Презентація напрацювань проєкту «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права»

Презентація напрацювань проєкту «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права»

Укрінформ
20 липня,13:00 - презентація напрацювань проєкту «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права».

За підтримки програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди, який реалізовувався у 3 пілотних областях – Чернігівській, Сумській та Харківській.

Спікери: Есселін ван Ертен - заступниця голови місії Посольства Нідерландів в Україні; Олександр Підгорний – ГО «Чернігівський Центр Прав Людини»; Наталія Дрозд – ГО «Центр Доброчин»; Євгеній Малецький – ГО «Чернігівська Правозахисна Спілка»; Анжела Мойсеєнко - Благодійна організація «Чернігівське відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»; Владислав Максименко - ГО «Громадський моніторинг України»; Павло Іванін – ГО «Слобожанський ресурсний центр».

Учасники розкажуть:

  • як краща спроможність організацій громадянського суспільства допомагає протидіяти корупції;
  • чи можна створити антикорупційне середовище в громаді;
  • яку користь дає попередження виникнення корупції та підвищення рівня антикорупційної обізнаності населення;
  • якими напрацюваннями проєкту вже можна скористатись.

Контактна особа: Олександр Підгорний, e-mail: pravocf@gmail.com, тел.: +38 050 330 14 06.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 12:00 20 липня 2023 р., для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

На Харківщині під час публічних закупівель найчастіше маніпулюють із кваліфікаційними критеріями - результати моніторингу

На Харківщині під час публічних закупівель найчастіше відбуваються маніпуляції з кваліфікаційними критеріями, що призводить до зменшення конкуренції та збільшення витрат.

Про це повідомив представник ГО «Слобожанський ресурсний центр» Павло Іванін на презентації напрацювань проєкту «Підтримка антикорупційних організацій громадянського суспільства (ОГС) для зміцнення верховенства права» в Укрінформі.

За словами Іваніна, протягом трьох місяців чотири громадські організації проводили моніторинг публічних закупівель на Харківщині, здійснених у 2021-2023 рр., у сфері екології, природних ресурсів, освіти, відбудови та соціальній сфері.

“Було проаналізовано загалом 590 публічних закупівель і виявлено 20 випадків порушень, про які були складені заяви в правоохоронні органи. Одна з найпоширеніших проблем, виявлених під час моніторингу, - маніпуляції з кваліфікаційними критеріями. Замовники встановлюють досить жорсткі критерії, які "відсіюють" потенційних учасників та завищують реальну собівартість робіт”, - сказав експерт.

При цьому, зазначив він, моніторинг показав, що замовники не завжди перевіряють, чи відповідають дійсності дані, вказані виконавцями в завантаженій на Прозорро документації.

“Зокрема, ми побачили, що є завантажені документи такої якості, що розібрати, прочитати їх практично неможливо. І навпаки, є випадки, коли замовники вкрай прискіпливо вивчають відповідність кваліфікаційним критеріям і відсіюють учасників, які формально їм відповідають. Крім того, досі є випадки, коли замовник у технічному завданні прописує використання певних торгових марок чи технологій, що є порушенням закону про публічні закупівлі”, - зауважив представник ГО.

За його словами, у закупівлі товарів зловживань менше, однак досі трапляються випадки, коли, наприклад, постачальник-переможець тендеру на пальне пропонує ціну, що нижча за ринкову, а після укладання договору підписуються додаткові угоди, згідно з якими ціна значно зростає та зрештою перевищує пропозиції учасників, які не виграли тендер.

Проєкт «Підтримка антикорупційних організацій громадянського суспільства для зміцнення верховенства права» реалізувався у Чернігівській, Сумській та Харківській областях за підтримки програми “МАТРА” посольства Королівства Нідерланди.

Як повідомлялося, у Харкові відсторонили від посади керівника міської поліклініки №24, яка закупила дорогі футболки, кросівки та квіти в горщиках.

Антикорупційний проєкт за підтримки посольства Нідерландів реалізував 25 ініціатив

Упродовж 2021-23 років проєкт, спрямований на антикорупційну діяльність громадських організацій у трьох пілотних областях, за підтримки посольства Нідерландів, реалізував 25 ініціатив

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова правління ГО «Чернігівський Центр Прав Людини» Олександр Підгорний.

“Проєкт «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права» реалізовувався громадською організацією “Чернігівський центр прав людини” у трьох пілотних областях: Чернігівській, Сумській і Харківській за фінансової підтримки програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди.

Протягом 2021-23 років у нас було реалізовано 25 громадських ініціатив, тобто було підтримано 25 мінігрантів. Діяльність цих проєктів була направлена на те, щоби посилити спроможність органів громадянського суспільства протидіяти корупції”, - розповів Підгорний.

Він додав, що суть антикорупційної реформи полягає у створенні ефективної системи запобігання корупції, заснованої на громадському порядку, контролю та доброчесності.

Для цього була проведена антикорупційна школа, де представники з усіх трьох названих областей пройшли дводенне навчання. Ініціатори проєкту хотіли добитися посилення громадського контролю за діяльністю місцевої влади.

Учасники пресконференції, представники чотирьох ГО розповіли про свій досвід, про новостворені мережі антикорупційних громадських організацій на Харківщині, Чернігівщині та Сумщині.

Павло Іванін (ГО «Слобожанський ресурсний центр») представив результати напрацювань мережі громадських організацій, які працювали на Харківщині та виконували проєкт, спрямований на боротьбу з корупцією під час проведення публічних закупівель у сфері екології, природних ресурсів, відбудови, освіти та соціальної сфери на території Харківщини; Владислав Максименко (ГО «Громадський моніторинг України») розповів про моніторинг публічних закупівель, аналіз способу життя посадових осіб та рішень органів місцевого самоврядування — основні напрямки діяльності в межах проєкту. Євгеній Малецький (ГО «Чернігівська Правозахисна Спілка») розповів про ініціативу антикорупційного дорожнього контролю, що реалізовувалася на Чернігівщині і була зосереджена на сфері дорожнього будівництва.

Голова правління Благодійної організації «Чернігівське відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Анжела Мойсеєнко розповіла про проблему забезпечення молочними сумішами дітей, народжених ВІЛ-позитивними жінками (у межах профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини); закупівля цих сумішей до 2018 року здійснювалася коштом державної програми, а після цього була передана у відання органів місцевого самоврядування.

За словами, голови правління ГО «Чернігівський Центр Прав Людини» Олександра Підгорного всього до проєкту “Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права” було подано близько 40 проєктів, обрано 25.

Партнери вважають, що громадські організації, які брали участь у проєкті, повністю впоралися зі своєю роботою.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-