгострокову програму військової допомоги; запуск Ради Україна – НАТО.

Міноборони планує розширити практику закупівель через Prozorro – Резніков

Міністерство оборони планує поширити практику оборонних закупівель через платформу Prozorro на види закупівель, які не підпадають під обмеження, передбачені правовим режимом воєнного стану.

Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив під час пресконференції в Укрінформі.

"Хочу звернути увагу, що чинне законодавство не зобов’язує Міністерство оборони закуповувати будь-що для Збройних сил України через систему Prozorro. На конкурентних засадах, але тільки в закритому режимі, тому що цього вимагає правовий режим воєнного стану. Але ми проаналізували законодавство. Побачили, що за напрямом ресурсного забезпечення, наприклад харчування, одяг і так далі, ми можемо навіть під час воєнного стану вийти на більш прозорі і зрозумілі конкурентні платформи", – зазначив Резніков.

За його словами, Міноборони повернулося на Prozorro і вже провело завдяки цій системі чергову закупівлю послуги з харчування для великої кількості військовослужбовців ЗСУ.

"Тому я вважаю, що це позитивне зрушення, і ми зараз максимально підемо по всіх інших видах закупівель, які не передбачають режиму "Таємно", – уточнив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Резніков заявляв, що Міністерство оборони публікуватиме ціни на небойові товари на Prozorro, коли для цього будуть технічні можливості.

У травні цього року Міноборони почало проводити закупівлі на Prozorro. Зокрема, результати закупівель продуктів харчування для ЗСУ на друге півріччя оприлюднені в системі Prozorro 12-13 червня.

З 21 червня Міноборони почало укладати договори на постачання продуктів харчування для ЗСУ за новою процедурою.

Міноборони вже приступило до виконання Державної антикорупційної програми - Резніков

Міністерство оборони вже приступило до виконання Державної антикорупційної програми.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков на пресконференції "Як реалізувати антикорупційну політику в секторі оборони під час війни?" у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"4-го квітня я затвердив план заходів із реалізації Державної антикорупційної програми. Ми розпочали її виконувати в Міноборони. Сьогодні дивимося на цю антикорупційну програму як на один із треків, який приведе нас до позитивного голосування і Україна стане 33 країною-членом НАТО", – сказав Резніков.

Глава Міноборони наголосив, що реалізація Державної антикорупційної програми сприятиме підвищенню ефективності розпорядження землями оборони, об’єктами нерухомості, надлишковим рухомим військовим майном, об’єктами інтелектуальної власності, споживання пального, закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, контролю продукції оборонного призначення, забезпечення житлом військовослужбовців та реалізації військової кадрової політики тощо.

"Усього передбачено досягти 16 стратегічних результатів та реалізувати 65 заходів. Оскільки ми сприймаємо розбудову доброчесності не як гасла, а як керівництво до дії, я переконаний, що ми будемо це робити", – додав міністр

Як повідомлялося, 4 березня Кабінет Міністрів України затвердив Державну антикорупційну програму на 2023–2025 роки. Це документ, що визначає систему конкретних антикорупційних заходів, спрямованих на виконання Антикорупційної стратегії. 13 березня її текст оприлюднено на сайті уряду. Програма охоплює такі сфери, як підвищення ефективності системи протидії корупції; забезпечення невідворотності відповідальності за корупцію; оборона; правосуддя; державне регулювання економіки; митна справа та оподаткування; будівництво, земельні відносини та інфраструктура; охорона здоров’я; освіта та соціальний захист; антимонопольна політика.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що МОУ має підготувати 25 нормативних актів у рамках Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки.

У Міноборони здійснюються структурні зміни для запобігання корупції – Резніков

У Міністерстві оборони України проводяться структурні зміни для запобігання корупційним ризикам - йдеться про розподіл функцій і повноважень серед підрозділів оборонного відомства.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков на пресконференції "Як реалізувати антикорупційну політику в секторі оборони під час війни?" у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Наразі ми на шляху до переведення функції закупівель від департаментів Міноборони до сервісних агенцій. Перші мають займатися плануванням, стандартизацією, контролем якості, взаємодією зі Збройними силами України, а комерційні питання мають бути передані відповідним агентствам. Вже створено агенцію, яка займається безпосередньо оборонними закупівлями. На стадії запуску агенція, яка відповідатиме за ресурсне забезпечення, тобто тилове. Ми сьогодні відпрацьовуємо всі необхідні правові акти", - сказав Резніков.

Інший напрям, за його словами, – цифрова трансформація, і насамперед ідеться про програми забезпечення логістики.

"Це дасть змогу підняти все на рівень абсолютної прозорості, контролю, відповідальності й мінімізувати будь-яку корупційну спроможність", – підкреслив міністр.

Третім напрямом Резніков назвав посилення антикорупційної інфраструктури. Зокрема, статус профільного підрозділу Міноборони підвищено з управління до департаменту, вдосконалюється робота територіальних підрозділів.

"У цьому процесі ми активно співпрацюємо з НАЗК. У нас спільні цілі і спільні цінності. Створення в НАЗК Управління з формування політики доброчесності у сфері безпеки та оборони ми сприймаємо як дуже позитивний крок", - наголосив очільник оборонного відомства.

Як повідомлялося, Міністерство оборони підготувало концепцію трансформації сектору оборони.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-